Prištići na leđima

Prištići na leđima (akne) čest su problem jer su vidljiviji pogotovo radi tanje odjeće koja se nosi ljeti. Stoga predstavljaju estetski problem. Prištići na leđima često izbijaju i pogoršavaju se tijekom ljeta kada se koža jače znoji.

Iako mi dermatolozi ne radimo razliku između akni na licu i leđima, svejedno kada pregledamo akne na licu, pregledamo i kožu na leđima. Tada često sugeriramo da se i akne na leđima moraju liječiti. Pojedine osobe akne na leđima liječe godinama dok na licu imaju sasvim uredan nalaz.

Prištići na leđima često izbijaju i pogoršavaju se tijekom ljeta kada se koža jače znoji te kada je i masnija. To sve pogoršava i uska odjeća, pogotovo koja je od umjetnih materijala jer se pod njima koža jače znoji. U sportaša uslijed jakog znojenja nalaz može biti i izražajniji. Ako osoba grebe i isitiskuje prištiće na leđima tada ostaju tamnije pigmentacije ili ožiljci koji se kasnije teško liječe. Zato ako imate prištiće (akne) po leđima, ne liječite ih samoinicijativno, već se obratite dermatologu radi pregleda i savjeta.

Akne na leđima liječe se s preparatima koji djeluju keratoiltički jer rade površinski piling kože i time otvaraju pore. Oni mogu sadržavati salicilnu kiselinu ili  glikolnu kiselinu i moraju se nanositi svakodnevno. Izrazito je djelotvoran i benzil peroksid koji se nanosi poslije tuširanja i kreme koje sadržavaju retinol. Ne postoji univerzalna terapija koja je jednako dobra za svakog pacijenta, već se nastoji liječenje prilagoditi svakom pacijentu. Ako ne dolazi do poboljšanja na lokalnu terapiju, uvodi se oralna terapija koja može biti u obliku antibiotika ili isotretionina i provodi se uz liječnički nadzor. Vrlo često potrebno je promijeniti i neke životne navike kako bi došlo do poboljšanja. Važna je redovita svakodnevna higijena u obliku tuširanja gelovima koji čuvaju ph kože.

Ako je potrebno, tuširanje tijekom ljeta može se obaviti i više puta dnevno. Gelovi za tuširanje ne smiju sadržavati ulja, a mogu sadržavati  salicilnu ili glikolnu kiselinu. Određeni gelovi koji nisu biorazgradivi ili koji nemaju odgovarajući ph vrlo često vode k pogoršanju. Preporučuje se barem 1x tjedno kupanje u kadi, tj. namočiti kožu leđa u toploj vodi barem 15 minuta kako bi se pore otvorile i tada bi trebalo dobro oprati kožu.  Povremeno se može uraditi piling kože s rukavicom od frotira ili četkom uz primjenu losiona za piling kože. Pojedini pacijenti navode i poboljšanje ako koriste sapune s dodatkom srebra.

Sredstva za njegu kože ne smiju sadržavati ulja, kao ni sredstva koja se koriste radi fotozaštite –  moraju biti laganije teksture u obliku gela ili losiona i ne smiju začepljivati pore. Tijekom ljeta preporučuje se povremeno nošenje šire pamučne odjeće. Uz dermatološku terapiju vrlo su djelotvorni i profesionalni tretmani čišćenja i njege kože leđa te kemijski medicinski pilinzi s glikolnom i salicilnom kiselinom. Uvijek je potrebno nekoliko tretmana kako bi došlo do poboljšanja. 

Uzimanje tableta sa cinkom te premazivanje kože preparatima sa cinkom također pomaže u određenom broju pacijenata. Umjereno sunčanje uz kupanje u morskoj vodi u velikom broju pacijenata vodi ka poboljšanju, ali se mora paziti da se ne pretjera u sunčanju kako se koža ne bi oštetila.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika