Perutanje kože na očnim kapcima.

Sve je učestalija pojava crvenila na koži gornjih kapaka koja ne prolazi spontano, pa je čest razlog odlaska k liječniku.

Crvenilo može početi od najranije dobi te se pojavljivati tijekom života, ali je moguća i pojava tek u odrasloj dobi. Iako može izgledati kao malen problem, jer zahvaća malenu površinu tijela i nije opasan za zdravlje, problem je zaista velik jer je crvenilo vidljivo, ne prolazi, koža peče i smeta, ne može se nanositi šminka i teško ga je kamuflirati kako se ne bi vidjelo.

Potreban je pregled kod dermatologa neovisno o tome da li je zahvaćen jedan ili oba kapka. Vrlo često pacijenti na crvenilo dugotrajno primjenjuju različite kortikosteroidne kreme i kako ne prolazi tek se tada i odlučuju za dermatološki pregled. Dugotrajna primjena lokalnih kortikosteroida može oštetiti kožu, pa je ispravniji put otkriti uzrok crvenila i ciljano ga liječiti. Uzroci bolesti mogu biti mnogobrojni kao što su i dr. kontaktni dermatitisi, seborojični dermatitis, atopijski dermatitis.

Uzroci kontaktnog dermatitisa najčešće su maskare, sjenila te kreme za njegu kože, ali  koža na kapcima može alergijski reagirati i na udaljene alergene kao što je lak na noktima. Kozmetički preparat je najčešće novi proizvod koji je osoba počela primjenjivati ili je neki novo kupljeni kozmetički proizvod koji se primjenjuje godinama, no sada mu je pod istim nazivom nešto promijenjen kemijski sastav koji prethodni kozmetički proizvod nije imao. Vrlo često pacijenti na pregled donesu desetak kozmetičkih proizvoda na koje sumnjaju da im smeta, pa se detaljnim razgovorom može otkriti koji bi to bio proizvod.

Ako uklanjanjem proizvoda crvenilo ne prođe, a i dalje se sumnja na kontaknu alergiju potrebno je učiniti epikutano testiranje na standardnu seriju alergena i na kozmetiku, kako bi se otkrio uzročni alergen. Svaki kvalitetniji kozmetički proizvod mora biti dermatološki ispitan i potvrđen da je hipoalergen i da ima manju mogućnost izazivanja kontaktne alergije. Vrlo je važno da se nakon izliječenja crvenila ne nanosi na lice odjednom nekoliko kozmetičkih proizvoda, već da se ide postepeno – prozvod po proizvod (npr. maskara nekoliko dana, pa ako se dobro podnosi, ponovo uvoditi sjenila, olovke za oči i dr.).

Pacijenti sa seboroičnim dermatitisom često uz crvenilo kapka navode da imaju povremeno crvenilo i perutanje u vlasištu, uz nos, iza uški što može biti pomoć u postavljanju ispravne dijagnoze. U liječenju se ne preporučuju kortikosteroidne kreme, već određeni dermokozmetički proizvodi koji su za to namijenjeni. Crvenilo se liječi kroz nekoliko tjedana, a kada prođe, koža se nastavlja njegovati hidratantnim kremama i njeznim fluidom ili kremom namijenjenim za kožu kapaka.

Atopijski dermatitis može početi već u najranijem djetinjstvu, pa se na kapcima u obliku cvenila viđa vrlo često. U ovom slučaju uvijek je potrebno napraviti detaljnu alergološku obradu kako bi se otkrili uzročni alergeni, a zatim ih nastojati izbjegvati ili ukloniti. Koža s atopijskim dermatitisom zahtijeva specifičnu  svakodnevnu njegu dermokozmetičkim proizvodima.

Različiti oftalmološki problemi (blefaritisi, konjuktivitisi, alergije na kapi za oči, nošenje kontaktnih leća) mogu rezultirati crvenilom kapaka, pa je vrlo često potreban i pregled kod okuliste kako bi se otklonio eventualno takav uzrok bolesti. Osobe koje provode ispred kompjutera puno vremena i imaju suhe oči često trljaju oči što može rezultirati crvenilom kapaka.

U osoba koje se ne hrane raznoliko ili ako su slabokrvne, uz crvenilo kapaka može biti vidljivo i ispadanje trepavica, pa je potrebno učiniti laboratorijske nalaze  od kompletne krvne slike, količine željeza, cinka, jetrenih proba i dr., ovisno o tome što će odrediti liječnik nakon pregleda.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika