Kako njegovati kožu u trećoj životnoj dobi

U suvremenom društvu sve je veći broj osoba treće životne dobi, pa su problemi vezani uz dob i zastupljeniji. Danas nije rijetkost da osobe i u toj dobi žele njegovati svoju kožu i izgledati lijepo, pa su vrlo česti upiti dermatologu kako njegovati svoju kožu i sa 60, 70 ili 80 godina.

U suvremenom društvu sve je veći broj osoba treće životne dobi, pa su problemi vezani uz dob i zastupljeniji. Danas nije rijetkost da se osobe i u toj dobi žele njegovati i lijepo izgledati, pa su vrlo česti upiti dermatologu kako se njegovati i sa 60, 70 ili 80 godina.

Starenje je normalna fiziološka pojava na koju ujteču uvjeti rada i života i naslijeđe. Najčešće spominjani vanjski uvjeti su  sunčeve zrake, zračenja, onečišćenja,kemikalije a od unutranjih pušenje, različiti lijekovi, bolesti. Što se tiče naslijeđa zna se da su u pojedinim obiteljima   dugovjeke osobe učestalije ili da  izgledaju  mladoliko.

Koža dejluje kao  zaštitni omotač tijela i predstavlja  fizičku barijeru pa se smatra da godine života ostavljaju i pišu  svoje tragove. Starenjem  epidermis – postaje tanak jer  je sve manje lojnica i znojnica, koža je sve više suha i ljuskava. Uslijed suhoće može biti prisutan i svrbež  pojedinih dijelova tijela ili kože cijelog tijela koje pojedine osobe teško podnose.
Koža vrlo lako puca i sporo se obnavlja, ona je tanka i djeluje prozirno.Krvne žile se lagano uočavaju, a na najmanju povredu  mogu nastati plavičasti podljevi  koji se nazivaju senilna purpura. Na koži koja je sve mlohavija  nastaju nabori, a na licu   su bore sve izražajnije i dublje.

Djelovanjem sunca i starenjem na koži nastaju  pjege koje se nazivaju lentigo solare ili senile. Pojedine osobe ih smatraju normalnim procesom starenja, dok neke izrazito smetaju i ne žele ih imati.Vrlo su česte bradavičaste promjene tipa seboroičnih keratoza koje mogu smetati ako su mnogobrojne  na leđima ili ramenima jer je koža hrapava i svrbi.Keratoze mogu i estetski smetati pogotovo ako su na vidljivim mjestima, pa se vrlo često uklanjaju postupcima krioterapije ili ekskohleacije.

Svrbež kože može biti uzrokovan suhoćom kože, ali i drugim bolestima kao što su dijabetes, bubrežne bolesti, bolesti jetre i lijekovima, pa ako je svrbež intenzivan i ne prolazi svakako zahtijeva pregled kod liječnika.

Pozornost treba svakako obratiti i na tumorske promjene, pa svaka krastica koja se ponavlja , krvari i ne prolazi zahtijeva pregled. Kao i tamni i nepravilni madeži koji mogu biti novonastali ili su  od rođenja,moraju biti pregledani.

Koža u trećoj životnoj dobi zahtijeva pažljivu njegu. Preporučuje se pranje lica vrlo blagim sredstvima tj.  sindetima  koji kožu ne isušuju dodatno. Svakodnevna  primjena hranjivih dnevnih i noćnih krema uvelike popravlja teksturu kože i daje zaglađeniji i ljepši izgled. Kreme  koje sadrže  hijaluronsku kiselinu  i retinol znatno popravljaju teksturu kože i smanjuju  suhoću.Krema ne mora biti  skupa da  bi bila dobra, pa se i s jednostavnijim kozmetičim proizvodima može   postići ljepši izgled, ali je najvažnija redovita svakodnevna primjena. Svakako je važna i primjena proizvoda za fotozaštitu kako bi se koža zaštitila od ultraljubičastih zraka, a to je jako važno u soba koje su već imale neki od malignih tumora kože.

Koža tijela se može njegovati losionima koji sadrže ureu ili hranjiva ulja, a svakako je dobra i njega s kalitetnim uljima poput bademovog ili maslinovog. Jaki pilinzi  lica ili tijela se ne preporučuju kako se koža ne bih oštetila, ali su  učinkovite kvalitetne maske za lice koje mogu biti napravljene u kućnoj radinosti ili  gotovi proizvodi. Ljepoti lica i ujednačavanju tena znatno mogu pomoći  kreme u boji ( BB kreme) koje  ne ocrtavaju jako bore već  djeluju na kožu hidratantno, imaju u sebi zaštitni faktor od sunca i tonirane su, pa stoga koža djeluje jako prirodno i osvježeno.Tekući puderi koji su guste teksture se ne preporučuju jer ulaze u bore i jako ih iscrtavaju pa se dobije obrnuti učinak.

Iako  se djelovanje sunca na kožu tijekom života zbraja  i vrlo ih je teško u potpunosti izbrisati i u ovoj dobi je važno  čuvati kožu lica od jakog djelovanja sunca. Pogotovo osobe koje su već imale neki od oblika malignih tumora kože ili imaju promjene tipa aktiničkih keratoza  moraju  primjenjivati kreme sa  zaštitnim faktorom od sunca  kako bi spriječili daljnja oštećenja kože.

Ruke je također potrebno pažljivo njegovati jer su one vrlo često izdajice godina. Kreme moraju biti hranjive  uz zaštitne faktore od sunca ako se primjenjuju tijekom dana. Kako je koža tanka i suha potrebno je izbjegavati kontakt s kemikalijama u kućanstvu i učestalo pranje jer to dodatno isušuje kožu.

Koža kao najveći organ zahtijeva pažnju u svakoj životnoj dobi, a i u trećoj životnoj dobi svakako.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika