Suha i ispucala koža na petama

Tijekom zime stopala nisu  izložena pogledima jer smo radi hladnoće odjeveni i obuti, no nije rijetka pojava  nastajanje ljuskanja   i suhoće kože na petama. Mogu nastati i pukotine što je vrlo neugodno jer su duboke, bolne  te  je ponekad radi toga bolno i hodanje. Problem s petama u obliku dubokih  pukotina   učestaliji  je u odrasloj  životnoj dobi. U djece se vrlo često javlja  suha koža na tabanima što može biti u sklopu bolesti kao što je atopijski dermatitis  ili dishidroza, a tada su tabani suhi, crveni, ljuskavi te se mogu opaziti i sitni vodeni mjehurići.

Dugo stajanje i pritisak na kožu tabana potiče zadebljavanje kože. Ovo zadebljavanje može biti najviše izraženo na mjestima pritiska kao što su pete i prednji dio stopala što još dodatno pogoršava tvrda i neudobna obuća, prekomjerna tjelesna težina i uvjeti rada  kao što je  dugotrajno stajanje. Ako se uz  zadebljanje kože javlja i ljuskane i pucanje kože time se ovo stanje još dodatno pogoršava.

U dijabetičara je koža uvijek suha što može biti više izraženo baš na tabanima, pa je preporučljivo obratiti pažnju na njegu  kože s kremom koje sadrže ureu kako bi se koža hidratizirala. Nastajanje pukotina nije dobrodošlo jer time može biti otvoren put k infekciji kože što za  osobu s dijabetesom može biti opasnost. U dijabetičara se ne preporučuje jako struganje kože kamenom za pete kako se koža ne bi oštetila, već se preporučuju redovite medicinske pedikure i njega stopala.

Gljivične infekcije stopala vrlo su česte i u zdravih osoba, pogotovo sportaša i , dijabetičara . Na koži se tada opaža crvenilo i jako  ljuštenje kože  uz  stvaranje mjehurića. Najčešći uzročnici su dermatofiti – T. rubrum, T. mentagrophytes, E. floccosum, a ponekad i kvasac Candida albicans. Pravilnom i dovoljno dugom primjenom  antimikotika u obliku krema ili spreja može se uspješno liječiti.

Suha koža na petama uz izraženeo crvenilo i jako ljuskanje može biti i u sklopu bolesti kao što je psorijaza. Ova kronična upalna bolest mora se liječiti uz preporuku dermatologa s lijekovima koji mogu sadržavati koritkosteroide, kalcipotriol i fototerapijom.

 Suha koža na petama uz sklonost pucanju može biti i znak suhe i dehidrirane kože koja zahtijeva dodatnu njegu. Tada je potrebno svakodnevno nanositi kreme koje su namijenjene njezi koži tabana a vrlo često sadrže ureu, salicilnu ili mliječnu kiselinu. Hiidratantne kreme za njegu stopala u kombinaciji s nježnim pilinzima uvijek daju dobre rezultate. Danas su na tržištu već gotovi pripravci u obliku pilinga za stopala.Vrlo su učinkoviti u uklanjanju tvrde kože no nikako se ne preporučuju djeci, dijabetičarima i osobama s osjetljivom kožom.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika