Kako njegovati kožu nakon boravka na moru?

Godišnji odmor tijekom  ljeta  ljekovit  je za cjelokupno zdravlje. jer su odmor i  opuštanje dobra priprema  za sve napore koji nas očekuju u jesen. Ovo ljetno razdoblje obično se provodi  na moru, rijekama ili na kopnu i više na otvorenom nego što boravimo inače.Tijekom ljetnih mjeseci koža je izložena sunčevim zrakama, vjetru, moru, znoju, kremama sa zaštitnim faktorom i visokim temperaturama okoline. Godišnji odmor i boravak na otvorenom nosi mnogobrojne blagodati , no često je nakon povratka s odmora koža lica i tijela suha, umorna, ljušti se, bore mogu biti izražajnije, a česta je i nagla pojava akne. Kupanje u moru  i jezerima i  česta tuširanja, primjena  agresivnih sredstava za higijenu   sve dodatno  isušuje kožu. Vidljivo  je  sitno perutnje na potkoljenicama, koža na laktovima i koljenima postaje suha i zadebljana, a na petama mogu nastati i malene pukotine. Koža može izgledati neujednačena u boji što estetski nije zadovoljavajuće. Pod utjecajem ultraljubičastih zraka oslobađa se i stvara velika količina slobodnih radikala, koji oštećuju stanice kože i  oslabljuju kolagena vlakna.Time koža djeluje isušeno, starije i dehidrirano. Masna koža lica može tijekom ljeta postati još masnija i sklonija aknama koje nastaju na licu i leđima. Nakon povratka s godišnjeg odmora često se pitamo od kuda krenuti, kako pomoći koži da se ponovo vrati u svoje normalno stanje.

Kako bi sve to postigli moramo djelovati u nekoliko koraka i početi prvo s odgovarajućim postupcima kod kuće. Nije ispravno odmah krenuti s različitim proizvodima za njegu ili kupiti mnoštvo novih proizvoda i težiti za blic efektom. Niti jedan kozmetički proizvod ne može postići svoj maksimalni učinak jer ga u tome sprečava suhi sloj kože i  zatvorene pore.

Kako bi kreme ili losioni djelovali potrebno je blagim pilinzima  ukloniti mrtve i suhe stanice s površine kože. Piling neće umanjiti preplanuli ten već će  njime koža zablistati i postići sjaj, a kreme, serumi i losioni bolje prodrijeti u kožu. Kao piling za kožu tijela može poslužiti grublja rukavica ili četka kojima se postiže suho četkanje kože.Losioni i pjene za tuširanje koji sadrže blage kiseline  djeluju eksfolirajuće, a nakon tuširanja  losioni koji sadrže ureu još će dodatno zagladiti kožu.Time koža tijela postaje glatka i zaegnuta. Preparati za njegu suhe moraju biti masnije konzistencije te bi bilo dobro da sadrže glicerin, ureu, shea maslac, ulje noćurka ili ulje jojobe.Za njegu stopala, lakotva i koljena  preporučuju  preparati koji sadrže  ureu bazi uree.

Za kožu lica ne preporučuje se gubo četkanje ili grubi pilinzi jer mogu mehanički oštetiti kožu. Nježni piling  sa sitnim česticama  ili koji sadrže blage voćne kiseline postižu da se suhoća lica smanji. Nakon pilinga lica potrebno je nastaviti sa svakodnevnom njegom lica  koja je prilagođena tipu kože. Da bi se  pojačala vlažnost kože djelotvoran je  serum koji sadrži hijaluronsku kiselinu. Lipidi, kao što su linoleinska kiselina i ceramidi, štite  kožu od daljnjeg isušivanja.

Blaga masaža lica i tijela blagotvorna je za kožu jer potiče cirkulaciju, povećava dotok kisika i hranjivih tvari u kožu. Masaža lica može se učiniti različitim tehnikama  od onih jednostavnih  kod kuće do profesionalnih masaža lica.  Nakon ljeta potrebno je napraviti pedikuru jer su stopala vrlo često suha s ragadama i pukotinama.

 Osim suhoće kože nakon ljetovanja često nastanu nove hiperpigmentacije na licu ili su već postojeće jače uočljive.U svrhu njihovih uklanjanja i načina  potreban je pregled kod dermatogoa  kako bi se utvrdilo o kojoj vrsti hiperpigmentacija se radi.. Hladnije doba godine je idealno za  to, pa se mogu primjenjivati kreme koje sadrže retinol, vitamin C, azelaičnu kiselnu, a od profesionalnih postupaka kemijski medicinski pilinzi i laserski postupci.

Profesionalni hidratacijski tretmani koji se provode u kozmetičkim  salonima i u dermatološkim ordinacijama neophodni su kako bi se nadoknadila izgubljena vlažnost i kako bi koža bila sjajna i lijepa. Njima se  znatno skraćuju vrijeme oporavka kože i postižu se bolji rezultati.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika