Koža tijekom ljeta

Tijekom ljetnih mjeseci pogotovo kada se dobro odmorimo naša koža kao da zablista što je svakako zaslužan odmor,promjena klime i sredine i pravilno sunčanje.

Ta blistavost  nas pomlađuje, proljepšava i mi smo  zadovoljniji u „ svojoj koži“. No tijekom ljetnih mjeseci postoje i mnogobrojne opasnosti koje vrebaju na našu kožu  i mogu na njoj ostaviti traga te je važno na neke stvari obratiti pažnju. 

Kako bi izbjegli i spriječili  nastajnaje naglih promjena na  koži  koje nam može učiniti sunce potrebno se  pravilno sunčati. Također tijekom ljeta vrlo su česti različiti osipi te su dermatovenerološke ambulante  pune ovakovih bolesnika. Vrlo su česte alegije na sunce te različiti osipi koji se javljaju čim se osoba  izloži sunčevom svjetlu. Ovakovi osipi nekada se  dugotrajno liječe i zahtijeva ju  nekada i  potpuno izbjegavanje  sunčanja. Česte su i alergije na hranu i na lijekove  što zahtijeva terapiju  lijekovima preporučenu od strane liječnika.

Vrlo su  česti osipi koji nastaju nakon dodira sa različitim travama (nakon rada u vrtu, sunčanja na travi) koji mogu biti blago izraženi uz svrbež, ali mogu imati i jako izraženu kliničku sliku uz zarko crvenilo i nastajanje mjehura na mjestima gdje kontakta s biljkom. Uz prestanak sunčanja i izbjegavanje kontakta s biljkom te uz primjenu korikosteroidnih krema osip prolazi, ali je svakako važno u budućnosti izbjegavati takav kontakt.

U osoba koje su gojaznije i koje se jače znoje, pogotovo ako nose i odjeću od sintetike može nastati žarko crvenilo na mjestima gdje se koža tare- kao što su pregibi vrata, pazusi, prepone i ispod dojki. Ovo je čest razlog odlaska dermatologu jer ovakove promjene obično svrbe, peckanju i vidljive su, a uz preporučenu terapiju prolaze.

Vrlo je česti problem osip koji je izraženiji tijekom ljeta po gornjem dijelu leđa i prsima, a bolesnici su dau  prije primjećivali u vrlo blagom obliku ili ga uopće nisu imali a tijekom sunčanja  opažaju „flekice“ po trupu.Ovde se radi o promjenama kože koje su uzrokovane saprofitima i danas se uspješno liječe. Bakterijske infekcije kože koje se nazivaju impetigo česte su tijekom ljeta a izgledaju poput žućkastih krastica koje ne polaze i šire se ponekad i na više osoba koje su u kontaktu. Uz primjenu lokalnih antibiotskih krema brzo prolaze.  

Tijekom ljeta česti su ugrizi insekata koji mogu imati blagi nalaz na koži, no u osjetljivih lljudi mogu izgledati vrlo izražajno poput žarko crvenih i otečenih žarišta – no uz primjenu obloga i protuupalnih krema polaze. Na kosu se također ne smije zaboraviti, pa ju je potrebno zaštiti od jakog isušivanja, i pravilno njegovati.Prije sunčanja koristiti preparate za kosu sa UV zaštitom, te redovito koristiti različite hranjive maske za kosu kako bi izgledala sjajna i zdrava.

Često kupanje može kožu jako isušiti tako da je ona ljuskava, pecka, zategnuta je – pa je važno koristiti hidratantna mlijeka i sredstva za njegu nakon sunčanja kako bi joj se vratila potrebna vlaga i lijep izgled.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika