Na što paziti tijekom odabira dekorativne kozmetike

Dekorativna kozmetika kao što naziv govori uljepšava kožu. Poznavale su ju i davne kulture, no svoj procvat dekorativna  kozmetika doživjela je u dvadesetom stoljeću. Danas su na tržištu mnogobrojni proizvodi dekorativne kozmetike i ponekad je vrlo teško  odlučiti što kupiti i što odgovara određenom licu i tipu kože. Dekorativna kozmetika prikriva i nedostatke na koži i može istaknuti sve ono što je lijepo. Prvi veliki zalet u dekorativnoj kozmetici krenuo je u Americi u prošlom stoljeću, a tome je znatno pridonjela i filmska industija .Po tome se danas može i podjeliti na filmsku dekorativnu kozmetiku i onu koja nema tu namijenu.

Razvojem dekorativne kozmetike povećavao se je i broj supstanci potrebnih za njezinu izradu, pa  su vezano uz nju otkriveni mnogobrojni konaktni alergeni koji mogu smetati nanošenjem na kožu. Razvojem ove ogromne kozmetičke industrije nastoji se smanjiti  mogućnost alergijskih reakcija i ukloniti sve toksične supstance.Dekorativna organska  kozmetika  razvija se unatrag desetak godina i njezina je posebnost što  sadrži prirodne sastojke,a njezimu kvalitetu potvrđuju različiti certifikati.

Pojedinim osobama ne moraju odgovariti proizvodi koji imaju određeni ekološki certifikat već se odlučuju za proizvode bez certifikata. Ovi proizvodi dekorativne kozmetike mogu se podijeliti prema državi ili kontinentu iz kojeg stižu pa neki preferiraju  korejske proizvode, neki francuske neki američk i dr..Također mogu se podijeliti da li pripadaju dermokozmetičkim  kućama ili ne. Pojedini proizvodi mogu imati  deklaraciju da su za alergične osobe,da su oftalmološki testirani i dr.Osim toga  dermokozmetički proizvodi se razlikuju i po cijenama. Ponekad vrlo skupi proizvodi po svojoj kvaliteti nisu toliko značajno različiti od jefinijih proizvoda već je kod njih bitno ime, dizajn  ambalaže  i status koji nose.

U samom odabiru dekorativne kozmetike  bitno je probati tester ako je to moguće  kako b se ocjenila boja i tekstura proizvoda. Sada u doba Corona infekcija vrlo često su testeri zabranjeni pa se proizvodi kupuju bez prethodnog probavanja, što ponekad može raditi poteškoće oko izbora. No, od pomoći može biti i prodavači proizvoda  koji su ponekad i iskusni vizažisti pa mogu pomoći oko izbora boje, tona i sl. Uvijek je dobro poslušati i savjet stučne osobe jer ne odgovaraju svi proizvodi svima, pa su neki namijenjeni mladoj koži a neki starijoj. Također večernja šminka je pre teška za dnevno šminkanje, kao što se i ljetna razlikuje od zimske. Ono što je zanimljivo kod dekorativne kozmetike da se mijenja i nije svake godine moderno isto, pa je dobro umjereno pratiti trendove u dekorativnoj kozmetici i licu podariti i nešto novo. Jednom otvoreni proizvod morao bi se potrošiti u određenom vremenu, a ako je prestario i prošao rok  trajanja potrebno ga je više ne upotrebljavati. Stari kozmetički proizvodi mogu uzokovati  konaktne alergije, mogu biti  kontaminirani  bakterijama. To vrijedi pogotovo za proizvode koji se nanose prstima ili koji su namijenjeni za oči. Izlaganje svjetlu i visokim temeraturama  skraćuje vijek trajanja kozmetike pa ih nije dobro držati u autu i na izvorima topline.Dekorativna kozmetika je sastavni dio suvremenog načina života i trebamo ju prilagoditi našim financijskim mogućnostima,stilu života i dobi.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika