Što je Vernix caseosa ili sirasti maz?

Sirasti maz ili vernix caseosa je nešto što je tipično za čovjeka i niti jedna živa vrsta na zemlji nema ništa takovo. O čemu se radi i što je to što je evolucija razvijala milijunima godina za nas ljude?

Ovaj bjelkasti  sol na koži počinje se stvarati u 18 tjednu trudnoće  i izlučuju ga žlijezde lojnice fetusa.Prekriva cijelu kožu u posljednjem tromjesjećju trudnoće poput bjelkastog premaza.. Uvijek se viđa na koži novorođenčeta rođenih u terminu dok se  u prerano  rođenih ili nakon termina ne viđa.Ovaj bjelkasti namaz na koži djeluje  izrazito zaštitno na kožu novorođenčeta jer čuva kožu prilikom prolaska kroz porođajni kanal i nakon proda, služi u očuvanju topline kože,vlaži  kožu,  regenerativno, čuva od iritacije,  a ima i antibakterijsko djelovanje. U svom sastavu  sirasti maz  ima vrlo promjenljiv kemijski sastav- 81% kemijskog sastava čini voda, 9% lipidi, a 10% bjelančevine , ali je prije svega sastavljen od sebuma ,  stanica  kože, lanugo dlačica  Sirasti maz kod u normalno vrijeme rođene djece ima više skvalena izlučenog iz žlijezda lojnica nego kod prerano rođene djece. U sirastom mazu se također nalaze c iz rožnatog sloja kože, trigliceridi, kolesterol, slobodne masne kiseline, fosfolipidi i brojni stanični elementi. Proučavanjem sirastog maza i njegove protektivne uloge  za kožu   i za razvitak hidrolipidgo sloja kože  došlo se je do mnogobrojnih novih spoznaja kako u njezi kože tako i u očuvanju zdravlja kože.Prema tome bi bilo ispravnije novorođenče ne kupati odmah nakon poroda več nježno  obrisati kožu  kako bi se sačuvao bjelkasti zaštitni maz. Kupanje se može dogoditi za dan- dva već prema tome koje rodilište ima to u svojoj praksi. U pojedinim zemljama je to tako prihvaćeno već duže vrijeme.

. Do sada nije u velikom interesu  znanstvenika i nije mu se pridavala velika važnost, ponekad se je išto time da se koža novorođenčeta odmah kupa i da se sirasti maz ukloni s kože.No poučavanjem njegovog sastava i shvaćanjem uloge za očuvanje i zdravlje kože novorođenčeta  potpuno se je novim načinom pristupilo  njezi kože novorođenčeta. Hidrolipidni sloj je vrlo bitan  te se suvremeni kozmetički i dermokozmetički proizvodi   proučavanjem sirastog maza nastoje oponašati njegovu ulogu i donekle kemijski sastav u svojim proizvodima.Time je shvaćeno koliko je bitna zaštita kože  od rođenja pa tijekom cijelog života.U samoj zaštiti kože i hidrolipidne barijere ključnu ulogu imaju ceramidi, omega masne kiseline i voda.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika