Vitamin C i kolagen

Vitamin C je vrlo važan za cjelokupno zdravlje, ali i zdravlje kože. Kako ga sadrži mnogobrojno voće i povrće time ga svakodnevno unosimo hranom, no za ljepotu kože je bitna i njegova primjena na koži. Koža je svaki dan izložena različitim štetnim utjecajima kao što su ultraljubičasto zračenje, čestice smoga, zagađenjia i kemikalije koji potiču preuranjeno starenje kože i nastajanje slobodnih radikala koji oštećuju strukture kože.

Vitamin C djeluje na kožu antioksidativno i vrlo je bitan za sintezu kolagena. Vitamin C može znatno ublažiti i smanjiti fotooštećenja kože nastala djelovanjem ultraljubičastih zraka, a antioksidativno djelovanje pomaže u očuvanju od slobodnih radikala nastalih djelovanjem UV zraka. Vitamin C blokira slobodne radikale, a time i njihov štetan utjecaj na kožu. Takovim ljekovitim djelovanjem koža ne stari preuranjeno, pa bore i hiperpigmentacije nisu izražene kao u fotooštećenoj koži.

Uz antioksidativno djelovanje vitamin C je važan u sintezi kolagena. On stabilizira kolagen mRNA i povećava sintezu kolagena u oštećenoj koži. Kolagen predstavlja čak 30 % svih bjelančevina te je tako najzastupljenija bjelančevina u ljudskome tijelu. Prisutan je u koži, hrskavici, kostima, mišićima i tetivama te u svim vezivnim tkivima. U ljudskom tijelu ima više od 28 raznih vrsta kolagena. Kolagena su vlakna glavni tvorci međustaničnih tvari vezivnih tkiva, čime stanicama daju potporu i brinu se za stabilnost tkiva. Važna uloga kolagena je održavanje strukture i otpornosti kože jer u dermisu doprinosi stvaranju vlaknaste mreže koja učvršćuje slojeve kože, omogućavajući rast novim stanicama. Proizvodnja kolagena prirodno opada s godinama, jer se starenjem smanjuje broj i aktivnost fibroblasta, a to su stanica koje proizvode kolagen. Nakon tridesete godine života počinje se smanjivati proizvodnja kolagena u tijelu i u koži, a starenjem sve više, pa ga svake godine imamo sve manje. Kolagen je jedan od prirodnih filera koji ispunjava kožu. Prisutnost kolagena u mladosti je velika, on pomaže koži dati čvrst i ujednačen izgled. Starenjem proizvodnja kolagena polagano opada, a to doprinosi stvaranju sitnih linija i bora i gubitku volumena i kontura.

Danas mnogobrojni kozmetički i dermokozmetički pripravci sadrže vitamin C. Prije im je bila manjkavost da su bili jako osjetljivi na svjetlost, no danas su to moderni preparati u kojima je vitamin C u stabilnijem obliku. Da bi došlo do promjene u stanicama kože, istraživanja su pokazala da preparat treba sadržavati najmanje 8% vitamina C. Formulacije s preko 20% nisu učinkovitije i mogu izazvati iritaciju.

Za kožu je izvrsna karakteristika da se može nanositi tijekom cijele godine i neizostavan je dio u njezi kože osoba u cijelom svijetu. Njegovom redovitom primjenom koža dobiva svjež i blistav izgled, bore su manje izražene, a hiperpigmentacije blijede. Sve to navodi da je vitamin C kao pripravak za njegu kože neizostavan u svakoj kozmetičkoj torbici.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika