Piling kože s trikloroctenom kiselinom

Kemijski medicinski pilinzi s trikloroctenom kiselinom (C2HCl3O2) u dermatološkim ordinacijama provode se već više od pola stoljeća. Pilinzi sa TCA (trikloroctena kiselina) uspješni su u liječenju fotostarenja kože, promjena pigmentacije, akni, ožiljaka od akni, keratoza…

Kemijski medicinski pilinzi s trikloroctenom kiselinom (C2HCl3O2) u dermatološkim ordinacijama provode se već više od pola stoljeća. Pilinzi sa TCA  (trikloroctena kiselina) uspješni su u liječenju fotostarenja kože, promjena pigmentacije, akni, ožiljaka od akni, keratoza. Triklor octena primjenjuje se u koncentracijama od 10 do 40%, te  može djelovati kao površinski ili srednje duboki piling, ali je najpoznatija kao srednje duboki piling kože.

Ovim pilingom se uklanja površinski sloj kože, nakon čega se koža ljušti i obnavlja. Najčešće se tretira lice, ali vrlo često i dorzumi šaka i leđa. O načinu izvođenja pilinga mora biti dobro upućen svaki liječnik koji ga provodi i potrebna je edukacija o njegovom provođenju kao i indikacijama i kontraindikacijama postupka.

U koncentraciji od 10 do 15% primjenjuje se za liječenje površinskih promjena na koži i za poboljšanje izgleda kože nakon kojeg ona dobiva zaglađeniji i ljepši izgled.U koncentraciji 35-40%  djeluje kao srednje duboki piling koji se primjenjuje na lice i ruke, djeluje dublje te skida epidermalni i dijelom dermalni sloj kože pa je učinkovit kod dubljih bora i pigmentacija.Ovaj piling se ne preporučuje osobama tamije boje  kože jer može rezultirati post upalnim hiperpigmentacijama tj. tamnijim dijelovima kože nakon što upala i crvenilo prođu.TCA piling možese kombinirati i s drugim pilinzima kao što je  piling s glikolnom kieslinom ili Jessner piling. Ovi se pilinzi mogu nadopunjavati, pa se u početku mogu učiniti površinski pilinzi te kasnije TCA kao srednje duboki piling

Sam postupak je vrlo jednostavan, traje od 15-40 minuta ovisno o području koji se tretira. Nakon nanošenja  TCA denaturirani proteini kože  uzrokuju  bijelkasti izgled površine  kože koja izgleda kao da površinski smrznuta ( ova se pojava naziva i frosting)  i time je piling gotov. Kiselina se nanosi  u obliku tekućine na kožu, kasnije se nanosi posebna maska. Kada se doći do ove pojave smrzavanja ili frostinga  ovisi o koncentraciji pilinga, to može biti nakon nekoliko sekundi ili minuta Posebno pripremljeni proizvodi koji sadrže TCA  piling tehnički su dorađeni pa nanošenje pilinga i djelovanje na kožu ne izaziva bol. Postupak se ponavlja u određenim razmacima ovisno o koncentraciji pilinga i problemu koji se tretira, a da bi se ponovio koža se mora oporaviti, ne smije biti crvena niti s izraženim krasticama.

 Nakon nanošenja pilinga koža je crvena kroz nekoliko dana, mogu biti vidljive kruste, ljuštenje kože i potrebno je vrijeme od tjedan dana do dva tjedna da se koža oporavi. Nakon što se koža oguli, nova koža će biti svjetla i nježna.Koža je vrlo osjetljiva, pa je vrlo je važno izbjegavati sunce i primjenjivati kreme s visokim zaštitnim faktorom.

Ovaj piling se ne provodi u trudnica, dojilja, nakon laserskih postupaka, u osoba koje imaju maligne bolesti, dijebetičara, osoba koje imaju keloide na koži ili postupalne hiperpigmenacije, u osoba gdje u obitelji postoji sklonost nastanku keloida, hipertofičnih ožiljaka i post upalnih hiperpigmentacijama, osoba koje imaju herpes na koži ili upalne infekcije kože.

Prije svakog provođenja pilinga s TCA pacijent mora dobiti sve potrebne upute od liječnika o tome kako se piling izvodi, koje su moguće nuspojave pilinga ali i koje su sve dobrobiti ovog pilinga koji se izvodi u dermatološkim ordinacijama i drugim ordinacijama koje se bave anti- age medicinom diljem svijeta.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika