Što pozitivno djeluje na seboroični dermatitis?

Seboroični dermatitis je kronična kožna bolest koja može početi već u ranom djetinjstvu. U odraslih osoba može biti vrlo uporna i zahvaćati vlasište, dijelove lica, iza uški, sredinu prsiju i leđa. Mnogobrojni su uzroci nastanka seboroičnog dermatitisa, ali uz nasljednu sklonost,stres, nepravilnu njegu kože, veliki utjecaj ima i gljiva Malassezia koja dodatno potiče upalu kože Pravilna i redovita higijena vrlo je bitna za zdravlje kože, a podrazumijeva redovito tuširanje ili kupanje u kadi koje ne smije biti pre dugo kako se koža ne bi pretjerano isušila. Isto tako, važno je redovito njegovati kožu hidratantnim kremama, losionima i serumima. Pilinzi kože s blagim sastojcima su uvijek dobrodošli, no ne smiju se raditi učestalo, maksimalno jednom tjedno. Vrlo je čest upit pacijenta da li osobe koje su sklone seboroično dermatitisu smiju bojati kosu. Kosa se smije bojati, no bitno je boju za kosu nakon bojanja dobro oprati sa vlasišta kako ne bi dodatno iritirala osjetljivu kožu.Ponekad gelovi i lakovi za kosu mogu uzrokovati peckanje vlasišta te potaknuti pogoršanje i ponovnu pojavu seboroičnog dermatitisu, pa ih je bolje ne primjenjivati.

Maske i regeneratore za kosu mogu se primjenjivati nakon svakog pranja kose, ali se moraju dobro isprati vodom i ne nanositi do vlasišta.
Potrebno je izbjegavati proizvode koji sadrže intenzivne mirise, konzervanse i druge nadražujuće sastojke. Što se tiče svakodnevne njege, vrlo često kreme masnih tekstura ne odgovaraju, pa se preporučuju hidratantne kreme ili fluidi za njegu lica. Također, primijećeno je da dječji šamponi, ukoliko se primjenjuju u odraslih osoba koje imaju seboroični dermatitis vlasišta, mogu potaknuti ponovnu pojavu i pogoršanje.Izbjegavanje stresa kako i ublažavanje djelovanja svakodnevnog stresa na zdravlje vrlo povoljno djeluje san i odmor.

U smanjenju problema s kožom,i u liječenju mnogobrojnih kožnih bolesti, pa i seboroičnog dermatitisa, potrebno je ići svaki dan na vrijeme spavati i to prije ponoći. San je vrlo ljekovit za zdravlje jer se tijelo regenerira dok spavamo. Potrebno je boraviti što više na svježem zraku bez obzira na vremenske uvjete i provjetravati stalno prostorije u kojima boravimo. Važno je piti dovoljno tekućine, vode, čaja, jer koža nije tada dehidrirana. Na stres povoljno djeluje tjelovježba koja bi se trebala provoditi svaki dan 30 minuta, naročito hodanje i trčanje. S obzirom na to, u liječenju seboroičnog dermatitisa izuzetno je važno da proizvodi sadrže sastojke s antifungalnim djelovanjem. Također, važno je smiriti upalu i ukloniti ljuske tako da se očekuje i prisustvo umirujućih i keratolitičkih sastojaka.
Koža, kao najveći organ našeg tijela, ponekad je vrlo zahtjevna, pa i u pacijenata sa seboroičnim dermatitisom može reagirati različito,a pa tako i na samo liječenje.U nekih pacijenata vrlo brzo na određenu terapiju dolazi do poboljšanja, poneki ne reagiraju uopće a nekima je potrebno nekoliko tjedana kako bi opazili poboljšanje. U primjeni prirodnih preparata se mora bitio prezan jer ne moraju svima odgovarati, iako su zdravi i netoksični. Pojedini sastojci, poput kantarionovog ulja, su jako fotoosjetljivi pa se nikako ne smiju primjenjivati tijekom ljeta. Više odgovaraju proizvodi sa kamilicom ili cvijetom nevena jer djeluju poput biljnih kortikosteroida i smanjuju upalu.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika