Urea – primjena u dermatologiji i kozmetologiji

Proizvodi koji sadrže ureu široko se primjenjuju u dermatologiji i kozmetologiji kako u liječenju atopijskog dermatitisa, psorijaze tako i u tretiranju suhe kože lica i tijela. Urea, kao i glicerin i hijaluronska kiselina,  izvrstan je ovlaživač kože pa  pogodan za njegu kože tijekom cijele godine, a pogotovo zimi kada je koža učestalije suha u to doba godine.

Urea (karbamid) sastavni je dio mokraće i završni dio metabolizma bjelančevina. Otkrivena je u 18. stoljeću i prva je organska tvar dobivena sintezom od anorganskih tvari/spoja (amonijeva cijanata). Time je pobijena dotadašnja hipoteza da organski spojevi mogu nastati samo u živim stanicama organizama pa se smatra da su to počeci razvoja organske kemije.

Urea iz mokraće ne koristi se u kozmetici već ona koja je sintetizirana u laboratoriju. Zdrava koža sadrži 28 mikrograma uree po kvadratnom centimetru, dehidrirana i suha do 50% manje dok koža s dermatitisom čak 80% manje uree. Manjkom uree smanjuje se mogućnost vezivanja vode u kožu pa je koža suha i perutava. Dodatkom uree u kozmetičke proizvode postiže se da je koža elastična, hidratizirana, mladolika, glatka. Urea poboljšava barijeru kože, uklanja suhe i odumrle stanice površine kože, ubrzava proces obnavljanja stanica,veže veliku količinu vode i dubinski hidratizira kožu.

U dermatologiji je urea primjenjiva u liječenju atopijskog dermatitisa, psorijaze, svrbeža kože i hiperkeratoza. Sama koncentracije uree u proizvodima može biti različita od 5% do 50%.

U proizvodima za njegu i pranje suhe i hrapave kože tijela i lica može se naći u koncentraciji od 5%, a to mogu biti fluidi za pranje lica, dnevna ili noćna krema za lice, losion za tijelo, kreme za ruke. Kod izrazito suhe kože tijela koja je sklona perutanju preporučuje se u koncentraciji od 10% što se može primjenjivati kod atopijskog dermatitisa, psorijaze te hiperkeratotičnih promjena na dlanovima i tabanima.

U liječenju atopijskog dermatitisa više se primjenjuju u odraslih osoba jer urea može peči kožu djece. U slučajevima jačeg ljuskanja urea se primjenjuje u koncentraciji od 30% i to samo na zahvaćena mjesta, kao što je koža zahvaćena psorijazom na pojedinim dijelovima tijela kao i proizvodi s 50% ureom.

U liječenju psorijaze mogu se kombinirati i s drugim pripravcima i lijekovima, no ne mažu se na velike površine kože već na pojedine psorijatične plakove. Ovi  proizvodi s visokom koncentracijom uree nikao se ne smiju nanositi na lice, pregibe kože i spolovilo jer bi mogle jako peči i iritirati.

U tretiranju tkz pureće kože (keratosis follicularis ili pilaris) kada je koža gruba i hrapava na nadlakticam ili natkoljenicama pomaže redovita primjena losiona s 5% ili 10% ureom.

U tretiranju kože s atopijskim dermatitisom koja je uvijek suha i prhutava losioni i kreme s dodatkom 1p/% uree uklanjaju površinske suhe stanice i hidratiziraju kožu, pa je time i osjećaj svrbeža smanjen.

Proizvodi s dodatkom uree ne preporučuju se u njezi kože beba i malene djece, no mogu se pronaći na tržištu losioni i s 5% ureom koji su namijenjeni i dječjoj koži. U dijebetičara je koža vrlo često jako suha pa losioni i kreme s ureom izrazito pomažu u hidratiziranosti kože.

Ponekad proizvodi s ureom mogu davati osjećaj peckanja i neugode pa se time mora  primjenjivati proizvodi s manjom koncentracijom uree.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika