Svrbež kao rukom odnesen

Oduvijek je ljeto idealno vrijeme za uživanje i odmor. Unatoč svim problemima, sigurno će tako biti i ove godine. Slobodno vrijeme ili godišnji odmor mnogi od nas provode na moru ili uz rijeke i jezera ovisno o željama i mogućnostima. Odlazak u prirodu, kupanje ili ugodna šetnja prirodom opušta i relaksira i donosi nam mnoge koristi za zdravlje. Stoga su parkovi, plaže i riječne obale idealna mjesta za odlazak na odmor, druženje, igru s djecom i drugu vrstu zabave i opuštanja od gradske vreve.

No, osim lijepih trenutaka, boravak na otvorenom može donijeti i neke neugodnosti, osobito ako nismo pripremljeni za boravak u prirodi. Na plaži se moramo se čuvati opeklina od sunca ili meduza koje vrebaju u moru, osobito kada je more toplije od uobičajenog. Ono što nam može pokvariti odmor su i najezde dosadnih komaraca, ubodi pčela ili osa te drugih insekata.

Iako komarac u prosjeku živi samo 2 mjeseca, to ga ne sprječava da bude jedna od najdosadnijih, ali i jedna od najopasnijih životinja na svijetu. Komarci su prijenosnici opasnih bolesti kao što su malarija te zika i denga groznica, za koje se procjenjuje da uzrokuju i do 1.000.000 smrti godišnje u svijetu. Najezde komaraca najjače su tijekom večeri kada zađe sunce. Tada su komarci najaktivniji i traže najpogodnije mjesto za ugriz. Naime, komarac nas grize, a insekti koji imaju rilca nas ubadaju, ali u oba slučaja posljedice su slične, nakon ugriza ili uboda dolazi do reakcije na koži u obliku otoka, crvenila, bolnosti i svrbeža. Kod osjetljivijih osoba to crvenilo i svrbež može zahvatiti i veću površinu kože. No, izuzetno su rijetke alergijske reakcije na ubod komarca.

Komarci su češća smetnja djeci i osobama koje se više znoje jer znoj također može privući komarce. Dodatno, komarce privlači CO2 koji izdišemo i to na udaljenosti od čak 50 metara. Komarce privlače i osobe koje su konzumirale neko alkoholno piće, npr. pivo, što se može dovesti u vezu s mirisom kože, ali i višom tjelesnom temperaturom nakon konzumacije alkohola. Neka su istraživanja pokazala da je miris kože pojedinih ljudi privlačniji komarcima što može biti povezano s genetikom, krvnom grupom, prehranom, trudnoćom, ali i nizom drugih razloga.

Osim insekata i buba, na otvorenom smo često u kontaktu i s drugim alergenima. Ležeran piknik na travi ili igra na livadi s djetetom ili kućnim ljubimcem, može dovesti do nastanka kožne alergije ili tzv. dermatoze, a sve zbog naizgled bezazlenog dodira s različitim biljkama i travama.  Kožna reakciju koja se uglavnom javlja na nepokrivenom i izloženom dijelu kože prepoznaje se kao osip ili koprivnjača odnosno urtikarija. Takve kožne reakcije često su praćene svrbežom, a promjene na koži nazivamo koprivnjača upravo zbog sličnosti s promjenama kože koje nastaju nakon kontakta s koprivom.

Svrbež je često dominantan simptom nakon uboda i ugriza insekata, ali i kod alergijskih reakcija na koži. Nastaje kao posljedica lučenja kemijske tvari – histamina koja se oslobađa iz stanica kože i pokretač je alergijske reakcije. Alergijska reakcija je obrambena reakcija tijela na prisutnost strane tvari, alergena. Ugriz komarca ili ubod insekta te zaostalo rilce pčele ili ose tijelo prepoznaje kao stranu tvar odnosno alergen.

Za zaštitu od uboda insekata najbolje je koristiti repelente. Ukoliko unatoč tome dođe do ugriza ili uboda treba primijeniti lijekove za lokalnu primjenu koji brzo ublažavaju i smiruju svrbež i nadraženost kože. I kod svrbeža koji se javlja kao posljedica kontakta s biljkama, opeklina od sunca te nakon iritacije kože potrebno je jednako postupiti. Osobito su pogodni lijekovi u obliku gela koji, poput dimetindena, imaju dvostruko djelovanje. Dimetinden ima antihistaminsko djelovanje jer sprječava lučenje histamina koji izaziva svrbež te anestetičko djelovanje koje dovodi do ublažavanja osjeta boli na mjestu nadražaja ili uboda. Kada je reakcija na koži prejaka, mogu se uzeti i antihistaminici u obliku tableta, poput loratadina. Ukoliko reakcija na nadražaj, ubod, ujed ili kontakt s biljkom poprima obilježja sistemske reakcije – potrebno se obavezno javiti liječniku.

BELUPO PROMO

Belodin A derm gel umiruje i ublažava svrbež i nadraženost kože kod uboda insekata, osipa i urtikarije, opeklina od sunca i površinskih opeklina (1.stupnja).

Prodiranjem gela u kožu svrbež i nadraženost se brzo ublažavaju, već unutar nekoliko minuta, uz dvostruko djelovanje. Zbog sastojka dimetindenmaleta, Belodin A derm ima antihistaminsko djelovanje jer uklanja svrbež, otok i crvenilo kože. Osim toga, Belodin A derm djeluje i anestetički jer lokalno djeluje protiv boli. Belodin A derm je bistar i bezbojan gel koji ne masti kožu niti odjeću. Nanosi se na kožu laganim utrljavanjem 2 do 4 puta dnevno. Pogodan je za sve dobne skupine te za dojenčad i trudnice.

Uz Belodin A derm svrbež je kao rukom odnesen.

*Belodin A derm gel za lokalnu primjenu sadrži dimetindenmaleat koji ima antihistaminsko i anestetičko djelovanje.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika