Rozacea i ljeto

Vrlo često u dermatovenerološke ordinacije dolaze bolesnici koji se tuže da im je koža lica crvena, da se zacrvene na najmanji podražaj, da ih koža lica peče i svrbi i da imaju prištiće uz crvenilo koji ne prolazi.

Ova česta kožna bolest naziva se rozacea i za nju je karakteristično crvenilo sredine lica uz nastajanje kapilara i sitnih prištića, uz promjene na nosu i očima. Može početi kao prolazno crvenilo lica koje mogu potaknuti mnobrojni vanjski čimbenici, a ponekad je češća u nekim obiteljima jer se nasljeđuje.

Bolest je često kroničnog tijeka i zahtijeva dugotrajno liječenje, a zašto nastaje u potpunosti se do danas ne zna. Pretpostavlja se da su mnogoborojni razlozi nastanka, a najčešće nastaje u osoba u kojih su krvne žile vazolabilne a na to ih potenciraju jaki začini, masna i vrela hrana, alkoholna pića, različite probavne smetnje (gastritisi), promjene u hormonskom statusu  i labilan neurovegetativni živčani sustav. Smatra se da bolest može poticati i Helicobacter pylori, a također i grinja Demodex folliculorum.

Rozacea nastaje češće u žena između 40 i 50 god. Života i obično ima blaži tijek nego u muškaraca. Promjene samo na nosu u obliku rinofime češće imaju muškarci. Sama bolest može imati nekoliko oblika koji mogu biti blagi i u obliku blagog crvenila lica, pa sve do teže kliničke slike uz žarko crvenilo izražene pustule i rinofimu, pa je vrlo važno početi liječiti rozaceu u početnoj fazi bolesti kako bi se spriječilo nastajanje težih oblika bolesti.
Rozacea može izgledati poput blagog crvenila lica koje se povremeno povlači i nestaje, a kasnije crvenilo lica može biti i stalno (rosacea  erythematosa), kada su krvne žile izražajnije i ne povlače se (rosacea erythematoteleangiectatica), zatim nastaju papule i pustule (rosacea papulosa, rosacea pustulosa) i zadebljanje kože na nosu (rhynophima).

Danas postoje mnogobrojni lijekovi kojima se liječi rozacea, a prije početka liječenja potrebno je isključiti i neke druge bolesti kao što su psorijaza, lupus, kontaktni dermatitis, neurodermitis i dr. Pogrešno je početi liječiti rozaceu kremama koje sadrže kortikosteroide jer mogu oštetiti kožu i ne dovode do izliječenja. Danas postoje različiti lokalni pripravci za liječenje rozacee, ali je uz to važno tijekom ljeta čuvati kožu preko dana kremama za rozaceu koje sadrže zaštitni faktor od sunca, uz uporabu dermokozmetičkih linija preporučenih za kožu  sa rozaceom. Svu ostalu dodatnu terapiju (lokalnu ili sistemsku) može preporučiti samo dermatovenerolog.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika