Neurokozmetika

Koža kao najveći organ nije samo nekakav zaštitni prekrivač jer svojim djelovanjem poput mehaničke zaštite, termoregulacijske, osjetilne i imunološke čuva integritet i zdravlje.

Koža kao najveći organ nije samo nekakav zaštitni prekrivač jer svojim djelovanjem poput mehaničke zaštite, termoregulacijske, osjetilne i imunološke čuva integritet i zdravlje. Koža je zapravo veliki imunološki organ koji je osjetljiv na sve vanjske čimbenike, pogotovo na stres. Djelovanje stresa može biti naglo pri akutnom stresnu i dugotrajno kod kroničnog stresa. Naglo djelovanje stresa nije za kožu toliko negativno kao dugotrajno djelovanje jer visoke razine hormona kortizola u stresu utječu na nestajanja kolagena i preuranjeno starenje kao i na pojačanu masnoću ili suhoću kože. Stres smanjuje djelovanje obrambenog sustava jer uslijed povišenog lučenja kortizola dolazi do promijenjene aktivnosti imunološkog sustava, pa je koža manje otporna na virusne i bakterijske infekcije i može doći do pogoršanja kožnih bolesti: psorijaze, atopijskog dermatitisa, seborojičkog dermatitisa i rozacee. Stres može potaknuti i nastajanje autoimunih bolesti kože kao što su alopecia areata i vitiligo, a neke kožne bolesti se mogu javiti prvi puta poput psorijaze, lihena, akni, ispadanja kose i dr.

Stres se jako očituje na koži lica jer osobe u stresu mogu imati akne, tamne podočnjake, izražene  bore, podbuhlost, uporno crvenilo lica, dehidriranu kožu i ten bez sjaja. Vrlo često sva do tada primjenjivana kozmetika više ne odgovara. Stoga je 2000 godine uveden pojam neurokozmetike tj. pripravaka za njegu kože koji bi  djelovali na kožu neuroregulacijski i smanjivali štetne učinke. Primijenjeni lokalno oni se ne reapsorbiraju sistemski, nisu toksični, služe u kozmetičko-medicinske svrhe i imaju znanstveno dokazani učinak i djelovanje na kutani živčani sustav i na kutane neuromedijatore. Svojim  djelovanjem smanjuju pigmentaciju kože, upalne procese, osjetljivost i crvenilo. Proizvodi koji sadrže takove sastojke, zbog povezanosti sa živčanim sustavom i završecima živaca u koži, nazivaju se neurokozmetički preparati. Ujedno ti preparati pružaju užitak pri uporabi, oni pružaju više od običnog kozmetičkog tretmana, stoga je uz neurokozmetiku često vezan pojam polisenzoričke kozmetologije (ugodan dizajn, mirisi, teksture…).. U neurokozmetičke preparate mogu se ubrojati oni koji služe u kozmetičko-medicinske svrhe, koji imaju znanstveno dokazan učinak i djelovanje na živčani sustav kože, ali i na psihu i  mogu biti namijenjeni za kućnu primjenu ali i u obliku profesionalnih kozmetičkih tretmana. Neurokozmetika na kožu prvenstveno djeluje anistresno i u posvojim počecima primjene proizvodi su bili prvenstveno namijenjeni jako osjetljivoj koži sklonoj crvenilu i iritaciji, no neurokozmetika je napravila i korak dalje pa su osmišljeni proizvodi koji imaju i anti age učinak i koji su ujedno i lijek i njega za kožu i mogu se primjenjivati i na najosljetivijoj koži i tijekom cijele godine. Novi proizvodi sadrže GABA neurotransmiter (gama-amino maslačna kiselina) i NANA (N-acetil-5-neuraminsku kiselinu). U kombinaciji s 30% mliječne kiseline osiguravaju izravnavanje bora i poboljšanje napetosti kože time se postiže  popunjavanje bora i vlaženje kože. Ovaj neuro piling može se raditi tijekom cijele godine i ne uzrokuje iritacije niti na najosjetljivijoj koži. Kako bi se pojačao učinak pomlađivanja dodana je hijaluronska kiselina u dva oblika – niske molekularne i visoke molekularne, čime je postignut jedinstven i učinkovit tretman na tržištu ljepote.

Neurokozmetički proizvodi ne sadrže umjetne dodatke ili sredstva za poboljšanje kao što su tvari životinjskog podrijetla, derivati ​​nafte, iritantni deterdženti i parabeni i time su namijenjeni i najosjetljivijoj koži.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika