Oedema Quincke (Angioedem)

Angioedem ili oedema Quincke je pojava iznenadnog oticanja kože i sluznica zbog čega se osobe najčešće javljaju u hitnu službu, svom liječniku, dermatologu ili otorinolaringologu…

Angioedem ili oedema Quincke  je pojava iznenadnog oticanja kože i sluznica zbog čega se osobe najčešće javljaju u hitnu službu, svom liječniku, dermatologu ili otorinolaringologu. Oticanje je najčešće na usnicama, kapcima, genitalijama, zglobovima i ždrijelu te može imati blažu kliničku sliku poput oticanja usnica, sve do otežanog disanja i anafilaktičkog šoka.

Ova iznenadna pojava ima alergijsku pozadinu, a najčešći uzočni alergeni su iz hrane, konzervansi, različiti lijekovi, inhalacijski alegeni, kontrasna sredstva i dr. Otok nastaje u dubljim slojevima kože i sluznica, nije bolan, ne svrbi, a boja kože i sluznica je normalna. Prisutan je uvijek osjećaj neugode i zabrinutosti.

U kliničkoj slici najčeće se opaža otok usnice, kapaka, genitalija, dlana ili tabana i većih zglobova. Otok traje oko 72 sata. Ako je otok zahvatio ždrijelo i jezik, može nastati otežano gutanje i disanje što su sve razlozi za hitno liječenje. Mogu biti prisutni simptomi mučnine, proljeva i akutnog abdomena.

Poseban oblik bolesti je nasljedni angioedem koji nastaje radi manjka  inhibitora C1 esteraze u krvi. Bolest se nasljeđuje se autosomalno dominantno, pa spontano nastaju otok lica, usnica, larinksa, crijeva, a moguć je nastanak i pleuralnog izljeva. Ovo oticanje se obično ponavlja bez jasnog povoda i opaža se u više članova obitelji. Laboratorijskom obradom moguće je otkriti ovu bolest.

Određeni lijekovi mogu uzrokovati  oticanje tipa angioedema. Vrlo često se kod angioedema ne postavi sumnja da ju uzrokuje lijek, pa pacijent nastavlja s uzimanjem lijeka ( najčešće su to lijekovi za regulaciju viskog tlaka-ACE inhibitori), pa se angioedem ponavlja. Tijekom uzimanja antibiotika također su česti angioedemi. Kod uzimanja lijeka oticanje može nastati naglo, no može se opaziti i nakon nekoliko dana primjene lijeka. Uvijek je potrebno prestati s uzimanjem lijeka ako se postavi sumnja da on uzrokuje oticanje.

Svaki angioedem zahtijeva liječenje, a pogotovo onaj koji se ponavlja.

Stanje angioedema zahtijeva pregled kod liječnika i liječenje kako bi se uz detaljan razgovor s liječnikom  otkrio uzročni alergen.Pacijentu se daje terapija u obliku antihistaminika i kortikosteroida i po potrebi infuzije, kod otežanog disanja aminofilin te u stanjima šoka anti šok terapija. Ako se sumnja na neki liijek prestaje se sa njegovom primjenom odmah, a ako su uzročni alergeni iz hrane pacijent je na dijeti bez proteina uz unošenje dovoljne količine  vode.

U dijagnostici se primjenjuju kožni testovi – prick testiranje (testiranje na nutritivne, inhalacijske alergene i konzervanse, zatim laboratorijske pretrage (RIST,RAST, Cast Elisa) i ekspozicijski testovi kod alergija na lijekove.

U liječenju se primjenjuje – eliminacija uzročnog alergena, antihistaminici, kortikosteroidi, a ako se radi o manjku inhibitora C1 esteraze daju se njegovi koncentrati.

Svaka promjena tipa angioedema zahtijeva uvijek pregled kod liječnika, a liječenje i daljnja obrada  bit će određena nakon detaljnog pregleda  i anamnestičkih podataka.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika