Što uzrokuje svrbež kože na potkoljenicama? 

Svrbež kože na potkoljenicama može biti neugodna pojava koja se tijekom zime često pojačava. Iako je suhoća kože izražajnija u ovo hladnije doba godine, suhoća i svrbež baš se najviše uočavaju na potkoljenicama. Ponekad se misli da su potkoljenice suhe tokom ljetnih mjeseci, ali zapravo je koža na potkoljenicama izražajnije suha baš tijekom zime.

Suhoća kože može biti i u mlađih osoba, no kako godine idu suhoća je izraženija i očituje se u sitnom perutanju gdje su vidljive bijele ljuskice, a može biti zahvaćena koža cijelih potkoljenica ili samo pojedinih dijelova. Tome može biti uzrok nedostatak lipida u koži što može biti uvjetovano naslijeđem, pretjeranom higijenom i neredovitom i neadekvatnom njegom.

Starenjem se u koži smanjuje broj lojnih i znojnih žlijezda pa je i time smanjena mogućnost za stvaranje loja i znoja, a kako su u starijoj životnoj dobi česti problemi sa cirkulacijom, time i dotokom hranjivih tvari u kožu potkoljenica, sve to združeno uvjetuje lošiju kvalitetu kože.

Mogu se javiti i stine purpurične promjene koje izgledaju poput malenih crvenih točkica, kao i vidljive ogrebotine. Na suhoću kože na potkoljenicama djeluju i hormoni pa se ona kao takva može očitovati u menopauzi, ali i tijekom trudnoće.

U vrijeme menopauze radi smanjene proizvodnje estrogena koža tijela postaje suha što se može odraziti na koži potkoljenica. Suha koža također se može javiti i tijekom trudnoće, također zbog hormonalnih promjena.

Također, suha koža na potkoljenicama može biti nuspojava lijekova. Često su lijekovi s ovom nuspojavom diuretici, lijekovi za reguliranje krvnog tlaka koji djeluju ubrzavanjem izlučivanja vode iz organizma te neki antibiotici i lijekovi protiv akni za oralnu uporabu.  

Osobe koje imaju dijabetes vrlo često imaju jako suhu kožu na potkoljenicama pa je takvoj koži uvijek bitna pravilna i redovita njega. Suhoća kože koja uvjetuje dermatitis na tijelu naziva se ekcema craquelé ili asteatoski ekcem.Na engleskom govornom području ga nazivaju još i “Winter eczema” i “Winter itch” jer se najčešće pojavljuje u zimskim mjesecima, a izraženiji je kod starije populacije, kada je koža već izrazito suha zbog prirodnog gubitka vode.

Uslijed narušene zaštitne barijere i zbog grebanja kože nastaju ogrebotine i otvoreni put za infekciju kože na potkoljenicama. Suha koža i oštećena epidermalna barijera više ne uspijevaju izvršavati jednu od osnovnih i najvažnijih funkcija, kao što je je zaštita od vanjskih čimbenika, pa je obrana od bakterija i virusa smanjena , a povećan je rizik sekundarne infekcije kože. Time mogu nastati bakterijske infekcije od kojih je najučestaliji erizipel ili crveni vjetar kada se uz povišenu tjelesnu temperaturu, često praćenu zimicom i treskavicom na potkoljenicama opaža žarko crvenilo koje se širi prema natkoljenicama.

Na oštećenoj koži mogu biti učestalije bradavice, gljivične infekcije i dr. pa se uvijek postavlja pitanje kada posjetiti liječnika zbog suhoće kože na potkoljenicama. Kao prvo može se suhoća ublažiti redovitom primjenom losiona za tijelo, pogotovo onih koji sadrže ureu i hranjive lipide. No, ako na navedeno suhoća ne prolazi i ako se primjećuje crvenilo ili bilo kakove druge promjene tada je svakako potreban pregled kod dermatologa.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika