Prehrana u trudnoći

Treba li trudnica posebno paziti na prehranu? Treba li se nečega odricati, a neke namirnice dodatno uključiti u prehranu? Napokon, treba li „jesti za dvoje“?

Treba li trudnica posebno paziti na prehranu? Treba li se nečega odricati, a neke namirnice dodatno uključiti u prehranu? Napokon, treba li „jesti za dvoje“?

Ova i još mnoga druga pitanja u vezi prehrane u trudnoći uobičajena su u svake trudnice, pa i u one koja nije prvi puta trudna. Štoviše i u onih trudnica koje se inače amaterski ili profesionalno bave nutricionizmom.

Za početak, trudnica NE treba jesti za dvoje. A sada slijedi demistifikacija još nekih uvriježenih shvaćanja.

U trudnoći, zbog raznih procesa na staničnom nivou, trudnica ima pojačani apetit, a također se i potreba za dnevnim unosom energije povećava za oko 300 kcal/dan. Istovremeno je usporena probava, pa proces probavljanja hrane traje dulje nego izvan trudnoće, tj. oko 58 sati, umjesto uobičajenih 52 sata. Posljedično tomu, mogući su problemi sa stolicom (koja je u trudnoći vrlo često prilično otežana i trudnice nerijetko pate od zatvora), nije rijetka pojava mučnina i povraćanja itd. Neka od ovih stanja zahtijevaju i bolničko liječenje, primjerice prekomjerno povraćanje u trudnoći (lat. Hyperemesis gravidarum), praćeno elektrolitskim disbalansom i općim lošim stanjem.

Trudnicama se preporuča posebno paziti na pripremu obroka. U tom se smislu savjetuje sljedeće:

Namirnice koje je potrebno kuhati ili peći treba pripremati na odgovarajući način, pazeći da iste budu pripremljene na preporučenoj temperaturi i tijekom dovoljnog vremena. Nedovoljno kuhane i pečene namirnice mogu biti izvor neugodnih probavnih smetnji i infekcija,
ne pretjerivati s konzumacijom jetre i jetrenih proizvoda, jer isti mogu sadržavati visoke količine vitamina A,
ne pretjerivati ni s konzumacijom ribe. U tom smislu postoje posebne preporuke za izbjegavanje određenih vrsta ribe (i općenito morskih plodova) od strane američkih medicinskih udruženja, no u našem podneblju ovo i nije previše važno (osim ako se ne razmišlja o nekim uvoznim egzotičnim ribljim i sličnim specijalitetima). Također, nastojati ne konzumirati nepasterizirano mlijeko i mliječne proizvode od nepasteriziranog mlijeka (razne sireve itd.), kao i nepasterizirane sokove, dobro isprati voće i povrće, koje je i preporučljivo jesti sirovo, ne pretjerivati s konzumacijom kave i čaja. Ako ste se možda upravo zapitali, ovi napitci nisu zabranjeni trudnicama, ali jedna šalica dnevno je – sasvim dovoljna.

O tzv. kombiniranim preparatima za trudnice

Ovi preparati, koji sadrže različite količine i omjere više vitamina i minerala, na tržištu su najčešće u vidu tableta za oralnu primjenu, deklarirani su kao dodaci prehrani i u slobodnoj su prodaji.

Općenito govoreći, uz raznovrsnu i primjerenu prehranu (koja nutritivno i energetski zadovoljava potrebe organizma trudnice), najčešće nisu potrebni dodatni preparati, iako se isti uobičajeno preporučaju trudnicama (najčešće zbog sadržaja fluora i magnezija). Štetni nisu, ima studija koje potkrepljuju dobrobiti njihove konzumacije u trudnoći, pa ako je trudnica zainteresirana za neki od tih preparata slobodno se može dodatno informirati i u ljekarnama.

Na kraju ćemo napomenuti kako postoje posebne tablice za prehranu u trudnoći, u kojima su navedene mnoge namirnice s njihovom kalorijskom vrijednošću i količinama koje se preporučaju u trudnoći. Ove tablice svaka zainteresirana trudnica može dobiti u ordinaciji nadležnog ginekologa, ili na vjerodostojnim internetskim stranicama, čiji sadržaj nadziru stručnjaci – kao što je ova stranica, koju ste upravo posjetili.

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika