Zeleni čaj i koža

Zeleni čaj se u kozmetičkoj industriji naširoko primjenjuje i može ga se pronaći od parfemima pa do proizvoda za njegu kose. U njezi lica preporučuje se primjena tonika sa zelenim čajem pogotovo u osoba koje imaju akne ili upalne promjene na licu.

Povoljan učinak zelenog čaja na zdravlje poznat je tisućama godina, a njegovo pozitivno djelovanje na kožu i dalje se istražuje. Poznato je da zeleni čaj ima snažno antioksidativno djelovanje jer popravlja oštećenja u koži, štiti stanice i uklanja slobodne radikale. Znatno pridonosi pojačanoj prirodnoj otpornost kože na vanjske utjecaje kao što su ultraljubičaste zrake, zagađenja iz zraka, smog, čestice prašine i dr . Zeleni čaj ima vrlo bogat i složen kemijski sastav, a do sada je poznato preko 300 njegovih sastava od kojih su najvažniji polifenoli. Većina polifenola zelenog čaja su flavonoli, poznati pod nazivom katehini; neki od najvažnijih katehina zelenog čaja su: (-)-epigalokatehin-3-galat (EGCG), (-)-epigalokatehin (EGC), (-)-epikatehin-3-galat (ECG), (-)-epikatehin (EC), (+)-galokatehin, i (+)-katehin. Ljekovitost zelenog čaja za kožu primjenjuje se u mnogobrojnim proizvodima za kožu od anti age proizvoda do proizvoda za liječenje opeklina. Kao dodatak u kremama sa zaštitnim faktorom od sunca ima dodatno fotoprotektivno djelovanje. Radi svojih protuupalnih svojstava umiruje i najosjetljivu kožu pa je idealan dodatak u kremama za osjetljivu kožu. U anti age kremama ublažuje bore, pogotovo oko očiju pa koža djeluje znatno mlađe, a također i smanjuje vidljive hiperpigmentacije.

Prema legendi zeleni čaj je otkrio kineski car Shen Nung oko 2750. godine p.K. pa je tradicija njegovog uzgoja i poizvodnje već poznata stoljećima.
Biljka čaja zimzelena je biljka Camellia sinensis koja raste na visokim planinskim regijama središnje Kine i Japana. Najbolji čaj dolazi sa visokih planina jer planinska magla i visina daju potrebnu vlagu i temperaturu. Biljke rastu poredane u redove, oblikovane u grmove, na udaljenosti od jedan metar. Grmlje se mora svakih četiri do pet godina obrezivati, kako bi grm pomladio i ostao na prikladnoj visini za berače. Grm se reže na visinu do jednog metra radi većeg broja izdanaka i lakšeg branja lišća. Svježe lišće podvrgava se toplinskom tretmanu ubrzo nakon branja, čime se inaktiviraju enzimi i sprječavaju oksidativne promjene, jer ne smije doći do fermentacije. Ovaj postupak se provodi izlaganjem svježeg lišća vodenoj pari (japanski tip) ili suhim prženjem u tavama (kineski tip). Prije završnog sušenja lišće se preša i umotava u karakterističan oblik i veličinu.

Korisnost zelenog čaja prepoznali su i spa centri koji ovu ljekovitu biljku uključuju u razne tretmane. Tako su klijentima na raspolaganju tretmani za uklanjanje celulita, maske za njegu lica i tijela, pedikura, manikura, i još puno toga. U kućnoj radinosti moguće je napraviti maske za lice od zelenog čaja, preporučuje se umivanje lica za zelenim čajem, moguće je paranje lica sa zelenim čajem ili brzo osvježenje lica s namočenim vrećicama zelenog čaja. Zeleni čaj ima i antivirusno djelovanje pa je u Americi patentiran prvi botanički lijek (sinecatechins) za liječenje perianalnih i genitalnih kondiloma u obliku masti koji je odobrila Američka agencija za lijekove za liječenje navedenih bradavica u osoba starijih od 18 godina.

Zeleni čaj se u kozmetičkoj industriji naširoko primjenjuje i može ga se pronaći od parfemima pa do proizvoda za njegu kose. U njezi lica preporučuje se primjena tonika sa zelenim čajem pogotovo u osoba koje imaju akne ili upalne promjene na licu. U obliku kreme može biti sastojak dnevne ili noćne kreme za lice, a mnogobrojni losioni za tijelo od kojih su neki i svjetski poznati baš sadržavaju zeleni čaj. Koža izrazito dobro podnosi ovakve pripravke i alergije na ove proizvode su izrazito rijetke, pa se osim njege kože sa zelenim čajem svakako preporučuje i ispijanje ovog ljekovitog čaja svaki dan kako bismo očuvali zdravlje i ljepotu kože.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika