Dijagnoza sindroma kroničnog umora

Postavljanje dijagnoze ME/CFS-a se sastoji od uzimanja povijesti bolesti (anamneze), pregleda bolesnika, kao i isključenje drugih mogućih dijagnoza.

Dijagnoza bolesti  

Simptomi su se trebali pojaviti nedavno i trebala bi biti značajno smanjena funkcija u svakodnevnom životu bolesnika.

Uzimanje povijesti bolesti se odnosi na samog bolesnika, ali i na njegovu obitelj. U klinički pregled se ubrajaju fizički i psihički status, te na kraju laboratorijske pretrage krvi i urina.


Pitanja koja su bitna u razgovoru s ovim bolesnicima su:

  • Što možete raditi sada u usporedbi s onim što ste ranije mogli učiniti, i to se odnos na posao i na svakodnevnicu?
  • Koliko dugo traju vaše tegobe?
  • Jeste li bolje nakon spavanja i odmora?
  • Što pogoršava, a što olakšava vaše tegobe?
  • Što se događa kada pokušate raditi aktivnosti koje su vam sada teške?
  • Jeste li sposobni razmišljati i pamtiti kao i prije nego što ste postali bolesni?
  • Koji vas simptomi sprječavaju da raditi i živite kao prije?

 

Ukoliko je moguće bilo bi dobro da bolesnik piše dnevnik aktivnosti. Ovo bi moglo biti korisno u uzimanju anamneze. Liječnici obiteljske medicine mogu uputiti pacijente kod specijalista iz drugih područja poput neurologa, reumatologa ili stručnjaka za spavanje, kako bi provjerili postoje li druga stanja koja mogu uzrokovati slične simptome. Ovi specijalisti mogu pronaći druge bolesti koje bi se mogle liječiti. Bolesnici mogu imati druge bolesti i još uvijek ME/CFS. Međutim, liječenje drugih bolesti može pomoći da se bolesnici osjećaju bolje.

Kada posjetiti liječnika?

Ukoliko je prisutan dugotrajan umor i ne bude bolje bilo bi dobro posjetiti liječnika.

Uloga liječnika obiteljske medicine

Liječnik obiteljske medicine odgovoran je za početak obrade i praćenje bolesnika. Liječnik obiteljske medicine može čak obaviti neke početne preglede kako bi utvrdio ima li bolsenik ME/CFS, te zatim uputio bolesnika u specijalističku zdravstvenu službu ili liječnicima specijalnih bolnica za obavljanje pretraga. Također će liječnik obiteljske medicine otvoriti i bolovanje.

 Uloga specijalističke zdravstvene službe

Specijalistička zdravstvena služba može pomoći u obradi kako bi se isključila druga popratna ili slična bolest ili potvrdila dijagnoza ME/CFS. Također može pridonijeti multidisciplinarnim procjenama i uspostavljanju realnih ciljeva rehabilitacije za pojedinog pacijenta.

U okviru ambulantnih aktivnosti (dnevna bolnica) bolesnik može dobiti pomoć u planiranju aktivnosti i provođenju rehabilitacije.

Specijalistička zdravstvena služba će napraviti obradu i za druge dijagnoze koje mogu biti povezane istovremeno s ME/CFS-om, kako bi se spriječila pogrešna dijagnoza i osiguralo pravilno liječenje.

 

 

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika