Bolno stopalo – 3 dio

Procjena učestalosti halluxa valgusa iznosi 31 posto kod žena i 13 posto kod muškaraca. Učestalost raste s godinama i u nekim je studijama navedeno da skoro 20 posto odraslih žena ima hallux valgus.

Hallux Valgus.

Učestalost.

Procjena učestalosti halluxa valgusa iznosi 31 posto kod žena i 13 posto kod muškaraca. Učestalost raste s godinama i u nekim je studijama navedeno da skoro 20 posto odraslih žena ima hallux valgus.

Uzroci nastanka.

Hallux valgus je progresivno stanje koje predstavlja neusklađenost položaja kostiju palca stopala, a često dovodi i do istodobnog pomicanja drugog prsta. Točan uzrok hallux valgusa nije poznat, ali vjerojatno se radi o nekoliko faktora koji su uzročnici ove bolesti, s time da je naslijeđe jako bitno. Također se sugerira da pojačana mobilnost ili abnormalna anatomija zgloba palca stopala, uske cipele i bočni pritisak na nožni palac povećavaju rizik od razvoja halluxa valgusa.

Simptomi.

Crvenilo, oteklina i bol na unutrašnjoj strani zgloba palca su česti i mogu nastupiti i rano i kasno tijekom pojave bolesti. Simptomi se prvo jave kada se nose uske i tijesne cipele i uobičajeno je da bolesnik bude bez tegoba kada hoda bos. U kasnijoj fazi se kod ovih bolesnika mogu pojaviti problemi sa stopalima i zbog drugih stanja u stopalu, a mogu utjecati na hod i povećati rizik od pada. Nerijetko nepravilan položaj u palčanom zglobu na stopalu može doprinijeti i razvoju burzitisa, sinovitisa, pritisku kožnog živca uz palac i degeneraciju zglobne hrskavice glave metatarzalne kosti (kosti sredine stopala koja ulazi u zglob s palcem). Pojedini bolesnici će opisivati stanje problematično više iz estetskih razloga, ali su inače bez simptoma.

Dijagnoza.

Kod pregleda bolesnika bi trebalo misliti na slijedeće:   

–          Pregledati stopalo i vidjeti je li palac otekao, je li crven i tvrd na dodir. Važno je pregledati je li postoji manje ili veće iščašenje u zglobu, te pogledati je li spušten prednji svod stopala.

–          Ispitati mogućnost savijanja na svim nožnim prstima. U kasnijoj fazi nožni palac obično leži ispod drugog prsta, a može doći i do bočnog odstupanja s nepravilnim položajem na drugom nožnom prstu. U procjeni bočnog odstupanja opisana je sljedeća klinička podjela; blaži (15–20 °),         umjeren (20–40 °) i teži (> 40 °).

–          Procijeniti pojačanu pokretljivost u palcu. Uz povećanu pokretljivost palca moguće su i bolesti vezivnog tkiva kao Marfanov ili Ehlers – Danlosov sindrom.

–          Običan RTG ili računalna tomografija (CT), bitne su dijagnostičke metode prije kirurškog zahvata, za procjenu stupnja valgusa, te za diferencijalno dijagnostičku svrhu, uključujući i osteoartritis.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika