Ožiljci i ljeto

Ožiljci su vrlo česta pojava na koži i svaka osoba tijekom svog života zadobije po koji ožiljak. Mogu nastati spontano i nakon malene ozljede kože, nakon operativnih zahvata na koži, opekotina, ugriza, ubodnih rana, akne, inficiranih rana, nakon cijeljenja venskih ili arterijskih ulkusa na nogama i dr. Ozljede kože koje zahvaćaju dublje slojeve kože (dermis i subkutis) cijele ožiljkom dok ozljede  površinskog sloja kože ( epidermis) zacjeljuju bez vidljivih tragova i ožiljaka. Uzroci  dubljih rana mogu biti različiti, pa će i prema veličini ozljede koža cijeliti odgovarajućim ožiljkom. Kako će izgledati ožiljak ovisi o tome na kojem dijelu tijela je nastao, pa najbrže cijele ožiljci na licu jer je koža lica dobro prokrvljena, a sporije ožiljci na trupu,trbuhu i nogama. Pojačani, hipertrofični ožiljci i keloidi najčešće viđaju na ramenima, prsima i vratu. Ožiljci mogu biti u razini kože čime se podrazumijeva normalno cijeljenje kože. Mogu biti hipertrofični kada su iznad razine kože no u granicama  ožiljka i koža tako najčešće cijeli ako je bila inficirana. Keloidni ožiljci su češći u nekim obiteljima pa postoji obiteljska sklonost njihovom nastajanju, a učestaliji su i u crne rase. Keloidi  prelaze rubove rane i uvijek su žarko crvene boje, često na opip tvrdi. Vučeni ožiljci se viđaju nakon akne i vodenih kozica i djeluju poput malenih udubina u koži. Sam ožiljak se formira najmanje godinu dana i ako je rana zarasla to ne znači da je ožiljak taj tren već formiran. U fazi stvaranja i sazrijevanja ožiljka kolagenska i elastinska vlakna postaju gušća i rastu kako bi ponovno izgradila kožu. Rana boja ožiljka je uvijek crvena radi nastajanja malenih krvnih žilica u ožiljku, samo crvenilo nastaje kroz godinu dana. Ožiljno tkivo je slabije kvalitete nego zdrava koža jer je manje elstično, može zatezati i ne sadrži  folikule dlake, niti žlijezde znojnice i lojnice.

Ljeto je kritično razdoblje za nastajanje ožiljka jer znojenjem kože i visokim temperaturama učestalije nastaju i infekcije kože i time rane koje sporije cijele. Duboke upale kože poput nodoznih akni mogu tijekom ljeta ostaviti ožiljke na licu pa je vrlo važno liječiti teže oblike akne tijekom ljeta i provoditi fotozaštitu.

Tijekom ljeta ne bi se smjelo zaboraviti na ožiljke na koži pa je tijekom dana preporučljivo na ožiljak namazati proizvod koji sadrži visoki zaštitni faktor koji može biti u obliku kreme ili sticka. Potrebno je izbjegavati direktno djelovanje sunca na ožiljak kako i moguće opekotine od sunca. Razlog je taj što se time sprečava dodatna prokrvljenost ožiljka njegov pojačani rast.
U tretiranju ožiljaka bitni su gelovi i kreme koji ubrzavaju cijeljenje rana (epitelizaciju) i nanose se nakon uklanjanja kirurških šavova kako bi rana što brže zarasla. Proizvodi za tretiranje ožiljaka mogu biti u obliku kreme, gela ili flastera, a često sadrže silikone, hijaluronsku kiselinu, mukopolisaharide, vitamin E, izokvercitin, eksktrakt medvjetke, crvenog luka i dr. Bitno je proizvode za tretiranje ožiljaka nanositi uporno svaki dan kroz tri do šest mjeseci kako bi se smanjio izgled ožiljka, zategnutost i crvenilo.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika