Ginekološka medicinska sestra

U našem zdravstvenom sustavu, ginekološka medicinska sestra je najčešće prva koja je u kontaktu s pacijenticom.

 Međunarodni dan sestrinstva (engl. International Nurses Day) koji se obilježava 12. svibnja popratit ćemo razmatranjem uloge medicinske sestre u ginekologiji, ili, još uže gledano, u timu primarne zdravstvene zaštite žena.
Po završetku temeljnog obrazovanja, postaje se medicinskom sestrom općeg smjera, a drugim smjerom temeljnog obrazovanja postaje se primalja. Kolokvijalno i široko prihvaćeno, a pacijenticama osobito simpatično, medicinsku sestru i/ili primalju u ginekološkom timu zovemo „ginekološka medicinska sestra“.

Medicinska sestra općeg smjera i/ili primalja …

Dok medicinska sestra općeg usmjerenja može raditi u bilo kojem medicinskom timu, pa i ginekološkom, primalja radi primarno u ginekologiji. Naravno, kao i liječnici i medicinske sestre mogu raditi i rade i izvan kliničke struke, odnosno u zdravstvenoj administraciji, no ovdje ćemo razmotriti ulogu medicinske sestre u timu zaštite žena na primarnoj razini zdravstvene zaštite, tj. u domovima zdravlja i privatnim ginekološkim ordinacijama.

… ima različite uloge u timu

U našem zdravstvenom sustavu, ginekološka medicinska sestra je najčešće prva koja je u kontaktu s pacijenticom. Vrlo često se dojam pacijentice o nekoj ginekološkoj ambulanti temelji na njenom prvom dojmu, tj. prvom kontaktu s medicinskom sestrom. Ljubazna, elokventna i empatična medicinska sestra koja pacijentici pruži kvalitetne informacije pri dolasku, te potom dodatno pojasni upute ginekologa o sljedećoj kontroli, o tome gdje, kada i kako treba obaviti neke pretrage, istakne način kontakta s ordinacijom, odnosno dodatno napiše telefonski broj, u zadnje vrijeme sve češće i email, te najpogodnije vrijeme za kontakt, svakako će ostaviti odličan dojam na pacijenticu.

Osim ovog prvog i završnog kontakta pri posjeti pacijentica ginekološkoj ambulanti, ginekološka medicinska sestra:

– radi pripremu ginekološke i svoje ordinacije za rad – vodi brigu o tome da uvijek ima dovoljno potrošnog materijala za neometano obavljanje rada, pripremi stol za pregled prije i iza svake pacijentice, pripremi instrumentarij za sterilizaciju iza smjene i slično,
– asistira ginekologu kod nekih postupaka, kao što su uzimanje uzoraka za citološku i mikrobiološku analizu, postavljanja i vađenja intrauterinog uloška, spirale, asistira kod drugih manjih ambulantnih zahvata i slično,
– primarno obradi trudnicu prije ginekološkog pregleda, što znači da zapiše osnovne podatke o trudnici, kao što su njena tjelesna težina i prirast tjelesne težine u trudnoći, pregled urina urin-trakicom, mjerenje arterijskog tlaka (ako je takav dogovor s ginekologom); pruža razne dodatne informacije i promotivne materijale o tijeku trudnoće i dojenju i drugo,
– obavlja veći dio administrativnog posla u ginekološkoj ordinaciji – javlja se na telefone i pruža najrazličitije informacije, upisuje termine za preglede, pojašnjava što od medicinske i ostale dokumentacije pacijentica treba sa sobom donijeti na pregled; prema uputama ginekologa priprema dokumentaciju za ostvarivanje raznih prava iz sustava mirovinskog i zdravstvenog osiguranja za pacijentice i drugo,
– sudjeluje u edukativnim aktivnostima, kao što su trudnički tečajevi, periodične edukacije ciljane populacije o npr. kontracepciji, odgovornom spolnom ponašanju i drugo.

Dobro uigrani medicinski tim

Osim usko gledano ginekološkog medicinskog posla, ginekolog i medicinska sestra u timu primarne zdravstvene zaštite žena funkcioniraju kao mala obitelj – dogovaraju se oko slobodnih dana i godišnjih odmora, dogovaraju se o zamjenama (medicinska sestra, ako ima takvu privatnu situaciju, dogovori s ginekologom tko će ju mijenjati, a vrijedi i obratno), svakako imaju sluha i za privatne probleme druge strane itd. Protokom vremena postaju uigrani tim do te mjere da pacijentice postanu zabrinute ako je druga medicinska sestra u „njenoj“ ginekološkoj ordinaciji i a priori drugu osobu gledaju „pod povećalom“.
Doista, dobro uigrani medicinski tim doktora ginekologa i ginekološke medicinske sestre, koji međusobno komuniciraju bez nepotrebnog objašnjavanja, ono su što rad u primarnoj ginekološkoj ambulanti čini visoko profesionalnim i ugodnim za njihove pacijentice, a napokon i za njih same, za ginekologa i medicinsku sestru.

Osobno, iz mojeg višegodišnjeg iskustva mogu reći kako sam uvijek radila s profesionalnim ginekološkim medicinskim sestrama i primaljama, s kojima sam ostvarila i prijateljski odnos i vrijeme mojeg primarnog ginekološkog rada u izuzetno mi je lijepom sjećanju.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika