Microneedling- postupci s mikroiglicama i retinol

Do danas su otkriveni mnogobrojni postupci kojima se nastoji pomladiti kožu i uljepšati izgled lica…

Do  danas su otkriveni mnogobrojni postupci kojima se nastoji  pomladiti kožu i uljepšati izgled lica. Jedan od novijih  postupaka  je  microneedling   pod kojim se podrazumijeva  postupak s mikroiglicama  koji učinkovito   djeluje na kožu, a provodi se u liječenju ožiljaka od akni, ujednačavanju  boje  tena i  smanjivanju bora .

Microneedling je moderan način  regeneracije, liječenja i pomlađivanja kože pomoću  sitnih uboda    koji se  danas sve češće primjenjuje u rješavanju različitih problema na koži. U početku  je najviše  bio  primjenjivani  u rješavanju ožiljaka na koži nastalih  nakon akni ili  različitih operativnih zahvata i u tretiranju strija, no sada su izrazito  popularni kao metoda pomlađivanja kože lica, vrata i dekoltea. Postupak se  izvodi  s posebno dizajniranom olovkom koja na vrhu ima jednokratne iglice kojima se podešava duljina i prema tome dubina uboda u kožu. Ove sterilne iglice mogu biti  duljine od 0,25 do 3 mm a duljina se podešava već prema  stanju kože, dijelovima lica ili tijela na kojem se postupak izvodi i problemu koji se želi riješiti. Sam postupak  nije bolan  jer se može izvoditi uz prethodno mazanje anestetičke kreme, a tretirati se može koža lica, vrata, vlasišta i  dekoltea. Sam ubod u kožu potiče kožu na  regeneraciju i stvaranje novog kolagena, a ako se  izvodi   udruženo s određenim kozmetološkim postupkom i proizvodima , učinak  je još  intenzivniji. Postupak se provodi u  razmacima od 4 do 6 tjedana ,  obično je potrebno  3 do 5 tretmana koji se ponavljaju svaki  6 do 9 mjeseci

 Microneedling se može izvoditit  kao samostalna procedura ili  kao cjeloviti   tretman  u kojem se  prvo   napravi  blagi piling kože nakon čega se  nanosi odgovarajući  serum  zatim slijedi  mikroneedling, potom   specijalna  maska, te  na kraju završna krema. Sitnim ubodima  omogućava se  bolje prodiranje aktivnih tvari u kožu pa se koža regenerira  i potiče se stvaranje novog kolagena .Radi poticanja stvranja novog kolagena postupak se naziva i kolagen indukcijska   terapija.Serumi koji se na nose na kožu mogu sadržavati C vitamin, peptide, hijaluron iili retinol.

Postupci s  s mikroiglicama  vrlo  dobro djeluju na kožu ako  se  provode u  kao   dio tretmana s  proizvodima koji sadrže  retinol. Retinol   je derivat vitamina A i zlatni je standard u pomlađivanju kože jer  potiče stvaranje novog kolagena, smanjuje  fotostarenje kože, usporava starenje kože i  ublažava hiperpigmentacije.  Retinol stimulira sve procese  odgovorne za obnavljanje kože.Djeluje u dermisu i u epidermisu,a vidljivi učinci  djelovanja retinola na kožu primjećuju se  već nakon nekoliko tjedana primjene. Aktivni sastojci ovog tretmana su retinol u koncentraciji 0,3%, ferulična kiselina, vitamin C i E. Njihovo djelovanje je različito ali se nadopunjuju. Retinol  posvjetljuje hiperpigmentacije i usporava fotostarenje,  ferulična kiselina djeluje na slobodne radikale,sprečava fotostarenje i pojačava djelovanje vitamina C .

Vitamin C stimulira sintezu kolagena,posvjetljuje kožu, a vitamin  E hidratizira, umiruje nadraženu kožu, pojačava antioksiativno djelovanje ferulične kiseline.

Postupak se ne radi u osoba koje imaju  herpes na koži, sklonost nastajanju keloida, autoimune bolesti, koje su na antikoagulantnoj terapiji, trudnicama, osobama  koje imaju   otvorene rane, infekcije   ili nedavne op. zahvate na licu.

Nakon meicroneedlina ne preporučuje se nanositi make up  24 sata, ići isti dan u teratanu, saunu , bazene a  tijekom dana   obavezna je fotozaštita s kremama   SPF 50.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika