Zašto neki madeži svrbe?

Koža kao veliki organ vrlo često ima različite senzacije koje mogu biti vezane na veću površinu kože ili na određene dijelove tijela. Svrbež kože česta je pojava uz različite kožne bolesti, ali ponekad može biti i prisutan samo na pojedinom madežu…

Koža kao veliki organ vrlo često ima različite senzacije koje mogu biti vezane na veću površinu kože ili na određene dijelove tijela. Svrbež kože česta je pojava uz različite kožne bolesti, ali ponekad može biti i prisutan samo na pojedinom madežu. Ova je pojava vrlo često razlog dolaska dermatologu kako bi se pregledom utvrdilo zašto madež svrbi, da li se mijenja, da li je dobar ili ne. U samom otkrivanju promjena u madežu pomaže i pravilo ABCDE koje kaže da svaki madež koji je asimetričan, mijenja boju, oblik, rub, raste, uzdiže se, krvari zahtijeva pregled kod liječnika, a vrlo često peckanje ili osjećaj svrbeža u madežu osobe potiče na pregled.

Kod svakog pregleda madeža vrlo je važno pregledati sve madeže na tijelu kako bi se moglo utvrditi kakvi su, da li su neki promijenjeni i razlikuju se od većine i posebno obratiti pažnju na madež koji pacijentu smeta ili ga svrbi.

Madeži koji svrbe često su fibromatozni madeži iznad razine kože, lagano ispupčeni i vrlo često na dijelovima tijela gdje ih se ozljeđuje odjećom (ramena, leđa) na vratu (košulje tvrdih ovratnika, nakit), području struka, ispod dojki ili na vlasištu. Osobe koje se pojačano znoje i koje se bave intenzivno sportom češće navode da ih madeži peckaju i svrbe. Vrlo često su to madeži smećkaste boje ili boje kože koji radi stalnog grebanja mijenjaju boju u crvenu ili mogu početi krvariti radi grebanja što može dovesti do posljedične infekcije kože.

Od posebnog oblika madeža koji može svrbiti je Mayersonom madež. Ovaj oblik madeža prvi put je opisan 1971 kao dobroćudan madež koji je okružen s okolnom crvenom i ljuskavom kožom. Zastupljeniji je u mlađih osoba muškog spola. Crvenilo, ljuskanje primjećuje se poput ogrlice oko dobroćudnog madeža, a zato nastaje do sada nije poznato. Crvenilo i osjećaj peckanja mogu trajati tjednima ili mjesecima i ponekad i spontano proći, a ako crvenilo ne prolazi uvijek je potreban dermatoskopski pregled tog madeža kako bi se moglo utvrditi da li se radi o Mayersonovom madežu, iritiranom madežu ili melanomu. Nakon dermatoskopskog pregleda odlučuje se da li je madež potrebno kirurški ukloniti i poslati na histološku analizu.

Madež koji se mijenja prema melanomu može ponekad davati osjećaj peckanja ili neke nelagode, ali vrlo često se već kod nastalog melanoma ne mora ništa osjećati na samoj promjeni, pa je ipak važno kod bilo kakove promjene na madežu zahtijevati dermatološko mišljenje.

Ponekad se madež može nalaziti na površini kože koja svrbi iz sasvim drugih razloga i svrbež nije uopće povezan s madežom. Kod problema s kralješnicom kada su oštećeni maleni živci koji ulaze u kožu može svrbiti dio kože leđa ili vrata što zahtijeva stalno grebanje kože pa pacijenti često traže pomoć kod dermatologa jer misle da imaju neku kožnu bolest ili ako se na tom djelu kože nalazi madež pa ih koža svrbi radi madeža. Tada se vrlo često opaža smećkasto promijenjena i oštećena koža dijela leđa radi učestalog grebanja.

U osoba koje imaju vrlo suhu kožu ili boluju od atopijskog dermatitisa i skloni su alergijama, suhoći kože i svrbežu kože vrlo često uslijed grebanja kože ozlijede i madež. Time se madež može promijeniti jer stalna ozljeda mijenja njegovu površinu i boju, pa je potreban dermatoskopski pregled kako bi se utvrdilo da li se madež mijenja ili ne. 

Svaki osjećaj peckanja ili svrbeža madeža ne bi se smjelo zanemariti ili ignorirati već se obratiti dermatologu koji se učiniti dermatoskopski pregled madeža i utvrditi o čemu se radi jer zaista raspon problema može biti od dobroćudne promjene koja je ozlijeđena i iritirana pa sve do melanoma.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika