Rani tijek babinja

Babinje, lat. puerperium je naziv za vremenski period od iza poroda posteljice pa narednih otprilike 6 tjedana…

Babinje, lat. puerperium je naziv za vremenski period od iza poroda posteljice pa narednih otprilike 6 tjedana. O najranijem tijeku babinja (prva dva sata iza poroda, tzv. četvrto porodno doba) pisali smo prije, a ovdje ćemo razmotriti što se događa kasnije i s čime bi svaka nova mama pravovremeno trebala biti upoznata.

Otprilike 3 dana iza vaginalnog poroda i 5 iza poroda carskim rezom babinjača bude otpuštena iz rodilišta, ako nema komplikacija.

Tijekom boravaka u rodilištu, babinjača bude upoznata s:

  • koristima i tehnikom dojenja, kao i mogućim problemima (nedovoljno izdajanje može dovesti do upale dojki, mastitisa, te do prekida dojenja),
  • načinom i mogućnostima intimne higijene i njege ožiljka od epiziotomije, odnosno od carskog reza,
  • prehranom koja se savjetuje dojiljama i ne-dojiljama (odgovarajuće kalorijske vrijednosti i odgovarajućeg sastava namirnica),
  • načinom njege i uopće brige o novorođenčetu.

Također, mama bude upućena kada se treba javiti na ginekološki pregled – uobičajeno oko 6 tj iza vaginalnog poroda (kod primarnog ginekologa), odnosno oko 4 tj iza poroda carskim rezom (u rodilište).

Tijekom boravaka u rodilištu, babinjača bude upozorena na slijedeće:

Tijekom prvih 6-8 tjedana iza poroda postojat će vaginalni iscjedak, tzv. lohije, koje će otprilike tjedno mijenjati boju – to je normalan slijed događanja i nije razlog za brigu.

Ako se pojave sljedeći simptomi: povišena tjelesna temperatura, bolovi u području trbuha/male zdjelice ili u području ožiljka od epiziotomije ili carskog reza s eventualnom sekrecijom, zatim napetost, bolnost, kvrgavo otvrdnuće ili crvenilo dojki i slično – obavezan je što hitniji odlazak ginekologu, najbolje u rodilište u kojem je žena rodila (tijekom prvih mjesec dana iza poroda); može se raditi o upali koju je potrebno liječiti, a po potrebi će se i medikamentozno prekinuti laktacija,

Fizički oporavak iza poroda uvelike ovisi o općoj kondiciji žene, pa će tako oporavak u onih koje su se bavile tjelovježbom i u kojih je dobivanje na tjelesnoj težini tijekom trudnoće bilo umjereno biti brži (to se ponajprije odnosi na oporavak iza operativnog dovršenja poroda).

Često je pitanje kada se smije imati spolne odnose iza poroda. Volimo reći kako to ponajprije ovisi o ženi samoj, o tome kako se ona osjeća. Nikakve samoprisile nisu poželjne, ni one kako se spolni odnosi moraju imati („zbog mira u kući”), ni one kako se ne smiju imati, jer „nije prikladno”. Napokon, svaki će par najbolje osjetiti kada su spremni za ponovno aktivan spolni život, koji će sasvim sigurno u ponovnom početku biti unekoliko drugačiji.

Menstruacija iza poroda može nastupiti nakon različito dugog perioda amenoreje, no potrebno je reći kako je trudnoća moguća i tijekom tog perioda (dakle i tijekom dojenja!). Zato je potrebno razmisliti i o kontracepciji, ako ponovna, vrlo skora trudnoća nikako ne bi bila opcija (o tome smo mislili i prije, pa već postoji tekst o kontracepciji iza poroda).

Koliko će dugo žena dojiti i koristiti porodiljni dopust ovisi o mnogim okolnostima. Primjerice, optimalno bi bilo dojiti tijekom 12 mj (ako, naravno, nema kontraindikacija, odnosno ako žena to hoće), a dužina porodiljnog dopusta (6 ili 12 mj ili duže) ovisi o zdravlju djeteta i o broju poroda (dogovorno porodiljni dopust, ili dio, može koristiti i otac djeteta).

Detaljnije informacije o dojenju, osobnoj higijeni i njezi, te njezi i brizi oko djeteta, o upozoravajućim simptomima, … babinjača dobija od patronažne medicinske sestre, kojoj se javlja po izlasku iz rodilišta (o tome, kao i o ostalim formalnostima, kao što su prijava djeteta i slično, bude upoznata u rodilištu).

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika