Utječe li stres na kožu?

Na kožu kao najvećem organu nagli stres kao i dugotrajni stres ostavljaju svoje tragove. Nagle promjene na koje ukazuje akutni stres su znojenje, nakostriješenost dlačica, bljedoća ili žarko crvenilo lica. Prolaskom stresa ove promjene prolaze i koža se vraća u svoje normalno stanje.

U dugotrajnom stresu koža se malo po malo mijenja. Kronični stres potiče upalu u koži jer aktivira niz upalnih medijatora i time oslabljuje kožnu barijeru. Sve promjene uzrokovane dugotrajnim stresom su vidljive i vrlo često još dodatno opterećuju osobu. To ponekad može biti prištić koji osobu uporno grebe i koji ne prolazi do pojave psorijaze ili neke druge kronične kožne bolesti. Djelovanjem dugotrajnog stresa koža je oslabljena i mijenja svoj ph pa je time podloga dermatitisu, tj. upali i sekundarnim infekcijama koje mogu biti bakterijske, virusne ili gljivične.

Koža je veliki imunološki organ, a djelovanje dugotrajnog stresa mijenja imunološku funkciju kože koja slabi. Putem osjetilnih tjelešaca koji se nalaze u koži onda djeluje kao veliki osjetilni organ. Putem tih tjelešaca ona daje mozgu informacije što se sa nama događa u vanjskom svijetu. Svakako su takve informacije mnogobrojne i daju mozgu dojam kako se osjećamo u vlastitoj koži. Ako je koža oštećena ona nije više otporna na vanjske utjecaje.

Oštećenjem kožne barijere mogu se aktivirati dermatološki problemi koji su bili upisani u kožu kao što je psorijaza, kontaktni dermatitisi, atopijski dermatitis. U prvi mah reagiraju najosjetljiviji dijelovi tijela kao što je područje okolo usana, očiju, lice, šake no kritično je ako je koža oštećena na velikim površinama.

U početnim promjenama kronični stres se na koži može očitovati kao suhoća kože i jaka osjetljivost na uobičajenu njegu lica i na sve do tada korištene kozmetičke proizvode. Koža burno reagira na najmanji podražaj i djeluje suho, bez sjaja uz manje ili više vidljivo ljuskanje. Radi vrlo često prateće nesanice lice ima podbuhli izgled sa tamnim podočnjacima. Lice djeluje starije jer su bore izražajnije. Kosa je vrlo često suha, neukrotiva i strši. Može nastati uporna urtikarija, vrlo često dugotrajno ispadanje kose, a vrlo je čest i herpesna usnicama ili drugdje na tijelu.

Kako postupati s kožom koja je izložena kroničnom stresu? Treba postupati blago time da se koža ujutro i navečer očisti s blagim sredstvima koje mogu biti u obliku gela ili sindeta. Nikako se ne preporučuju agresivni pilinzi kako se ne bi potaknula dodatna upala u koži.

U njezi lica pomažu nježne dermokozmetičke kreme i serumi koji sadrže probiotike, a novost su u svijetu dermokometike. Hidratantne blage kreme tijekom dana vratit će u kožu vlagu, dok se kreme bogatije teksture preporučuju navečer. Za njegu tijela djelotvorni su losioni koji sadrže ureu, ceramide, hranjive ulje i lipide.

Ako su dermatitisi na sve navedeno uporni potrebno je potražiti pomoć dermatologa kako bi se vidjelo da li je to reakcija kože na stres ili nešto drugo. U slučaju kada je izraženo djelovanje stresa na kožu, ali i obrnute situacije kada dermatološki problem djeluje na psihičko stanje osobe potrebno je zajedničko djelovanje dermatologa i psihologa kako bi se problem riješio i na taj način pomoglo i koži da ozdravi i da se poboljša psihičko stanje osobe. Sve to zahtijeva strpljenje i od strane pacijenta te zajedničkog djelovanja psihologa i dermatologa.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika