Bartolinijeva žlijezda – nešto o tome

Na spomen Bartolinijeve žlijezde neke se žene prisjete svih mučnih trenutaka povezanih s upalom ove žlijezde. One pak žene koje nisu imale iskustva s bolestima Bartolinijeve žlijezde često i ne znaju o čemu je, o kakvoj je žlijezdi riječ.

Na spomen Bartolinijeve žlijezde neke se žene prisjete svih mučnih trenutaka povezanih s upalom ove žlijezde. One pak žene koje nisu imale iskustva s bolestima Bartolinijeve žlijezde često i ne znaju o čemu je, o kakvoj je žlijezdi riječ.

Kroz ambulantni rad vidimo koliko nejasnoća u vezi ove žlijezde ima, od pitanja ima li svaka žena Bartolinijevu žlijezdu, može li njezin muški partner također dobiti upalu ove žlijezde, pa do onih je li upala Bartolinijeve žlijezde povezana s izostankom menstruacije itd. Time smo se rukovodili pripremajući ovaj kratki osvrt.

Bartolinijeva žlijezda (lat. glandula Bartholini) je parna žlijezda u žena, koja se nalazi površno, lijevo i desno od ulaza u rodnicu. Bartolinijeve žlijezde izlučuju tekućinu koja doprinosi vlažnosti rodnice, kroz izvodni kanal kojega je vanjski otvor na stidnici. Začepljenjem izvodnoga kanalića Bartolinijeve žlijezde stvara se cista, a inficiranjem toga sadržaja razvije se apsces, koji se liječi medikamentozno (antibioticima) i kirurški. Najčešće se radi o tzv. malom kirurškom zahvatu, koji se radi ili ambulantno, ili u jednodnevnom bolničkom boravku, ako se ne razviju komplikacije koje bi zahtijevale dulji boravak u bolnici i dodatno liječenje, bilo medikamentozno, kirurško ili kombinirano, što je rijetko.

Aspces Bartolinijeve žlijezde može se ponovno javiti u istoj žlijezdi, a također i u drugoj i to i više puta, ako se prethodno ona kirurški ne odstrani, nego se drenira.

Kod razvoja apscesa Bartolinijeve žlijezde, ona može doseći i nekoliko centimetara u promjeru. Rast Bartolinijeve žlijezde zbog upale uzrokuje izrazitu bol i neugodu u žene. Štoviše, zbog tegoba koje izazove, upala Batolinijeve žlijezde je zapravo hitno stanje i čest razlog dolaska žene u hitnu ginekološku službu.

U trenutku kada se kirurški učini otvor u njoj i ispusti gnojni sadržaj, žena promptno osjeti olakšanje. U idealnim uvjetima, gnojni se sadržaj još nekoliko dana drenira i lokalni nalaz je iza toga uredan.

U slučajevima kronične upale Bartolinijeve žlijezde, ona prestaje biti bolna i ostane uvećana. Neke žene na to ne obraćaju pažnju, iako takvo stanje može smetati pri spolnim odnosima, štoviše, može ih i onemogućavati. Kronični bartolinitis najčešće se liječi kirurški, ekstirpacijom, odstranjenjem Bartolinijeve žlijezde.

Osim ovih upalnih promjena, u Bartolinijevoj žlijezdi se može razviti i rak, što je jedna od najrjeđih lokalizacija malignoma u žena.

Može li se upala Bartolinijeve žlijezde spriječiti?

Uobičajeno se u tom smislu daju savjeti o provođenju intimne higijene, o odgovornom spolnom ponašanju i uopće o urednom načinu života.

 

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika