Površinski bazaliom

Bazaliom je vrlo čest maligni tumor kože. Obuhvaća više od tri četvrtine svih vrsta malignih tumora kože, a ujedno se smatra da je i najučestaliji maligni tumor u ljudi. Ubraja se u nemelanomske tumore kože i ima malen metastatski potencijal. Nastaje od  stanica koje se nalaze na donjem dijelu najvišeg sloja kože, bazalnih stanica pa se prema tome i naziva bazaliom, bazocelularni ili bazocelularni karcinom.

Rizični faktori za nastanak bazocelularnog  tumora kože su dobro istraženi i zna se da je to  dugotrajno, kumulativno izlaganje suncu koje je oštetilo kožu. Također i radioaktivno zračenje koje je primijenjeno u svrhu liječenja, izlaganje arsenu, uzimanje imunosupresivnih lijekova. Učestalije ga imaju svijetle osobe s plavim očima, svijetlom kosom. Češće nastaje u muškaraca, osoba nakon pedeset godine života, na fotoeksponiranim dijelovima tijela pa je lice najčešće  mjesto nastanka. U pojedinim obitelji se može javljati učestalije pa nasljeđe ima također određenu ulogu.

Površinski bazaliom se razlikuje od uobičajene slike bazalioma jer često nastaje i na drugim dijelovima tijela kao što su prsa i leđa. Na trupu se površinski bazocelularni karcinom pojavljuje u 25% slučaja. Ovaj poseban oblik bazalioma često može na prvi pogled zavarati jer izgleda poput malene crvene promjene koja ne prolazi pa može oponašati psorijazu, dermatitis, aktiničku keratozu, lihen, ozljedu kože i areal suhe kože. Vrlo često djeluje poput ožiljka pa pacijent često ne zna da li se je udario ili ozlijedio i zašto ima tu ožiljkastu promjenu.

Površinski bazaliom može varirati u veličini od nekoliko milimetara i najčešće se opaža na ramenima, prsima i leđima kao crvena promjena u razini kože, ravne površine, ponekad s diskretnim ljuskama ili krustama, nepravilnog oblika. Promjena ne prolazi usprkos mazanju s hidratantnim, antibiotskim ili kortikosteroidnim kremama pa je time razlog za posjet dermatologu.

Dijagnoza se postavlja  na temelju anamneze, pregleda kože cijeloga tijela, dermatoskopije promjene, uzimanjem uzorka kože, ekscizijom kompletne promjene i patohistološkom analizom. Bazaliom se najčešće liječi kirurški, uklanjanjem promjene u cijelosti, a od drugih načina liječenja primjenjuje se krioterapija, fotodinamska terapija te mazanje s kremama koje sadrže citostatike ili imunomodulatore. Nakon izlječenja bazalioma bitne su redovite dermatološke kontrole kao i samopregled kože kako bi se otkrile što ranije sve sumnjive promjene na koži kao što je nastajanje  drugih tumora kože ili recidiva same bolesti. Bitno je provođenje fotozaštite uz izbjegavanje direktnog djelovanja sunca na kožu i primjenom krema i losiona s visokim zaštitnim faktorom.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika