Utjecaj natrija na ten

Moderan i užurban način života ne ostavlja nam vremena da razmislimo i brinemo o svom zdravlju.

Kod pojave određenih simptoma ili bolesti pokušavamo odvrtiti film unatrag i uvidjeti što je mogao biti eventualno uzrok problema. Bolesti današnjice kao što su hipertenzija, pretilost, dijabetes uzrokovane su nepravilnom prehranom koja vrlo često podrazumijeva i prevelik unos soli hranom. Kroz stoljeća sol bila jako dragocjena, korištena oskudno, ponekad kao sredstvo plaćanja ili oznaka bogatstva i moći. Danas više nije tako pa je hrana koju jedemo ili preslatka ili preslana, sol se nalazi i u slatkim proizvodima i vrlo često je prikrivena kao okus. Koža kao najveći organ pokazatelj je kako se hranimo jer velika količina soli utječe na izgled tena. Brza hrana, industrijski prerađeni, konzervirani, suhomesnati, mliječni, pekarski, konditorski, slatki, slani, a i oni neutralnog okusa proizvodi  sadrže najveći dio natrija, čak preko 70 posto preporučenog dnevnog unosa. Koža ne može biti lijepa i zdrava ako se tako hranimo pa  proizvod Salut s manjim udjelom natrija čuva zdravlje kože i održava ten vrlo lijepim. Akne koje su sve izreženiji problem na licu učestalije su u osoba koje svakodnevno jedu konzerviranu, prerađenu i preslanom hranu. Ovakve prehrambene navike stječu se već u ranom djetinjstvu, pa djeca svakodnevno konzumiraju hranu koja je izrazito začinjena. Do sada je uvijek naglasak bio na šećeru kao trigeru bolesti, no vrijeme je da se svakako pozabavimo i time kako preveliki unos soli djeluje na sve nas. Kako bi sačuvali zdravlje proizvod Salut s manjim udjelom natrija izrazito je ljekovit kako za cjelokupno zdravlje tako i za kožu. Prevelika količina soli tj. natrij koja se nalazi u brzo pripremljenoj, gotovoj i kozerviranoj hrani pogubna je za ljepotu kože jer učestalo nastaju akne, dehidriranost lica i podbuhlost.

U kože koja je dehidrirana bore su sve izražajnije, pogotovo uokolo očiju i usta. Dehidrirana koža djeluje suho bez površinske napetosti s izraženim sitnim borama na obrazima. Ten više nije blistav već djeluje žućkasto i grubo bez sjaja. Usnice su suhe  i pucaju uz malene ragade koje mogu i krvariti a može se javiti i osjećaj peckanja u očima Dehidrirana i suha koža može imati izražene i akne što je dodatni problem. U pubertetu akne nastaju na cijelom licu, dok u odrasloj dobi vrlo često nastaju samo na donjem dijelu lica prema bradi i vratu. Mogu biti vrlo uporne, a ako se grebu i samoinicijativno istiskuju ostavljaju hiperpigmentacije i ožiljke. Uz raznoliku dermatološku terapiju uvijek je potrebno u ovom problemu promijeniti  životne i prehrambene navike što podrazumijeva više povrća, voća svakodnevno uz smanjenje soli i natrija. Pretjerano uzimanje soli zadržava dodatne količine tekućine u tijelu što dovodi do otoka i napuhnutog izgleda kože. Koža lica tada ima izražajnije podočnjake i otok kapaka što je uvijek izražajnije nakon vrlo slanih večera i velikih količina grickalica.

U zdravlju kože bitna je pravilna i raznolika prehrana s manjim udjelom soli, a korištenjem Salut proizvoda očuvat ćemo blistavost i ljepotu tena.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika