Pityriasis versicolor

Pityriasis versicolor je naziv osipa na koži koji je sve učestali problem osoba mlađe životne dobi. Pravilnim liječenjem moguće je otkloniti osip i kožu pripremiti za ljeto.

Kako je još uvijek hladnije doba godine moramo misliti i o tome da će vrlo brzo doći topliji dani kada će koža biti izložena pogledima pa i sve promjene na njoj. Kako bi se koža pripremila za ljeto potrebno ju je i na vrijeme liječiti. Osip koji se često opaža u osoba mlađe životne dobi može biti od bjelkaste do smeđe boje, a naziva se Pityriasis versicolor. Ovaj  bjelkasti osip se tijekom zime manje opaža na koži, no izlaganjem kože suncu više je uočljiv. Uzrokuje ga kvasac Malassezia furfur koji se prije nazivao Pityrosporum orbiculare. Dijelovi kože na kojima se nalazi ovaj uzročnik ostaju bljeđi nego normalna boja koža pa je time osip uočljiv. Promjene na koži izgledaju poput svjetlijih točkica veličine od manje do veće kovanice koje su na koži leđa, prsa i ramena. Osip se ne opaža na vlasištu, licu, stražnjici i nogama. Iako je više ili manje uočljiv uvijek predstavlja estetski problem i time zahtijeva liječenje. Ova osip učestalije imaju osobe koje se pojačano znoje, pogotov ako nose i usku sintetičku odjeću stoga je učestaliji u sportaša. Vjerojatno i ph kože te određene higijenske navike uvjetuju nastajanje osipa. Također masnije kože, osobe sa oslabljenim imunitetom te uslijed hormonskih promjena pogoduju nastanku osipa.

Pravila dijagnoza
Gubitak pigmenta radi ovog osipa nije trajan pa se njegovim liječenjem i postapenim izlaganjem kože suncu pigment polagano vraća.
Postavljanje pravilne dijagnoze nije problem jer se uzročnik otkriva mikrobiološkom obradom strugotina kože i gledanjem pod mikroskopom kada se opažaju pupajuće hife ili obasjavanjem kože Woodovim svjetlom te opažanjem zlatno bijelih područja fluorescencije.
Određene kožne bolesti također mogu izgledati poput pitirijaze, ali to nisu. Vitiligo može na trupu također izgledati poput bjeličastog okruglog osipa i predstavlja ireverzibilni gubitak pigmenta. Također, upalna stanja na koži mogu ostavljati hipopigmentirane promjene (atopijski dermatitis) ali se vremenom normalna boja kože vraća.

Liječenje osipa
Osip se može liječiti lokalnim pripravcima ili antimikoticima u tabletama. Lokalni pripravci  su  lijekovi protiv gljiva i mogu biti u obliku šampona, gela za pranje te anitimikotika u obliku spreja, kreme. Šamponi mogu sadržavati selen sulfid ili određeni antimikotik i njima se pere samo  zahvaćena  koža  kroz nekoliko tjedana. Antimikotici u spreju ili kremi nanose se na zahvaćanu kožu svaki dan nakon tuširanja i ne ispiru se s kože. Vrlo je važno da se lokalna terapija provodi svakodnevno i dovoljno dugo. Najčešće je potrebno redovito kroz šest tjedana. Nakon završetka lokalne terapije mogu se kroz nekoliko mjeseci koristiti tekući preparati za pranje kože koji ne oštećuju površinski sloj i nazivaju se sindeti, te nakon tuširanja koristiti specijalne losione koji pomažu očuvanju normalnog mikrobiona kože. Terapija antimikoticima u tabletama provodi se jedino ako ju je preporučio liječnik po određenoj shemi, a kod izrazito otpornih slučajeva može trajati i kroz nekoliko mjeseci. Nakon završetka lječenja koža se može oprezno izlagati sunca kako bi potamnili i oni dijelovi kože koji su bili bijeli i zahvaćeni osipom.

Preporuke
Da bi koža vratila normalnu boju potrebno je dosta vremena, pa se zaista mora biti strpljiv jer oporavak kože može trajati mjesecima. Nikako se ne preporučuje naglo izlaganje suncu jer opekotine ne vode k izlječenju već oštećenju kože. U pojedinih osoba ovaj osip može biti uporan i vraćati se tijekom života pa je vrlo važna redovita higijena kože. Povremeno se mogu koristiti i trljačice što može pomoći da se makne zadebljani sloj kože, no svakako se preporučuje nošenje pamučne odjeće uz izbjegavanje umjetnih materijala.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika