Što je foto-imuno protekcija?

U posljednje vrijeme sve se češće spominje pojam foto-imuno protekcije, iako se godinama govori o fotozaštiti ili fotoprotekciji pod čime se podrazumijeva zaštita kože od štetnog djelovanja UV zraka.

To je neizostavni dio ponašanja na suncu kada se uobičajeno koriste proizvodi s visokim zaštitnim faktorom te mnogobrojni načini mehaničke zaštite kao što su šeširi, suncobrani, odjeća i debeli hlad.

Sunčev spektar ima različite valne duljine od kojih na kožu djeluje vidljivi dio spektra te UVA i UVB zrake. UVB zrake djeluju više u površinskim dijelovima kože te uzrokuju opekotine, taman ten, hiperpigmentacije i imunosupresiju te razvoj malignih tumora kože. UVA zrake djeluju dublje u koži te uzrokuju starenje kože i nastajanje malignih tumora kože.

Sve se više spominje i štetno djelovanje vidljivog dijela spektra tj. plavo ili ljubičasto svjetlo koje prodire u kožu te plavo svjetlo koje zrače monitori i zasloni mobitela. Plava svjetlost može uzrokovati oštećenje stanica kože kao i preuranjeno starenje. Stalna izloženost kože lica ekranu kompjutora isušuje kožu lica, vodi u prečesto treptanje i žmirkanje čime su izražajnije bore oko čiju i peckanje očiju. Koža lica postaje suha, dehidrirana, siva bez površinske napetosti. Plavo svjetlo s ekrana oštećuje kožu dubinski i dovodi do preranog starenja kože, stimulira tirozin i proizvodnju melanina, uzrokujući nastanak hiperpigmentacija.

Kako sve navedeno potiče nastajanje slobodnih radikala, oštećenje kože te imunosupresivnog djelovanja na kožu vrlo je bitno kožu zaštititi. U proizvodima za lokalnu primjenu koji imaju oznaku SPF mogu se nalaziti fizikalni ili kemijski zaštitni faktori.

Fizikalni i kemijski filteri u preparatima štite od sunca na različite načine.

  • Fizikalni filteri su anorganske tvari kao što je mineralni pigmenti (npr. titanoksidi) koje odbijaju UV zrake od kože.
  • Kemijski filteri su organske tvari koje upijaju UV zrake i neutraliziraju ih u koži.

Zato se kemijski zaštitni faktori moraju nanijeti pola sata do sat prije sunčanja kako bi se aktivirali i upili u kožu, a mineralni se mogu nanijeti neposredno prije sunčanja. Kemijski zaštitni faktori se ne preporučuju djeci, trudnicama i osobama alergičnima na kozmetiku.

Preparati sa “sun block” zaštitom maksimalno sprječavaju prodor sunčevih zraka u koži. Oni sadržavaju tvari kao titan-dioksid i cink oksid, čije čestice poput zrcala odbijaju zrake sunca.

Osim preparata za lokalnu primjenu kako bi se koža zaštitila od imunosupresivnog djelovanja sunčevih zraka i nastajanja slobodnih radikala danas se sve češće preporučuje i uzimanje oralnih praparata koji čuvaju kožu. To je se vrlo djelotvorno pokazalo u osoba koji imaju alergiju na sunce jer je njihov problem najizraženiji ljeti kao i u osoba s rozaceom koja je vrlo često najizraženija baš tijekom ljeta. Njihovo uzimanje se preporučuje tijekom ljeta u osoba koje su imale neki od oblika malignih tumora kože, osoba s aktiničkim keratozama, alergijom na sunce te osobama koje imaju svijetlu put i vrlo često izgore na suncu.

Od preparata koji se primjenjuju najpoznatiji je betakaroten koji se primjenjuje godinama. Danas je u širokoj primjeni astaksantin – crveni pigment koji se nalazi u različitim organizmima: škampima, rakovima i jastozima te lososu. Ovaj prirodni antioksidans dobiva se iz alge Hematococcus pluvialis koji svojim djelovanje štiti alge od jakog utjecaja sunca. Hematococcus pluvialis alge mogu se i uzgajati radi proizvodnje astaksantina. Boja astaksantina je narančasto – crvena i pripada u biljne boje koji se nazivaju karotenoidi.

Foto-imunoprotektvino djeluje i ekstrakt paprati Polypodium leucotomos koji inhibira nastajanje slobodnih radikala i oštećenje kože.

Iz sveg navedenog može se zaključiti da je zaštita kože vrlo bitna jer je to najveći organ te ga treba očuvati zdravim.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika