Seboroični dermatitis na prsima

Seboroični dermatitis koji nastaje na prsima nije tako rijetka pojava, ali nije čest razlog odlaska k dermatologu. Dijagnosticira se tijekom pregleda ako je vidljiv na licu ili na vlasištu pa se uz to navodi i crvenilo na prsima.

Seboroični dermatitis na prsima obično se viđa samo u muškaraca i može trajati godinama i biti manje ili više izražen. Njegovo nastajanje na prsima nije povezano sa stresom ili s nepravilnom ili s neredovitom higijenom, već promijenjenim ph kože, pretjeranim mašćenjem kože i upalnim odgovorom. Koža koja je masnija sklonija je nastajanju seboroičnog dermaitisa i na prsima gdje su žlijezde lojnice brojnije.

Upalno, ljuskavo stanje kao što je seboroični dermatitis koje primarno pogađa lice i vlasište gdje stres i promjena godišnjih doba utječu na njegovu izraženost, a zimsko doba je vrijeme kada je seboroični dermatitis najvidljiviji kako na prsima tako i na drugim dijelovima tijela. Tijekom ljeta, kao što navode mnogobrojni pacijenti, seboroični dermatitis se povlači, a vrlo ljekovito na njega djeluje morska voda i umjereno sunčanje.

Simptomi su različiti, ali često je prisutan svrbež ili osjećaj peckanja, a seboroični dermatitis na prsima uobičajeno nema nikakve takove senzacije.

Depiliranje dlaka na prsima u muškaraca vrlo je učestalo u današnjoj kulturi, a prvi opisi toga nastali su još u antičko doba. Danas to rade sportaši, a i rekreativci da se bolje vide mišići za koje je bilo potrebno satima biti u teretani. Poneki smatraju da je to dio higijene, pa redovitu depilaciju provode sami ili odlaze kozmetičke salone, a vrlo često se odlučuju za laserske ili IPL postupke. Seboroični dermatitis koji je nakon depilacije vidljiv svakako narušava estetski izgled prsišta. Stoga, u ovom slučaju uvijek zahtijeva pregled kod dermatologa.

Mnogi šamponi posebno su namijenjeni osobama koje pate od seboroičnog dermatitisa. Oni mogu sadržavati bilo koji od sljedećih aktivnih sastojaka: klimbazol, pirokton olamin, polidokanol, protuupalne agense, primjerice salicilnu kiselinu i rezorcin, minerale poput cinka ili selen-sulfida ili antifugalna sredstava poput ketokonazola.

Seboroični dermatitis na prsima vrlo često prođe na tretiranje tog dijela tijela samo sa šamponima protiv seboroičnog dermatitisa. Ovakvi šamponi ili gelovi moraju se primjenjivati kontinuirano barem mjesec dana kako bi crvenilo prošlo, a kasnije se kao terapija održavanja mogu primjenjivati jednom do dva puta tjedno. Bitno je kad ih se na nese na kožu da ih se ne ispire odmah, već da se pričeka nekoliko minuta kako bi se aktivne supstance iz šampona upile u kožu i tek tada krenuti u pranje.Nikako se ne preporučuje tetovirati kožu na kojoj je vidljiva upala i crvenilo, pa ako osoba inzistira na tetoviranju prvo se mora upala izliječiti, a tek tada se može napraviti tetoviranje.

Kontaktni dermatitis na prsima može biti vidljiv u obliku crvenila i djelovati kao da se radi o seboroičnom dermatitisu. Kontaktni dermatitis može biti uzrokovan depilacijom ili kao reakcija na kozmetičke proizvode koji se nanose na kožu tijela. U ovo m slučaju se ne radi o seboroičnom dermatitisu pa se i liječi drugačije jer se vrlo često moraju primijeniti kortiksoteroidne kreme što nije slučaj za seboroični dermatitis koji se ne liječi kortikosteroidnim kremama.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika