Kako vratiti ljepotu koži lica nakon ljeta

Tijekom ljeta koža lica je izložena mnogobrojnim vanjskim utjecajima koji ju mogu oštetiti i promijeniti. Uz sunčeve zrake, koža je izložena i djelovanju vjetra, morske vode i soli, znoju, različitim kremama za fotozaštitu i drugo…

Tijekom ljeta koža lica je izložena mnogobrojnim vanjskim utjecajima koji ju mogu oštetiti i promijeniti. Uz  sunčeve zrake, koža je izložena i djelovanju vjetra, morske vode i soli, znoju, različitim kremama za fotozaštitu i drugo. Dolaskom jeseni i vraćanjem u radne obaveze postavlja se pitanje što se odigralo s kožom lica tijekom ljeta i kako popraviti oštećenja. Najčešći razlozi javljanja dermatologu nakon ljeta je nagla pojava mitesera, pogoršanje kože s aknama, suha i naborana dehidrana koža te hiperpigmentacije.

Nakon ljeta vrlo često koža ne djeluje lijepo, pojavljuju se  prve bore ili već nastale bore mogu biti izražajnije. Koža postaje vrlo često suha i dehidrirana jer se mijenja elastičnost kože i struktura kolagena. Godine života, hormonske promjene (menopauza, trudnoća)  i stresni način života vode preranom nastajanju bora, koža postaje tanja suha i bez sjaja, a nakon ljeta sve promjene mogu biti i uočljivije. Problem je izražajniji i u pušača, u ljudi koji često borave  na suncu, ispred kompjuterskih ekrana i koje imaju inače suhu i osjetljivu kožu.U ovom problemu nastoji se vratiti koži vlagu, pa su osmišljeni različiti  profesionalni tretmani njege kože kako bi se to postiglo, uz kasnije preporučenu njegu kože.Svakako pomaže mezoterapija kojom se u kožu unosi hijaluronska kiselina, vitamini, aminokiseline i minerali  koji djeluju poput infuzije. Mezoterapija se može raditi putem rolera, iglica ili specijalnih uređaja.

Nakon ljeta, često, koža lica nije više glatka jer se primjećuju sitni miteseri koji se ne mogu istisnuti i lice je hrapavo. Znojenje i višak masnoće na koži te kreme za njegu lica koje su guste teksture kao i kreme sa visokim zaštitnim faktorom koje nisu bile prilagođene, određenom tipu kože zatvorile su pore i nastali su potom sitni miteseri. Kod nastajanja mitesera temeljno je i važno kožu dubinski očistiti u čemu pomažu tretmani čišćenja kože lica i specijalni tretmani za otvaranje mitesera i pora. Nakon toga se savjetuje njega lica određenim dermokozmetičkim preparatima koji sprječavaju nastajanje misesera, a mogu sadržavati glikolnu kiselinu, retinol, azelaičnu kiselinu i dr.

Često je vidljivo pogoršanje  u obliku prištića. Akne koje su bile diskretno zastupljene,  vidljive  su i žarko crvene boje. Izrazito je loše ako su akne bile i  oštećivanje i izgrebene, što posljedično  može osaviti i hiperpigmentacije na licu. Akne na prsima i leđima također mogu biti pogoršane jer je znojenje, uska odjeća dovela do njihovog izbijanja.

Neumjereno  i neoprezno izlaganje kože lica sunčevim zrakama uzrokuje nastajanje hiperpigmentacija na licu koje mogu biti više ili manje zastupljene.

Nakon detaljnog pregleda kože nastoji se ciljano pomoći i vratiti  sjaj i ljepotu. Kod nastajanja mitesera  temeljno je i važno kožu dubinski očistiti u čemu pomažu tretmani čišćenja kože lica i specijalni tretmani  za otvaranje mitesera i pora. Nakon toga se savjetuje njega lica određenim dermokozmetičkim preparatima kako se miteseri ne bi ponavljali. U akni se također primjenjuju tretmani čišćenja i otvaranja pora uz različite medicinske kemijske pilinge, enzimatske ili ultrazvučne pilinge. Vrlo često je potrebna i dermatološka terapija kroz nekoliko mjeseci kako akne ne bi nastajale i dalje.Vrlo  slični postupci se provode i u akni na prsima i leđima.

U hiperpigmentacija se uvijek savjetuje provođenje fotozaštite tijekom cijele godine te provođenje kemijskih medicinskh piligna namijenjenih u liječenju ovog problema, te određenih krema za kućnu primjenu.

Premda su problemi na koži različiti uvijek postoji rješenje i način kako koži pomoći.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika