Mezoterapija

Mezoterapija djeluje vrlo stimulativno za kožu jer osim što djeluje poput infuzije za kožu, ona donosi mnogobrojne tvar koje popravljaju oštećenja u koži, potiču stvaranje novog kolagena. Važno napomenuti i da sam ubod iglicom kožu potiče na regeneraciju i oporavak.

Mezoterapija  je nastala u Francuskoj 1952., a razvio ju je  liječnik Michael Pistor. To nije neka nova metoda i njezin izvanredan učinak poznat je godinama. U početku je primjenjivana u liječenju boli, a kasnije se je otkrio i njezin anti age učinak. Mezoterapija je službeno priznata od strane francuske “Académie de Medecine” 1987. godine i stavljena je na spisak medicinskih procedura financiranih od strane zdravstvenog fonda Francuske. Mezoterapija predstavlja postupak kojim se sitnim ubodima apliciraju u srednji sloj kože vitamini, minerali, aminokiseline i hijaluronska kiselina. Mezoterapijski kokteli su standardizirani i u određenim koncentracijama već prema tome što se određenim postupkom želi postići.

Djelovanje

Mezoterapija djeluje vrlo stimulativno za kožu jer osim što djeluje poput infuzije za kožu, ona donosi mnogobrojne tvar koje popravljaju oštećenja u koži, potiču stvaranje novog kolagena. Važno napomenuti i da sam ubod iglicom kožu potiče na regeneraciju i oporavak.

Mezoterapija je vrlo ljekovita za svaki tip kože i mnogobrojni pacijenti mogu samo potvrditi njezinu učinkovitost. Postupak nije bolan jer se prethodno na kožu nanosi anestetička krema, a prije njezinog nanošenja koža se detaljno očisti od pudera ili kreme. Postupak mezoterapije traje oko sat vremena ovisno o tome koji se dijelovi tijela tretiraju. Provodi se prema određenim protokolima  koje navodi svaki proizvođač mezoterapijskih koktela, ali se za vidljiv učinak uvijek preporučuju tri do četiri tretmana te kasniji tretmani održavanja.

MezoGlow i MezoLift

Vezano uz mezoterapiju navode se određeni termini – MezoGlow te MezoLift. MezoGlow ili “Holivudski sjaj” je mezoterapijski postupak kojim se postiže sjaj i ljepota, zaglađenost kože poput one u filmskih glumica kod dodjele Oskara. U terminologiji se često spominje i MezoLift kojim se uz mezoterapiju primjenjuju i punjači s hijaluronskiom kiselinom (fileri) i također ima jako anti age djelovanje.

Mezoterapija vlasišta

Mezoterapija se primjenjuje i kod tretmana ispadanja kose jer se time mezoterapijski kokteli direktno unose u kožu tjemena. Mezoterapija vlasišta se primjenjuje kod ispadanja kose jer obnavlja folikul dlake, potiče rast kose i hidratizira vlasište. Time se u vlasište sitnim ubodima apliciraju mezoterapijski kokteli koji se sastoje od ne umrežene hijaluronske kiseline, amino kiselina (arginin, cistein, glutamin, glicin, ornitin) vitamina B kompleksa i cinka. Postupak se provodi u liječničkoj ordinaciji u razmacima od 6 do 10 dan a  te je potrebno učiniti 6 tretmana, te kasnije svakih 3 do 4 mjeseca učiniti jedan tretman održavanja. Da li je osoba s problemom ispadanja kose kandidat za ovakav način liječenja odredit će liječnik nakon detaljnog razgovora s pacijentom i pregleda.Ovaj postupak je za neke pacijente bolan, poneki imaju jako velika očekivanja pa je potreban individualan pristup svakom pacijentu sa problemom ispadanja kose kako bi se odredilo što je za njega najbolje.

Mezoterapijski kokteli

Mezoterapija se može raditi i pomoću dermarolera putem kojih se koža izbode posebnim valjkom koji na sebi ima sitne iglice i nakon toga se nanose mezoterapijski kokteli. Ovaj postupak je vrlo djelotvoran u tretiranju ožiljaka od akni, oštećenja na koži lica, plićih bora. Također je učinkovit i u liječenju strija.

Preporuke

Mezoterapija nije bolna i nije potreban strah od sitnih uboda jer se prethodno nanosi anestetička krema. Na mjestu uboda mogu zaostati sitne točkice koje prolaze kroz dva do tri dana. Vrlo rijetko mogu nastati sitne modrice koje prolaze kroz nekoliko dana. Nakon mezoterapije lice se može lice blago masirati, ali se kod kuće ne preporučuju nikakovi agresivni tretmani ili pilinzi. Ne preporučuje se kroz nekoliko dana lice izlagati suncu, ali se već idući dan može nanositi kompletan make up. Mezoterapija se može kao metoda primjenjivati već od dvadesetih godina života te tijekom cijelog života. Ne primjenjuje se u trudnica, osoba s autoimunim boestima ili infekcijom kože (herpes, impetigo i dr.). Mezoterapija se može kombinirati i s postupcima radiofrekvancije (RF) koje djeluju združeno u ljepoti kože, a također se mezoterapija može kombinirati i s različitim kemijskim medicinskim pilinzima koje će ordinirati dermatolog.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika