Bartolinijeva žlijezda – nešto o tome

Na spomen Bartolinijeve žlijezde neke se žene prisjete svih mučnih trenutaka povezanih s upalom ove žlijezde. One pak žene koje nisu imale iskustva s bolestima Bartolinijeve žlijezde često i ne znaju o čemu je, o kakvoj je žlijezdi riječ.

Na spomen Bartolinijeve žlijezde neke se žene prisjete svih mučnih trenutaka povezanih s upalom ove žlijezde. One pak žene koje nisu imale iskustva s bolestima Bartolinijeve žlijezde često i ne znaju o čemu je, o kakvoj je žlijezdi riječ.

Kroz ambulantni rad vidimo koliko nejasnoća u vezi ove žlijezde ima, od pitanja ima li svaka žena Bartolinijevu žlijezdu, može li njezin muški partner također dobiti upalu ove žlijezde, pa do onih je li upala Bartolinijeve žlijezde povezana s izostankom menstruacije itd. Time smo se rukovodili pripremajući ovaj kratki osvrt.

Bartolinijeva žlijezda (lat. glandula Bartholini) je parna žlijezda u žena, koja se nalazi površno, lijevo i desno od ulaza u rodnicu. Bartolinijeve žlijezde izlučuju tekućinu koja doprinosi vlažnosti rodnice, kroz izvodni kanal kojega je vanjski otvor na stidnici. Začepljenjem izvodnoga kanalića Bartolinijeve žlijezde stvara se cista, a inficiranjem toga sadržaja razvije se apsces, koji se liječi medikamentozno (antibioticima) i kirurški. Najčešće se radi o tzv. malom kirurškom zahvatu, koji se radi ili ambulantno, ili u jednodnevnom bolničkom boravku, ako se ne razviju komplikacije koje bi zahtijevale dulji boravak u bolnici i dodatno liječenje, bilo medikamentozno, kirurško ili kombinirano, što je rijetko.

Aspces Bartolinijeve žlijezde može se ponovno javiti u istoj žlijezdi, a također i u drugoj i to i više puta, ako se prethodno ona kirurški ne odstrani, nego se drenira.

Kod razvoja apscesa Bartolinijeve žlijezde, ona može doseći i nekoliko centimetara u promjeru. Rast Bartolinijeve žlijezde zbog upale uzrokuje izrazitu bol i neugodu u žene. Štoviše, zbog tegoba koje izazove, upala Batolinijeve žlijezde je zapravo hitno stanje i čest razlog dolaska žene u hitnu ginekološku službu.

U trenutku kada se kirurški učini otvor u njoj i ispusti gnojni sadržaj, žena promptno osjeti olakšanje. U idealnim uvjetima, gnojni se sadržaj još nekoliko dana drenira i lokalni nalaz je iza toga uredan.

U slučajevima kronične upale Bartolinijeve žlijezde, ona prestaje biti bolna i ostane uvećana. Neke žene na to ne obraćaju pažnju, iako takvo stanje može smetati pri spolnim odnosima, štoviše, može ih i onemogućavati. Kronični bartolinitis najčešće se liječi kirurški, ekstirpacijom, odstranjenjem Bartolinijeve žlijezde.

Osim ovih upalnih promjena, u Bartolinijevoj žlijezdi se može razviti i rak, što je jedna od najrjeđih lokalizacija malignoma u žena.

Može li se upala Bartolinijeve žlijezde spriječiti?

Uobičajeno se u tom smislu daju savjeti o provođenju intimne higijene, o odgovornom spolnom ponašanju i uopće o urednom načinu života.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 6. dio

VULVOVAGINALNA ATROFIJA I PROBIOTICI Ulaskom žene u perimenopauzu smanjuje se funkcija jajnika. U postmenopauzi dolazi do pada razine steroidnih hormona, estrogena ali i androgena. U rodnici, mokraćnoj cijevi, mjehuru i mišićima dna zdjelice nalaze se estrogenski receptori tako da su ti organi vrlo osjetljivi na razinu hormona estrogena. Epitel (sluznica) tih organa u postmenopauzi postaje […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 5. dio

Potrebno je podsjetiti se što je bakterijska vaginoza? To je sindrom koji označava neravnotežu – između smanjenog broja laktobacila i anaerobnih bakterija, posebno Gardnerelle vaginalis i Prevotelle čiji broj raste. Taj sindrom nije zapravo prava upala, no može biti spolno prenosiva bolest. Bakterijske vaginoze nastaju sinergizmom brojnih anaeroba i Gardenrelle, te su vrlo rezistentne bakterije […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 4. dio

Učinak probiotika na zdravlje ženskog reproduktivnog sustava još je uvijek predmet brojnih istraživanja i u neku ruku kontraverzan. U rodnici obitava 17 do 30 različitih vrsta bakterija. Njihova je normalna koncentracija 10 na 8 do 10 na 9 kolonija i 1 ml vaginalnog iscjetka.  Najpoželjniji mikroorganizam je Lactobacillus (Lactobacillus vaginalis). Žene koje gledaju i čitaju svoje PAPA testove […]

Ginekologija

Kasni mi menstruacije – iz kojeg je to razloga?

Ginekologija

Ciste na grliću maternice – je li to jako opasno?

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 3. dio

Bifidobakterije su povezane s pozitivnim učincima na zdravlje u probavnom sustavu, uključujući poboljšanu probavu laktoze. Ovaj probiotik također može spriječiti ili smanjiti proljev i može smanjiti simptome sindroma iritabilnog crijeva. Također blagotvorno utiču na razinu lipida. B. breve, B. longum subsp. infantis, B. bifidum i B. longum su najčešće bifidobakterije kod dojenčadi. Novorođenčad koja dobiva […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 2. dio

Poslije upoznavanja osnovnih pojmova u ovom novom području znanosti, a da bi mogli bolje razumjeti događanja u mikrobiomu ljudskog organizma moramo razlikovati PREBIOTIKE i PROBIOTIKE. ŠTO SU PREBIOTICI ? Postoji više definicija, znanstvenih i manje znanstvenih objašnjenja. No osnovno je što moramo znati je da su PREbiotici hrana za PRObiotike. Da bi probiotici obavljali svoje […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – Osnovni pojmovi – 1. dio

Što je mikrobiota tijela? Ljudsko tijelo sadrži mnoge mikroorganizme, uključujući veliki broj bakterija, virusa, gljivica i praživotinja, koji se nazivaju mikrobiota, koje žive u ili na ljudskom tijelu. U usporedbi s brojem stanica koje čine ljudsko tijelo, utvrđeno je da je broj mikrobiote mnogo veći. Ljudska bića su holobionti, tj.bića koje se sastoje od drugih bića […]