Ubodi morskog ježinca

Vrlo često tijekom ljetovanja prilikom kupanja, hodanja po pličacima i sprotskim aktivnostkima u vodi dolazi do uboda ježinca…

Vrlo često tijekom ljetovanja prilikom kupanja, hodanja po pličacima i sprotskim aktivnostkima u vodi dolazi do uboda ježinca.

Česti su na kamenju i u pličacima i ponekad je dovoljna kratka nepažnja koja završava ubodom.  Ježinaca (Echinoidea) ima oko 800 vrsta i nekoliko vrsta živi u Jadranskom moru, imaju okrugla ili pločasta tijela prekrivena sa pomičnim bodljama. Najčešće su vidljivi u plićacima i u bistrom moru i u našem moru su česti stanovnik.

Kako ubod jako boli, pogotovo ako je na tabanu, pa se bol pojačava prilikom hodanja, nastoji se bodlju izvaditi ako je moguće, spriječiti nastajanje bakterijske infekcije ili ostaviti da sama izađe tijekom vremena.
Kako je crna, lako ju je uočiti, pa je se nastoji izvaditi kako ne bi došlo do bakterijske upale. Prije vađenja bodlje, stopalo se može namočiti u octu ili u toploj vodi kako bi se koža omekšala i tako bodlja što lakše izvadila. Potrebno je dezifincirati ubodno mjesto alkoholom ili sredstvom za dezinfekciju kože te pincetom izvuči bodlju. Ubodno mjesto se maže antibiotskom kremom nekoliko dana i može se prekriti flasterom kako ne bi došlo do infekcije ubodnog mjesta. U sprječavanju infekcije pomaže i takozvana crna mast amonijevog sulfogirodalata.

Bodlja je crna, pa iako je izvađena može ostaviti crni trag, no ako bol ne prolazi kroz nekoliko dana velika je vjerojatnost da bodlja nije izvađena.

Ako ponovno vađenje bodlje ne možemo sami izvesti ili ako je zahvaćeno dublje tkivo bit će potrebno obratiti se liječniku koji će bodlju izvaditi. Vrlo često  tijelo  i samo izbaci bodlju  što baš i nije ugodan proces jer može trajati neko vrijeme i biti bolno.Kako je uvijek moguća i infekcija na ubodnom mjestu mora se b iti oprezan u slučaju crvenila i gnojenja n mjestu uboda. Ponekad  crno ubodno mjesto može oponašati i neke druge promjene na koži, pa tako virusne bradavice na tabanu ako nisu liječene i ako su povšinski ozljeđene mogu biti tamne i hemoragične, pa često zamijenjene sa ubodom ježinca. Također  ozljede tabana u obliku točkastih krvarenja mogu izgledati kao ubodi ježinca, a tamnije pigmentirane promjene poput madeža ili tumora kože također mogu nastati na tabanima, pa je potreban dermatološki pregled kako bi se utvrdilo o čemu se radi i prema tome odredilo liječenje.

Ubodi ježinaca mogu se spriječiti tako da se izbjegavaju mjesta za kupanje koji imaju ježince, mogu se nositi papuče ili sandale za kupanje.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika