Što su tkz. pekmezi ili marmelade za brzo tamnjenje kože?

Boravkom na plaži ovo ljeto može se primijetiti da mnogobrojne osobe ženskog spola koriste nekakve kreme u tamnim bočicama ili lončićima. Radi se o tkz. pekmezima ili marmeladama za ubrzano tamnjenje kože.

Boravkom na plaži ovo ljeto može se primijetiti da mnogobrojne osobe ženskog spola koriste nekakve kreme u tamnim bočicama ili lončićima. Radi se o tkz. pekmezima ili marmeladama za ubrzano tamnjenje kože. Ovi proizvodi su toliko popularni da ih svaka veća kozmetička kuća prodaje i hvali, a imaju obično prekrasan miris na marmelade pa je opravdano što na njima piše da nisu jestivi. Ovi proizvodi potiču ubrzano tamnjenje kože i daju koži vrlo lijepu brončanu put. U sebi sadrže mnogobrojne sastojke od kojih su najčešće karotenoid iz mrkve i oraha, različita ulja koja njeguju kožu kao što su ulje nevena, masline, kokosa, mrkve, oraha, ružina drva, ekstrakt smilja, eterično ulje palmarose, kakao maslac i dr. Najčešće ne sadrže umjetne boje, parabene i umjetne mirise. Za pospješivanje tamnjenja nikako se ne preporučuju gospina trava ili kantarion jer je fototoksičan i na koži može nastati jaka upalna reakcija. Također postoje i proizvod za ubrzano tamnjenje kože iz kućne radinosti, ali najčešće ne sadrže toliki raspon različitih sastojaka kao gotovi proizvodi.

Ove marmelade za ubrzano tamnjenje kože izrazito njeguju kožu pa koža tijekom ljeta nije isušena, a boja koja se dobije njihovom primjenom dugo traje. Ovi proizvodi ne rade  alergijske ili fototoksične rekacije na koži, ali ne sadrže zaštitne faktore od sunca i sa njihovom promjenom koža može izgorjeti. Ovi proizvodi su guste teksture i teško su razmazivi, pa se moraju nanositi u tankom sloju i umasirati u kožu. Mogu ostavljati žućkaste tragove na kupaćim kostimima i odjeći koji se ponekad teže uklanjaju, pa je bolje imati crne kupaće kostime jer se ovi proizvodi uništiti svijetle kupaće kostime. Izlaganjem ovih gustih krema na suncu one postaju tekuće pa se mora biti pažljivi kod zatvaranja  marmelada kako se ne bi razlijevale. Nanose se na čistu i suhu kožu prije izlaganja suncu i nakon kupanja. Njihovom primjenom potiže se brončana boja kože u kratkom vremenu i koža je  nakon nanošenja njegovana, mekana i sjajna. Nikako se ne preporučuje njihova primjena izrazito svijetlim osobama koja lagano izgore na suncu i djeci. Vrlo je važno da  primjena ovakovih proizvoda ne vodi u pretjerano sunčanje i da se zaboravi da je važno pametno se izlagati suncu i izbjegavati plaže od 11 do 17 sati. Kod primjene marmelade za brzo tamnjenje važno je znati da se na kožu prvo nanose proizvodi sa zaštitnim faktorom, a potom sredstva za brzo tamnjenje. Ako se ne želi istodobna primjena oba proizvoda  preporučuje se tijekom dana koristiti proizvode sa visokim zaštitnim faktorom, a marmelade za brzo tamnjenje nanositi iza 18 sati. Nikako se ne proporučuje primjena samo proizvoda za brzo tamnjenje jer je koža tada bez ikakove zaštite i može odreagirati opeklinama od sunca. Njihova primjena na koži lica ne mora odgovarati svima jer izrazito guste tekstura ovih proizvoda mogu zatvarati pore u koži i poticati nastajanje prištića. Za kožu lica je vrlo važna primjena krema sa visokim zaštitnim faktorima kako bi se sprečilo nastajanje oštećenje kože od sunca- nastajanje hiperpigmentacija i preuranjenog starenja kože. Svaki boravak na suncu i moru ljekovit je za kožu i cijelokupno zdravlje – ako se pametno provodi i ako je sunčanje umjereno. Nakon kupanja u moru potrebnoje tuširanjem mlakom vodom ukloniti sve kozmetičke proizvode koji su na kožu nanošeni tijekom dana te ju njegovati blagim hidratantnim losionima namijenjenim njezi kože nakon sunčanja.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika