Ubod pčele ili ose

Ubodi pčele ili ose česti su tijekom ljeta čemu pogoduju visoke temperature, slatko voće, sladoled, slatki napitci i dr. Reakcija na ubod može biti blaga u obliku blagog crvenila na mjestu uboda do nastajanja alergijske reakcije i anafilaktičkog šoka…

Ubodi  pčele ili ose česti su tijekom ljeta čemu pogoduju visoke temperature, slatko voće, sladoled, slatki napitci i dr. Reakcija na ubod može biti blaga u obliku blagog crvenila na mjestu uboda do nastajanja alergijske reakcije i anafilaktičkog šoka.

Otrov pčele sadrži proteine koji utječu na stanice kože i imunološkog sustava, što uzrokuje bol i otekline na mjestu uboda. Uz oštru bol i crvenilo na mjestu uboda pojavjuje se i svrbež kože koji može trajati i nekoliko dana. Osobe koje su alergične na otrov pčele ili ose moraju biti vrlo oprezne jer mogu razviti alergijsku reakciju opasnu po život. Nikako ne bi smjele koristiti jake parfeme tijekom ljeta, nositi odjeću žarkih boja, piti slatke napitke na plaži i sl., a sa sobom moraju imati komplet za samopomoć koji sadrži adrenalin.

Također, opasni mogu biti ubodi u području glave, usne šupljine, vrata jer mogu dovesti do oticanja mekih česti i gušenja pa zahtijevaju hitan pregled kod liječnika i liječenje.

Većina ljudi ima samo lokalnu reakciju na ubod tipa crvenila i otoka na mjestu uboda,  teži oblik reakcije je crvenilo koje je jako izraženo, otok i nesnosan svrbež koji ne prolazi, a vrlo teška reakcija na ubod je nastajanje  crvenila po koži i svrbeža, promuklost, oticanje usana i jezika, teško disanje,  ubrzani puls, nesvjestica.

Svrbež i bol potrebno je  odmah ublažiti  hladnim oblozima ili ledom. Ubodno mjesto je potrebno pregledati  i izvaditi žalac ako je zaostao.Kod uboda pčele može zaostati žalac u koži, dok ose ne ostavljaju žalac i mogu ubosti više puta. Ne preporučuje se grepsti  ubodno mjesto jer će se time  i crvenilo i otok znantno pogoršati. Crvenilo i otok na mjestu uboda  prolazi  kroz nekoliko dana, a  kako bi se manjilo može se lokalno tretirati  kortikosteroidnom kremom (tri do četiri dana), ili gelom koji sadrži  kamilicu, neven, aluminij acetotartarat ,arniku, Burov u otopinu ili gel. U  slučaju jačeg svrbeža  koji ne prolazi mogu se  uzimati i antihistaminici u tabletama.

 Ako se jave znakovi alergijske rekcije u obliku osipa  i crvenila po cijelom tijelu, praćenom vrtoglavicom, mučninom, glavoboljom potrebna je hitna liječnička pomoć.

Dijagnoza alergije na ubod pčele postavlja se na temelju  razgovora  s bolesnikom , opisa nalaza na koži i pomoću laboratorijskih nalaza iz krvi gdje se mjeri IgE protutijelo i ubodnim kožnim testom koji se radi u specijaliziranim ustanovama. U osoba koje  su imale jake reakcije  može se provoditi liječenje u obliku hiposenzibilizacije  gdje se injicira mala količina alergena  u određenim vremenskim razmacima, a samo liječenje traje kroz nekoliko godina.

Kako bi se smanjila mogućnost anafilaktičkog šoka  u osoba alergičnih na ubod pčele ili ose  preporučuje  imati autoinjektor koji sadrži adrenalin ( pacijenti si to daje sam odmah nakon uboda) te tablete antihistaminika i kortikosteroida, te ih odmah primjeniti nakon uboda i javiti se obavezno liječniku.

Kako bi izbjegli ubode osa ili pčela preporučuje se ne koristiti parfeme tijekom ljeta, sapune, kreme i losione  jakog mirisa, nositi svijetlu odjeću, ne piti slatke napitke i voće na otvorenom, ne držati  otvorene boce sa sokom, izbjegavati otvorene kante za smeće, nositi odjeću dugih rukava, ne hodati bos  i dr.

Kao pomoć i prevencija mogu biti različiti repelenti u spreju ili losioni koji odbijaju insekte. Repelenti mogu biti sintetičkog  porijekla  ili prirodnog( tj. eterična ulja ili biljke). U djece se nikako ne preporučuje istovremena primjena  losiona sa zaštitnim faktorima od sunca i repelenta kakob i se izbjegle alergijske  reakcije na koži. Pomažu i specijalne narukvice protiv komaraca čijim nošenjem se izbjegavaju ugrizi, a mogu ih nositi i odrasli i djeca.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika