Što je bolje za kožu, pamuk ili microfibra ako se bavite sportom?

Sport je danas neizbježan dio naše svakodnevnice bilo da pratimo sportske aktivnosti na televiziji ili smo aktivni ili rekreativni sportaši.S vatko tko se i malo razumije u pojedini sport zna koliko je bitna kvalitetna i odgovarajuća sportska oprema. U aktivnih sportaša prilikom odabira sportske opreme  pazi se na najmanju sitnicu kako bi sportski rezultat bio što bolji i na tome obično radi cijeli tim stručnjaka.Osim postizanja dobrog rezultata kvalitetna sportska odjeća, ali i obuća pomažu u sprečavanju od ozljeda što je od neizmjerne važnosti za svakog aktivnog i profesionalnog sportaša.

No, osim profesionalaca tu je veliki broj rekreativnih sportaša koji obuhavaćju  populacijau od djetinjstva pa do zrele treće dobi. Rekreativni sportaši nisu opterećeni rezultatom, niti pod pritiskom trenera, kluba i medija što ne znači da industrija sportske odjeće i obuće u svom izričaju njih ne prati.

Vrlo su bitni jer su mnogobrojni u svakoj zemlji što potiče proizvođače da zadovolje njihove potrebe kako bi bavljenje sportom bilo što ugodnije.Time je sportska oprema široko razgranata prema svakom obliku sporta.Jasno je da obučeni za nogomet ne možemo ići na klizanje, opremljeni za skijanje nećemo ići na tenis, u opremi za plivanje ići  na karate,u opremi za odbojku ići na boks  i sl.No, usprkos velikim razlikama u izgledu, težini ali i cijeni opreme za pojedini sport postoje i određene sličnosti. Ono što se kao crvena nit provlači su moderni materijali koji omogućuju da koža tkzv.diše i da se znoj ne ljepi na kožu već isprava te koža ostaje suha tijekom cijele sportske aktivnosti. Takovi materijalu od poliestera -microfibre smišljeni su prije dvadeset godina i danas se mogu pronaći pod različitim  brand nazivima (dri fit,dry eco, climalite, climacool, vapour x-temp, eco fit itd).Tehnologija izrade kao i kvaliteta ovakovih odjevnih predmeta svake godine je sve kvalitetnija i vrlo često  su zastupljeni u odjevnim predmetima koji su  u dodiru s kožom.Time majice, hlače, tajice  s ovakovim oznakama tijekom sportskih aktivnosti omogućuju da je koža suha jer znoj ne ostaje na koži i time hladi kožuj. U tome ime je znatna predost pred pamukom jer sportske majice ako se natope znojem ostaju mokre, ponekad krute i grebu kožu pa nisu nikako  ugodne za nošenje tijekom sportskih aktivnosti gjdje je izraženo znojenje. Majice od pamuka se pogodne za  sportske aktivnosti koje nisu povezane sa znojenjen, no više su pogodne za  odjeću  nakon bavljenja sportom.Pojedini proizvođači navode da pojedine  majice  od microfibre imaju i antibakterijsko djelvanje šro je vrlo bitno za kožu sportaša  je koža koja se jako znoji  pogodna je za infecije kože od kojih je najučestalija <pityriasis verisolor.Ona je najzastupljenija na trupu o obliku bjelkastog mrljastog osipa koji je najizraženiji tijeko ljeta. U njezinom liječenju se primjenjuju antimikotici u obliku kreme, spreja a u otpornih  slučajevima i u antimikoticima u obliku tableta.

Za svu sportsku odjeću je vrlo bitno da  je čista i da se uvijek opere nakon svake sportske aktivnosti  jer se time čuva zdravlje kože i smanjuje bilo kakova mogućnost infekcije kože.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika