Kako pomladiti kožu ruku

Koža na rukama najbrže stari jer je svakodnevno pod jakim vanjskim utjecajima što vodi k oštećenju kože na rukama. Koža na rukama vrlo često je izdajnik godina…

Koža na rukama najbrže stari jer je svakodnevno pod jakim vanjskim utjecajima što vodi k oštećenju kože na rukama. Koža na rukama vrlo često je izdajnik godina, pa lice može biti lijepo i njegovano s malo bora dok ruke ne izgledaju tako lijepo. Često se na fotografijama slavnih glumica iznenadimo razlici ljepote kože lica i ruku i zapitamo kako tolika razlika i da li je osoba stvarno toliko stara.

U svom radu svaki dermatolog vrlo često ima upite od strane pacijenatica kako pomladiti kožu na rukama i ima li pomoći kako bi ruke izgledale nekako drugačije i pomlađeno. Iako su različite kreme za njegu na tržištu dostupne svima ruke se zapravo premalo i neredovito njeguju. Danas su moderni različiti postupci njege i uljepšavanja noktiju dok je njega kože na rukama nekako zapostavljena.

Kako za kožu cijelog tijela tako i za kožu ruku vrlo loše utječe prekomjerno izlaganje suncu i pušenje. Koža na rukama najviše je  izložena prekomjernom izlaganju vodi, detrđentima, promjenama temperature i različitim kemikalijama poput sredstava za pranje u kućanstvu. Sve to vodi suhoći kože, pucanju,crvenilu,nastajanju  hiperpigmentacija, preuranjenom starenju, stanjenu kože.

Zaštitne rukavice u kućanstvu rijetko se primjenjuju te je dodir s detrđentima i kemikaijama u kućanstvu svakodnevano, te se tijekom zime uslijed hladnoće koža dodatno oštećuje. Iako trajni lak znantno uljepšava nokte, ne preporučuje se stalno imati ovakve preparate na noktima te je ponekad potrebno nokte i ostaviti bez lakiranja. Ako se primjete neke promjene pod noktima, promjena boje nokta ili uzdizanje noktiju te promjena površine nokta potreban je pregled kod dermatologa kako bi se utvrdilo o kojim promjenama se radi.

Kako bi se koži ruku vratila ljepota i zdravlje potrebno je provesti niz postupaka. Preporučuju se piling kože ruku, učiniti jednom tjedno kako bi se uklonile suhe površinske stanice, tijekom dana ruke ne prati učestalo, te koristiti blage sapune po mogućnosti sidnete koji ne isušuju kožu.

Kreme za njegu mogu imati retinol, C vitamin, različite antioksidanse kako bi se popravila struktura kože i oštećenja. Hranjive maske te hranjive noćne kreme za ruke svakako su dobrodošle u tretmanu njege.

Od profesionalnih postupaka preporučuju se tretmani mikrodermoabrazije, te profesionalni pilinzi kože.

Parafinske kupke za ruke izrazito njeguju i zaglađuju kožu na rukama, a sam postupak se provodi tako da se ruke umoće u tekući parafin nakon čega ste stavljaju  prozirne PVC vrećice te frotiraste rukavice, te se sve skida nakon deset minuta. Tretmani njege ruke jako uljepšavaju ruke, pa se u profesionalnim tretmanima rani piling ruku i stavljaju hranjive maske.

Vrlo su djelotvorni i kemijski medicinski pilinzi kojima se uklanjaju pigmentacijeske promjene, i suhi površinski sloj. Ovi pilinzi nisu jako agresivni, ali su jako djelotvorni.

Punjači s hijaluronskom kiselinom kao i potpuci mezoterapije obogaćuju kožu hijaluronskom kiselinom koja je i inače normalni sastojak kože, ali se godinama gubi pa je ovaj postupak vrlo djelotvoran u pomlađivanju. U mezoterapiji se uz hijaluronsku kiselinu u kožu apliciraju i vitamini, aminokiseline i minerali.

Mladolikost kože zahtijeva stalnu njegu za koju je najbolje uz onu što se provodi kod kuće, nastaviti i uz profesionalne procedure.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika