Priprema kože za ljeto

Ljetni mjeseci su nam pred vratima, pa je potrebno najveći organ, kožu, pripremiti kako bi lakše izdržala udare UV zraka, visokih temperatura i djelovanje različitih kozmetičkih proizvoda.

Ljetni mjeseci su nam pred vratima, pa je potrebno najveći organ, kožu, pripremiti kako bi lakše izdržala udare UV zraka, visokih temperatura i djelovanje različitih kozmetičkih proizvoda.

Pregled kože prije ljeta

Otkrivanjem kože i nošenjem laganije odjeće i obuće uočavaju se promjene na koži koje su možda tijekom zime bile skrivene, pa je sada potrebno liječiti svaki nedostatak što prije. Vrlo često su  promjene na madežima ili novonastale izrasline na koži razlog pregleda pred ljeto. Ponekad se primjeti novi madež koji je taman, nepravilan pa je potreban pregled, te eventualno uklanjanje. Ako je na koži veći broj madeža, pogotovo ako madeži nisu nikada bili pregledani potreban je dermatološki pregled prije ljeta. Osobe koje su već operirale madeže i ako su bili displastični, ili ako su imale neki od oblika malignih tumora kože svakako moraju biti dermatološki i dermatoskopski redovito kontrolirane.

Gljivične infekcije i alergije

Gljivične infekcije kože i noktiju čest su razlog dolaska dermatologu prije ljeta, a one mogu na koži biti poput svijetlijeg osipa koji ne prolazi, najčešće na ramenima i leđima. Nokti su zadebljani, lomljivi, bez  sjaja pa je nakon mikološke obrade potrebno ciljano liječenje antimikoticima u obliku kreme, losiona ili u tabletama.

Alergijske reakcije česte su  tijekom ljeta. Mogu nastati iznenada nakon uzimanja određene hrane, lijekova i dr. te u obliku urtikarije trajati od nekoliko dana do nekoliko tjedana. Svakako je potrebno obratiti pozornost ako nastane otok usana, dlanova tabana ( mekih česti) te promuklost. Česte su alergije i na kozmetičke proizvode za njegu kože, mirise kao i na dekorativnu kozmetiku.

Vrlo su česte alergije na sunce koje mogu početi prilikom i kraćeg izlaganja suncu, pa nastaje osip koji jako svrbi. U liječenju se  preporučuje izbjegavanje sunčanja, uzimanje antihistaminka u tabletama, nanošenja kortikosteroidnih krema, ili pak uzimanje steroida oralnim putem. Priprema obično počinje mjesec dana prije izlaganja suncu. Mogu se uzimati  karotinoidi u tabletama (beta karoten, astaksantin). Drugi tip osipa na sunce je Polimorfna erupcija na sunce ( PMLE) koja je vrlo česta, a nastaje u obliku osipa, crvenila na otkrivenim dijelovima tijela. Mogu nastati i mjehurići, najčešće na licu, rukama i dekolteu uz sitne prištiće. Osip izrazito svrbi i može nastati, već i kod kraćeg sunčanja. Kako bi se donekle ublažilo ili izbijanje ovog osipa potrebno je kožu pripremiti za ljeto. Priprema  počinje  mjesec do dva prije izlaganja suncu uzimanjem beta karotena ili astaksantina, zatim pripravaka s kalcijem i s C vitaminom. Kožu  je potrebno zaštitini  kvalitetnim kremama ili losionima sa visokim zaštitnim faktorom ( SPF) 50. Već nastali osip može se liječiti blagim kortikosteroidnim losionima ili kremama protiv svrbeža kože uz uzimanje antihistaminika i kalcija.

Pravilna njega lica i terapija

 Koža lica koja je sklona crvenilu ili rozacei  teže podnosi djelovanje sunca pa je prije ljeta potrebno odrediti pravilnu njegu lica i  terapiju već prema nalazu na koži. Dermokozmetičke kreme namijenjene koži sklonoj crvenilu sadrže tvari koje sprečavaju nastajanje crvenila lica jer ciljano djeluju na malene krvne žile u koži. Nikako se ne preporučuje primjena kortikosteroidnoh krema jer će nakon kratkog poboljšanja doći do pogoršanja, a dugotrajnom primjenom ovakovih krema nastaje oštećenje kože u obliku u crvenila, stanjenja kože i kapilara.

Akne na licu u pojedinih osoba su manje izražene tijekom ljeta pogotovo tijekom boravka na moru jer morska voda djeluje protuupalno, ali akne na leđima često izbijaju i pogoršavaju se tijekom ljeta kada se koža jače znoji i masnija je. To sve pogoršava i uska odjeća, pogotovo koja je od umjetnih materijala jer se pod njima koža jače znoji. U sportaša uslijed jakog znojenja nalaz može biti i izražajniji. Ako osoba grebe i isitiskuje prištiće na leđima ostaju tamnije pigmentacije ili ožiljci koji se kasnije teško liječe. Tijekom ljeta  u osoba sa aknama ne preporučuju se masne kreme sa fotozaštitom već proizvodi u obliku fluida ii gela koji ne zatvaraju pore. Prije odlaska na more preporučuje se tretman čišćenja kože lica i leđa kako bi se pore otvorile i smanjilo izbijanje prištića.

Ljeto ne mora biti uvijek idealno vrijeme za kožu, pa je potrebno obratiti pažnju na sve promjene.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika