Rozacea- kako ju liječiti tijekom jeseni?

Rozacea je vrlo čest problem na koži lica koji nastaje i u žena i muškaraca diljem svijeta.

Rozacea je vrlo čest problem na koži lica koji nastaje i u žena i muškaraca diljem svijeta. Uvijek zahtijeva liječenje i određeni tretman jer se nastoji zaustaviti njezino širenje i pogoršanje. Kako u svom obliku može biti blaga i diskretna poput crvenila lica koje ne prolazi te kasnija pogoršanja u obliku prištića i zadebljanja kože uvijek se nastoji zaustaviti daljnje napredovanje bolesti  time da crvenilo bude što manje izraženo i ne primjetnije. Uvijek se napominje  pacijentima s rozaceom da  ne čekaju dugo o odluci da li liječiti rozaceu ili ne jer se bolest uvijek teže i dulje liječi ako je u težem obliku. Kao i na mnogobrojne bolesti veliku ulogu u nastajanju rozacee ima naslijeđe, pa ako je već netko imao u obitelji crvenilo lica velika je vjerojatnost da će se rozacea pokazati i u drugih članova obitelji. Mnogobrojni  čimbenici pogoršavaju rozaceu i potiču njezino nastajanje i o njima se rade mnogobrojna istraživanja pa se zna da UV zrake, stres, gastritis, jako začinjena hrana, crno vino, određena kozmetika pogoršavaju stanje na koži.

Ljeto je kritično razdoblje za kožu s rozaceom jer su tada UV zrake najintenzivnije što potiče crvenilo i upalu kože lica i dodatna oštećenja. Dolaskom jeseni nastoje se ublažiti sva oštećenja koje  je koža lica dobila. Ono što je zajedničko za liječenje tijekom ljeti i jeseni su dnevne kreme koje moraju imati zaštitni faktor od sunca jer djeluju poput zaštitnog omotača za kožu. Prema izraženosti rozacee određuje se i način liječenja koji kod blažih oblika rozacee može biti u obliku posebnih dermokozmetičkih krema namijenjeni ovom problemu. Svakako je važno da se izbjegavaju uobičajeni kozmetički proizvodi, pa bili oni i vrlo skupi i kvalitetni, jer koža sa rozceom ne podnosi   svakojake kozmetičke proizvode jer mogu uzrokovati jače crvenilo. Dermokozmetički proizvodi sadrže vrlo često ljekovite tvari kao što su indijski tamjan, neven, termalna voda i određene patentirane supstance. Vrlo je važno da ne sadrže jake mirise i dermatološki štetne sastojke poput parabena, ftalata ili formaldehida.

Terapija koja se u obliku kreme ili gela nanosi navečer na lice obično sadrži metronidazo koji se mora blago utrljati na crvenilo kože i uporno primjenjivati nekoliko mjeseci. Metronidazol je učinkovit kod rozacee s izraženim prištićima, za koje je tipično da se ne mogu istisnuti. Nekim pacijentima odgovaraju i kreme koje sadrže azelatnu kiselinu jer sprečava nastajanje prištića i djeluje protuupalno. Rozacea nije alergija koja se poput crvenila javlja na licu, pa primjena kortikosteroida u liječenju nije opravdana. Kreme koje sadrže kortikosteroide nisu lijek za liječenje rozacee jer mogu  potaknuti nastajanje kapilara na licu, stanjiti kožu,  napraviti prištiće te je nakon toga  oporava kože dugotrajan. Kod jače izražene upale lica praćenoj crvenilom i prištićima vrlo često se tijekom jeseni propisuje od strane liječnika uzimanje antibiotika ( doksiciklin) za koji je kliničkim praćenjem i istraživanjima utvrđeno da kod rozacee uspješnije djeluje u nižoj dozi- 50 mg ili 40 mg. U težih oblika primjenjuje se i lijek isotretionin za koji je važno da tijekom liječenja žene uzimaju hormonsku kontracepciju tijekom i nakon završetka liječenja. U lokalnoj terapiji su također ljekoviti  određeni kemijski medicinski pilinzi – poput pilinga s mandeličnom kiselinom i kozmetičkih tretmana za osjetljivu kožu sklonu crvenilu.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika