Kada se odlazi iz bolnice iza ginekološkog postupanja

U ginekološki odjel žene se primaju iz različitih razloga, pa je tako i duljina bolničkog postupanja različita, odnosno nakon različito dugog vremena uslijedi otpust iz bolnice. Osim toga, u slučaju nekih komplikacija, bilo predvidivih ili nepredvidivih, boravak u bolnici se produžuje.

U ginekološki odjel žene se primaju iz različitih razloga, pa je tako i duljina bolničkog postupanja različita, odnosno nakon različito dugog vremena uslijedi otpust iz bolnice. Osim toga, u slučaju nekih komplikacija, bilo predvidivih ili nepredvidivih, boravak u bolnici se produžuje. Napokon, ima situacija kada se žena administrativno otpusti iz ginekološkog odjela, kako bi se liječenje nastavilo u drugim odjelima iste bolničke ustanove, pa se zapravo ne otpušta iz bolnice do daljnjega.

Promotrit ćemo koliko uobičajeno traje ostanak u bolnici kod najčešćih razloga bolničkog postupanja u okviru ginekološke tematike.

Otpust iz bolnice iza poroda

U Hrvatskoj se žene uobičajeno porađaju u bolnici. U slučaju urednog vaginalnog poroda, bez poslijeporođajnih komplikacija, otpust najčešće uslijedi trećeg dana iza poroda. U slučaju dovršenja poroda carskim rezom, otpust iz bolnice najčešće uslijedi petog poslijeoperacijskog dana. U situacijama kada se žena porodi kod kuće, a kada to nije bilo planski, odnosno u kolima hitne medicinske pomoći ili osobnom automobilu na putu prema rodilištu, također se, ako nema dodatnih momenata, bolničko zbrinjavanje planira tri dana. Komplikacije zbog kojih babinjača treba biti zadržana u bolnici dulje od uobičajenog vremena mogu biti od strane majke i od strane novorođenčeta; taj dodatni period bolničkog liječenja se unaprijed ne može predvidjeti.

Otpust iz bolnice iza malih ginekoloških zahvata

O tome što se podrazumijeva pod terminom „mali ginekološki zahvati“ ranije smo pisali. Na ovom mjestu istaknut ćemo kako se radi malih ginekoloških zahvata žene najčešće primaju u bolnicu u jutarnjim satima na dan zahvata i kasnije tijekom dana budu otpuštene iz bolnice, ako zahvat prođe bez komplikacija. Eventualno, u nekim bolničkim ustanovama radi malih ginekoloških zahvata (nekih), žene budu primljene u bolnicu dan ranije. Ako se tijekom oko 2 sata od zahvata ne razviju (rane) komplikacije, žena se otpušta iz bolnice. Naravno, mogu se javiti i kasne komplikacije, kada je žena već kod kuće. U tim slučajevima obavezno se treba čim prije javiti u ustanovu u kojoj je zahvat obavljen ranije tijekom istog dana. Boravak u bolnici zbog tih komplikacija nepredvidiv je, te ovisi o naravi komplikacija.

Otpust iz bolnice iza ginekoloških operacija, osim carskog reza

Ima više vrsta ginekoloških operacija (poštednih, radikalnih), a također je različit i pristup – može biti laparoskopija, laparotomija, vaginalna operacija, zatim kombinacije navedenih pristupa, a ponekad se tijekom same operacije pristup mora promijeniti, odnosno proširiti. Načelno, ako operacija prođe bez komplikacija, te ako se iza operacije ne razviju komplikacije, otpust iz bolnice kod laparoskopskih operacija predviđa se sljedeći dan, iza laparotomija ili vaginalnih operacija oko sedmog/osmog poslijeoperacijskog dana. Komplikacije koje mogu produžiti boravak u bolnici mogu biti intraoperacijske, rane i kasne, uključuju različite sadržaje i unaprijed se ne može predvidjeti duljina bolničkog liječenja.

Ostalo

Posebna kategorija u okviru ginekološke tematike koja također zahtijeva boravak u bolnici su neke vrste invazivnih dijagnostičkih i terapijskih postupaka, kao što su rana amniocenteza (uobičajeno se radi ambulantno, no ponekad je potreban ostanak u bolnici tijekom nekoliko sati, odnosno do sljedećeg dana; u slučaju komplikacija duljina boravka u bolnici je nepredvidiva), histerosalpingografija (ako nema komplikacija, nekoliko sati iza zahvata žena se otpušta iz bolnice), histeroskopija (ako nema komplikacija koje bi zahtijevale dodatnu operaciju i boravak u bolnici, otpust iz bolnice najčešće je isti dan), kemoterapija, sistemsko antibiotsko liječenje i slično (po završenoj terapiji, žena se otpušta iz bolnice).

Prilikom dogovaranja termina za bolničko liječenje uobičajeno se dobiju upute i o osobnim stvarima koje je potrebno donijeti sa sobom. U slučaju unaprijed nepredvidivog produženog ostanka u bolnici, rodbina i prijatelji uvijek imaju mogućnost donijeti dodatne količine osobnih stvari, a postoji i mogućnost opskrbe potrebnim u prodavaonicama u bolničkom krugu.

U otpusnom pismu, koje se dobije po otpustu iz bolnice, navedene su i upute o daljnjim kontrolama (kada i gdje), ali i napomena kako je u slučaju pojave bilo kakvih tegoba potrebno odmah se javiti ili nadležnom ginekologu, ili u hitnu ginekološku službu nadležne zdravstvene ustanove, ili u ginekološku ambulantu ustanove u kojoj je provedeno liječenje.

Ako se opće stanje iza otpusta iz bolnice pogorša u tolikoj mjeri da je potrebno pozvati hitnu medicinsku pomoć, treba se imati na umu kako u slučaju daljnjeg transporta u bolnicu hitna pomoć načelno bolesnicu upućuje u dežurnu ginekološku službu prema mjestu stanovanja, koja nije nužno ona u kojoj se žena liječila.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Iz iste kategorije

Ginekologija

Probiotici i rak vrata maternice

Anaerobne bakterije koje žive u rodnici te laktobacili, L.crispatus, L. gasseri i L. jensenii proizvode mliječnu kiselinu i H2O2 i tako stvaraju pH od 3,8 do 4,5. Tim se postiže kisela sredine koja služi kao zaštitni faktor i pridonosi zdravlju sluznice. Takav nizak pH, odnosno kisela sredina rodnice onemogućuje i sprječava rast drugih vrsta bakterija […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 6. dio

VULVOVAGINALNA ATROFIJA I PROBIOTICI Ulaskom žene u perimenopauzu smanjuje se funkcija jajnika. U postmenopauzi dolazi do pada razine steroidnih hormona, estrogena ali i androgena. U rodnici, mokraćnoj cijevi, mjehuru i mišićima dna zdjelice nalaze se estrogenski receptori tako da su ti organi vrlo osjetljivi na razinu hormona estrogena. Epitel (sluznica) tih organa u postmenopauzi postaje […]

Ginekologija

Trolinijski endometrij

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 5. dio

Potrebno je podsjetiti se što je bakterijska vaginoza? To je sindrom koji označava neravnotežu – između smanjenog broja laktobacila i anaerobnih bakterija, posebno Gardnerelle vaginalis i Prevotelle čiji broj raste. Taj sindrom nije zapravo prava upala, no može biti spolno prenosiva bolest. Bakterijske vaginoze nastaju sinergizmom brojnih anaeroba i Gardenrelle, te su vrlo rezistentne bakterije […]

Ginekologija

Možete li mi očitati citološki nalaz urina?

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 4. dio

Učinak probiotika na zdravlje ženskog reproduktivnog sustava još je uvijek predmet brojnih istraživanja i u neku ruku kontraverzan. U rodnici obitava 17 do 30 različitih vrsta bakterija. Njihova je normalna koncentracija 10 na 8 do 10 na 9 kolonija i 1 ml vaginalnog iscjetka.  Najpoželjniji mikroorganizam je Lactobacillus (Lactobacillus vaginalis). Žene koje gledaju i čitaju svoje PAPA testove […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 3. dio

Bifidobakterije su povezane s pozitivnim učincima na zdravlje u probavnom sustavu, uključujući poboljšanu probavu laktoze. Ovaj probiotik također može spriječiti ili smanjiti proljev i može smanjiti simptome sindroma iritabilnog crijeva. Također blagotvorno utiču na razinu lipida. B. breve, B. longum subsp. infantis, B. bifidum i B. longum su najčešće bifidobakterije kod dojenčadi. Novorođenčad koja dobiva […]

Ginekologija

Probiotici i žensko zdravlje – 2. dio

Poslije upoznavanja osnovnih pojmova u ovom novom području znanosti, a da bi mogli bolje razumjeti događanja u mikrobiomu ljudskog organizma moramo razlikovati PREBIOTIKE i PROBIOTIKE. ŠTO SU PREBIOTICI ? Postoji više definicija, znanstvenih i manje znanstvenih objašnjenja. No osnovno je što moramo znati je da su PREbiotici hrana za PRObiotike. Da bi probiotici obavljali svoje […]