Što je cherry angioma?

Koža je najveći organ koji je u stalnoj mjeni i u stalnoj interakciji s okolinom, što se može očitova ti u pojavi novonastalih promjena iz dana u dan.

Sve novonastale promjene ne moraju biti opasne po zdravlje kao što su pigmentacije, keratoze, bore ali mogu predstavljati i ozbiljan zdravstveni problem poput melanoma. Jedna od  dobroćudnih promjena koje se često pažaju na koži su malene crvene točkice koje se nazivaju cherry angioma (senile angioma, ruby spot,de Morgan spot) ili  točkice crvene poput trešanja. Chambell de Morgan je 1872. prvi opisao ovu promjenu na koži. Sam uzrok nastajanju nije do dana poznat, a li učestalije nastaju nakon tridesete godine života i smatra se da 70 % odraslih ih ima.

Radi crvene boje podsjećaju na trešnje ali su intenzivnije crvene, pa su radi toga i dobile takovo ime. Obično nastaju u odrasloj dobi i gotovo svaka odrasla osoba ima barem jedan angiom ovakve vrste. Mnogi ih imaju na koži na stotine što može biti uvjetovano i nasljeđem pa je ovakva pojavnost učestalija u nekim obiteljima. Nagla pojava na stotine angioma viđa se u trudnoći ili  u tumora s pojačanom sekrecijom prolaktina, pa se smatra da mogu biti uzrokovani hormonima. Opisana je i nagla pojava nakon izlaganju nekim otrovima. Ove crvene točkice na koži ne prelaze nikada maligni tumor kože, no ponekad se zna dogoditi ozljeda ili iritacija same promjene pa ona može nabubriti, krvariti i svrbiti. Veličine su obično od jednog do dva milimetra i diskretno iznad razine kože, a mogu biti zastupljene na vlasištu, licu, trpu, rukama, nogama, ali se ne viđaju na dlanovima i tabanima.

Dijagnoza se uvijek postavlja na osnovi kliničkog pregleda i dermatoskopije ako je potrebna, vrlo rijetko se radi biopsija i PHD. U histološkom nalazu uvijek se nađe proliferacija malenih kapilara bez atipije.

Ne moraju se uvijek uklanjati s kože, a razlog uklanjanju može biti estetski ili stalna iritacija. Uklanjaju se radiofrekventim metodama, laserom, elektrokoagulacijom. Različita lokalna terapija u obliku krema ne pomaže, kao ni  različiti biljni pripravci napravljeni kod kuće. Vrlo lako se mogu i prekriti puderima za kamufliranje pa su nakon toga gotovo neprimjetne.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika