Microneedling

Microneedling je moderan način regeneracije, liječenja i pomlađivanja kože pomoću sitnih uboda koji se danas sve češće primjenjuje u rješavanju različitih problema na koži.

U početku je najviše bio primjenjivani u rješavanju ožiljaka na koži nastalih nakon akni ili različitih operativnih zahvata i u tretiranju strija, no sada je izrazito popularan kao način pomlađivanja kože lica, vrata i dekoltea. U početku svoje primjene microneedling je bio shvaćen kao izrazito bolan postupak, pa su neki pacijenti nevoljko prihvaćali ovu proceduru, no, s vremenom i radi dobrih rezultata microneedling je postao jedna od omiljenih metoda.

Postupak se izvodi s posebno dizajniranom olovkom koja na vrhu ima jednokratne iglice kojima se podešava duljina i prema tome dubina uboda u kožu. Ubodi u kožu se izvode brzo i mora ih izvoditi soba koja je u tome educirana. Ove sterilne iglice mogu biti duljine od 0,25 do 3 mm a duljina se podešava već prema stanju kože, dijelovima lica ili tijela na kojem se postupak izvodi i problemu koji se želi riješiti. Sam postupak nije bolan jer se može izvoditi uz prethodno mazanje anestetičke kreme, a tretirati se može koža lica, vrata, vlasišta i  dekoltea. Sam ubod u kožu potiče kožu na regeneraciju i stvaranje novog kolagena, a ako se izvodi udruženo s određenim kozmetološkim postupkom i proizvodima, tipa različitih seruma i boostera, učinak je još intenzivniji. Ubodi se rade pod pravim kutom u kožu čime se ne rade dodatna oštećenja i gnječenja kože već sitan ubod koji kožu potiče na regeneraciju i stvaranje novog kolagena. Postupak se provodi u razmacima od 4 do 6 tjedana, obično je potrebno 3 do 5 tretmana koji se ponavljaju svaki 6 do 9 mjeseci. Postupak se izvodi i u muškaraca i u žena i osoba mora biti punoljetna i upoznata sa svim prednostima microneedlinga.

Koža na kojoj je izvođen micronneedling može biti više ii manje crvena, no crvenilo prolazi kroz nekoliko sati. U osjetljivih osoba uz crvenilo može biti izraženo i blago opticanje koje spontano prolazi. Kože sa nakon meecronidlinga ne smije grepsti ili dodatno oštećivati već umivati s hladnom vodom, njegovati hidratantnim kremama i čuvati od direktnog djelovanja sunca. Nakon postupka ne preporučuje se jako sunčanje, odlazak u teretanu, bazene i saunu isti dan. Izvodi se najčešće u hladnije doba godine, a  tijekom dana je bez obzira da li je dan sunčan ili ne potrebno nanositi kremu s visokim zaštitnim faktorom za sunce. Postupak se ne preporučuje trudnicama, dojiljama, osobe koje imaju upalne procese na koži, herpes koje imaju bolesti tipa hemofilije, autoimune bolesti, koje uzimaju antikoagulantnu terapiju. Ne preporučuje se niti osobama koje su sklone ožiljcima tipa keloida.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika