Kako se pravilno sunčati

Da li se sunčati uopće, malo, intenzivno ili nikako odluka koju svaka odrasla osoba mora donijeti za sebe, a roditelji za svoju djecu….

Da li se sunčati uopće, malo, intenzivno  ili nikako  odluka koju svaka odrasla osoba  mora donijeti  za sebe, a roditelji za svoju djecu. Vrijeme izlaganja  suncu i  njegovo trajanje je  različito i vrlo često ovisno o dobi, spolu, kulturuloškim razlikama, pa se poneke osobe   ne sunčaju od djetinjstva jer to ne vole, a neke odrasle osobe  se ne sunčaju   kroz nekoliko godina iako su se  djetinjstvu  izrazito sunčale, poneki se  sunčaju samo ujutro i  poslijepodne, vrlo rijetki samo u podne i to kratko. Priroda čovjeka nije biti zatvoren  u prostoriji i ne boraviti na suncu i na otvorenom, no promjenom klimatskih uvjeta i nastajanjem ozonskih rupa, te većom učestalosti nastajanja malignih tumora kože, alergija na sunce promijenio se je i stav o  sunčanju. Razlozi izbjegavanja sunčanja zaista su  raznoliki,  a alergija na sunce je danas vrlo čest razlog. Alergija na sunce može imati nekoliko oblika, a u nju se  ubrajaju dijagnoze   poput polimorfne svjetlosne erupcije (PMLE),  kontaktnog fotoalergijskog dermatitisa i solarne urtikarije. Alergija na sunce i nastaje prilikom izlaganja kože suncu ili nekoliko sati nakon izlaganja, a  svrbež i crvenilo  je izraženo  najviše na fotoizloženim dijelovima tijela, pa je najčešće na vratu, prsima, rukama i nogama. Osip  uobičajeno jako svrbi,  a početno crvenilo se može pretvoriti u sitne prištiće, mjehuriće i plikove.

Osim alergija na sunce koža koja je  neumjereno sunčana  ubrzano i stari  jer pretjerano sunčanje ubrzava proces starenja kože. UV zrake  oštećuju kolagen i elastična vlakna, nastaju  bore, suhoća kože i  hiperpigmentacije.

Koža oštećena djelovanjem UV zraka osim zakova starenja ima i veći  rizik za nastajanje malignih tumora kože.Ovo oštećenje može se  nakupljati godinama i uzrokovati nastajanje bazalioma. U nastajanju spinalioma također veliku ulogu ima  UV zračenje, ali i kronične upale, iritacije i  imunosupesija.

Razlozi  za nastanak melanoma su mnogobrojni- od utjecaja sunca do naslijeđa. Osobe  koje imaju veći rizik za nastanak melanoma   su  osobe  svijetle puti, svjetlih  očiju i kose i  učestalo  nstajanje  sunčanih  opekline svake godine, pogotovo ako se koža naglo izloži suncu  i ako se  to ponavlja godinama. Veći rizik  imaju ljudi s velikim brojem madeža  (više od pedeset)   i osobe koje imaju displastične madeže. Ako se opekotine od sunca dobiju svake godine ili svake godine u više navrata, nastaju oštećenja u koži što dovodi  do preranog starenja kože, nastaju keratoze, mijenjaju se madeži, nastaju mnogobrojni novi madeži, može doći do nastanka melanoma i drugih malignih tumora kože. Vrlo često osobe koje su imale melanom navode da su često  dobivale opekotine od sunca tijekom života.

Sunce ima i mnogbrojna ljekovita djelovanja na kožu i  zdravlje što se primjenjuje u liječenju tisućama godina. Danas se zna da sunce djeluje antidepresivno, poboljšava imunitet, djeluje na stvaranje vitamin D u koži. Neke kožne bolesti  poboljšavaju se tijekom ljeta kao što je seboroični dermatitis, akne, psorijaza, atopijski deramtitis i dr.

U pravilnom  sunčanju potrebno je iskoristiti sve blagodati koje nam ono pruža, a sunčane opekline ne bi se nikako smjele dogoditi.Kako se koža ne bi oštetila preporučuje se  sunčanje i odlazak na plažu ujutro i poslijepodne, a podnevno sunce je potrebno izbjegavati. Kreme i  losioni  sa zaštitnim faktorima moraju se ponavljano nanositi na kožu jer ih kupanje, znoj  i brisanje odnose sa kože. Svakako je važno  nomositi kapu, šešir i  sunčane naočale sa UV zaštitom.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika