Prhut u kosi

Tijekom zime problemi sa kožom vlasišta često su pojačani. Iako se koža tijekom zime ne znoji kao tijekom ljeta crvenilo i svrbež mogu biti jako izraženi.

Crvenilo i ljuskanje mogu biti vidljivi uz rub vlasišta što izrazito estetski smeta ili može biti izraženo u pojedinim dijelovima vlasišta ili u cijelosti. Ovaj problem je izrazito neugodan jer koža svrbi, pa se osobe stalno grebu po kosi i češkaju radi čega nastaju sitne ozljede vlasišta te moguće kasnije popratne infekcije u obliku prištića i ranica. Ovaj problem se opisuje kao prhut ako nije izraženo crvenilo već samo perutanje, a ako je vidljivo i crvenilo vlasišta uz izraženu prhut tada se radi o seboroičnom dermatitisu. Prhut predstavljaju mrtve stanice kože, a normalna količina tih stanica je oko 487.000 stanica/cm2. Prhut se javlja kao problem kada stanice kože rastu i odumiru previše brzo.

Određena stanja ili poremećaji kod nekih ljudi mogu dovesti do povećanog broja tih stanica što bi bilo otprilike 800.000 stanica/cm2 što je vidljivo u seboroičnom dermatitisu i psorijazi. Perutanje vlasišta može biti vidljivo u svim životni dobima, a u beba je učestala pojava i naziva se tjemenica. Djeluje poput žućkastih naslaga koje se ne uklanjaju baš lagano, pa je potrebno tjeme beba prati sa šamponom za bebe protiv tjemenice, a sprečavati njihovo nastajanje primjenom ulja za bebe kojim se može namazati koža cijelog tijela i vlasište.

U odrasloj dobi perutanje vlasišta je nešto učestalija u muškaraca. Izražena prhut ostavlja svoje tragove na odjeći što se pogotovo opaža na tamnijim odjevnim predmetima. Zašto točno nastaje prhut nije do sada u cijelosti poznato ali se zna da pogrešna higijena vlasišta može potaknuti ovaj problem. Dječji šamponi ne odgovaraju muškom vlasištu i ne preporučuju se kod ovog problema u odraslih, također prečesto pranje vlasišta sa agresivnim šamponima može isušiti vlasište i potaknuti perutanje. Bojanja kose sa preparatima koji sadrže hidrogen u visokoj koncentraciji mogu smetati, kao i neki preparati za njegu kose kao što je lak, vosak, kreme za kosu i regeneratori koji se ne ispiru.

Osobe koje imaju suhu kožu i suhu kosu, sklonije su nastajanju prhuti pa se preporučuju blagi šamponi koji se ne pjene jako po mogućnosti bez natrij lauril sulfata. Osobe koje su stalno u grijani prostorijama i koje su tijekom zime na različitim dijetama imaju učestalije prhut. U liječenju prhuti najčešće se primjenjuju različiti šamponi koji sadrže ketokonazol, selen disulfid, cink pirition, katran, salicilnu kiselinu, ihtiol. Ketokonazol djeluje protu gljivično i primjenjuje se za kosu i tijelo. Selen disulfid smanjuje mašćenje vlasišta i smanjuje upalu vlasišta. Cinkov pirition također djeluje protuupalno. Katran ima protugljivično djelovanje. Salicilna kiselina djeluje poput pilinga na vlasište i uklanja mrtve stanice. Ihtiol ima antibakterijsko i anti-gljivično djelovanje i djeluje na Pityrosporum ovale. Od svakodnevnih navika koje mogu smanjiti nastajanje prhuti je češći boravak na svježem zraku i umjereno sunčanje. Kosu je potrebno prati tri puta tjedno, izbjegavati svakodnevno pranje kose, smanjiti stres i nastojati se odmoriti. Povremeno se može na kosu staviti masku od kokosovog ili nekog drugog prirodnog ulja te oprati sa blagim šamponom. Ako uz sve navedeno prhut vlasišta ne prolazi potreban je pregled kod dermatologa koji će odrediti daljnje liječenje.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika