Što kada trudnica ima ili želi piercing ?

Ovakvo pitanje bilo bi nezamislivo prije koje desetljeće, u vrijeme kada su majke današnjih mladih trudnica bile tek punoljetne.

Vremena se mijenjaju, u nekim sadržajima na bolje, u drugima baš i ne, ali je činjenica kako neka „(dobra), stara vremena” ostaju tek stihovi u pjesmama.

U tekstu koji je pred vama, razmotrit ćemo kako postupati kada trudnica već ima piercing, od vremena prije trudnoće i što joj savjetovati kada se u trudnoći zainteresira za staviti piercing.

Na ovim dijelovima tijela trudnice ili žene koje u skorije vrijeme planiraju trudnoću nikako ne bi trebale staviti piercing.

Trudnicama, ili budućim trudnicama, savjetuje se (nikako) ne stavljati piercing na pupak, bradavice dojki i područje genitalija.

Iza postavljanja piercinga potrebno je neko vrijeme da rane zacijele (što je individualno), a u trudnoći, kada se dešavaju različite promjene u organizmu trudnice, takve rane sporije cijele, veća je mogućnost razvoja infekcije i posljedično ozbiljnih komplikacija.

Trudnice koje već imaju piercing, u kojih su rane uslijed postavljanja piercinga uredno zacijelile i koje se s novim nakitom ugodno osjećaju, ne trebaju isti uklanjati u trudnoći.

Ipak, zbog promjena u trudnoći koje su neminovne, zbog vjerojatnih i mogućih zahvata tijekom poroda, te zbog dojenja, preporuka je ukloniti piercing iz pupka, bradavica dojki i s genitalija, a kroz ubodne rane provući medicinske trakice. U tom slučaju, iza trudnoće i babinja, ako će žena i dalje biti motivirana za vratiti piercing, isti će moći vratiti bez problema, a ako ne, trakica će se jednostavno maknuti, a sitni ubodni otvori će vremenom spontano zarasti.

Stavljanje piercinga ne smije raditi bilo tko, bilo gdje, s bilo čim

I još nekoliko općenitih napomena o tome što je potrebno imati u vidu kada se odlučuje konačno konkretizirati želju za imanjem piercinga: birajte provjerene salone, sa certificiranim piercing-majstorima, u kojima se poštuju i provode mjere sterilizacije i dezinfekcije, a piercing-nakit neka bude od kvalitetnog materijala.

Postupajući prema navedenome, mogućnost infekcija i komplikacija je svedena na minimum.

Ipak, treba imati na umu kako je svaki organizam drugačiji i kako ne možemo uvijek biti sigurni kako će naše tijelo reagirati u nekim situacijama.

„Od svih stvari na tom svijetu, samo mijena stalna jest”. (P. Preradović)

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika