Urea- primjena u dermatologiji i kozmetologiji

Proizvodi  koji sadrže ureu široko se primjenjuju u dermatologiji i kozmetologiji kako u liječenju atopijskog dermatitisa, psorijaze  tako i u tretiranju suhe kože lica i tijela. Urea ,kao i glicerin i hijaluronska kiselina,  izvrstan je  ovlaživač kože pa  pogodan   za njegu kože tijekom cijele godine, a pogotovo zimi kada jekoža  učestalije suha u to doba godine. Urea  ( karbamid) sastavni je dio mokraće i završni  dio metabolizma bjelančevina. Otkrivena je u 18. stoljeću,  i prva je  organska tvar dobivena sintezom od anorganskih tvari/spoja (amonijeva cijanata). Time je time pobijena dotadašnja hipoteza da organski spojevi mogu nastati samo  u živim stanicama organizama pa se smatra da su to počeci razvoja  organske kemije.Urea iz mokraće ne koristi se u kozmetici već ona koja je sintetizirana u laboratoriju. Zdrava koža sadrži 28 mikrograma uree po kvadratnom centimetru, dehidrirana i suha do 50% manje dok koža s dermatitisom čak 80% manje uree. Manjkom  uree smanjuje se mogućnost vezivanja  vode u kožu pa je koža suha i perutava. Dodatkom uree u kozmetičke proizvode postiže se da je koža elastična, hidratizirana, mladolika,glatka. Urea poboljšava barijeru kože, uklanja suhe i odumrle stanice površine kože, ubrzava proces obnavljanja stanica,veže veliku količinu vode i dubinski hidratizira kožu.

U dermatologiji je urea primjenjiva u liječenju atopijskog dermatitisa, psorijaze, svrbeža kože i hiperkeratoza. Sama koncentracije uree u proizvodima može biti različita od 5% do  50%.

U proizvodima za njegu i pranje suhe i hrapave kože  tijela i lica može se naći u koncentraciji od 5% a to mogu biti  fluidi za pranje lica, dnevna ili noćna krema za lice, losion za tijelo, kreme za ruke. Kod izrazito suhe kože tijela  koja je sklona perutanju preporučuje se u koncentraciji od 10 % što se može primjenjivati kod atopijskog dermatitisa, psorijaze te hiperkeratotičnih promjena na dlanovima i tabanima.U liječenju atopijskog dermatitisa  više se primjenjuju u odraslih osoba jer urea može peči kožu djece.U slučajevima jačeg ljuskanja urea se primjenjuje u koncentraciji od 30 % i to samo na zahvaćena mjesta,  kao što je koža zahvaćena psorijazom na pojedinim dijelovima tijela kao i proizvodi s 50 % ureom. U liječenju psorijaze mogu se kombinirati i s drugim pripravcima i lijekovima  no ne mažu se na velike površine kože već na pjedine psorijatične plakove.Ovi  proizvodi s visokom koncentracijom uree nikao se ne smiju nanositi na lice, pregibe kože i spolovilo jer bi mogle jako peči i iritirati. U tretiranju tkz pureće kože ( keratosis follicularis ili pilaris) kada je koža gruba i hrapava na nadlakticam ili natkoljenicama pomaže redovita primjena losiona s 5% il 10% ureom. U tretiranju kože satopijskim dermatitisom koja je uvije suha   i prhutava losinoi kreme  s dodatkom 1p/% uree  uklanjaju površinske suhe stanice i hidratiziraju kožu , pa je time i osjećaj svrbeža smanjen.Proizvodi s dodatkom uree ne preporučuju se u njezi kože beba i malene djece, no  mogu se pronaći na tržištu losioni i s5% ureom koji su namijenjeni i dječjoj koži. U dijebetičara je koža vrlo često jako suha pa losioni i kreme s ureom  izrazito pomažu  u hidratiziranosti kože.

Ponekad proizvodi s ureom mogu davati osjećaj peckanja i neugode pa se time mora  primjenjivati   proizvodi s manjom koncentracijom uree.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika