Važnost folne kiseline u trudnoći

Važnost vitamina B-kompleksa, folata i folne kiseline u trudnoći je ogromna, ponajprije u smislu preveniranja defekata neuralne cijevi, te srčanih i anomalija nepca u embrija, a ima i drugih pozitivnih učinaka na plod, kako u početku, tako i u nastavku trudnoće.

Razvoj neuralne cijevi odvija se tijekom prvih 28 dana trudnoće, stoga se upravo u početku trudnoće trudnicama savjetuje prehranu obogatiti namirnicama koje sadrže folate, odnosno konzumirati preparate folne kiseline, a kasnije nastaviti konzumirati neki kombinirani vitaminsko-mineralni kompleks namijenjen trudnicama.

Netko govori o folatima, netko o folnoj kiselini, netko o vitaminu B. Ima li razlike između folata i folne kiseline?

U djelovanju ne i u osnovi oba pojma je vitamin B.

Razlike su u porijeklu/sastavu, te karakteristikama apsorpcije u ljudskom organizmu.

Folat je oblik vitamina B koji se nalazi u hrani, tj. u nekim namirnicama i u ljudskom organizmu, a folna kiselina je sintetski oblik vitamina B-kompleksa.

Kako ljudski organizam bolje apsorbira folnu kiselinu iz dodataka prehrani, nego folate iz hrane, trudnicama, ali i uopće ženama generativne dobi koje planiraju trudnoću, kao i ženama koje su u postupcima liječenja neplodnosti preporuča se dodatan unos folne kiseline. U tom se smislu preporuča konzumacija preparata koji su deklarirani kao dodaci prehrani, a koji su posebno formulirani za trudnice, odnosno koji osim folne kiseline sadrže i druge vitamine i minerale koje organizam trudnice treba u većoj količini, a čiji je unos u organizam hranom najčešće nedostatan.

Folati i folna kiselina u ne-trudnica

Osim spomenutog utjecaja folata i folne kiseline na uredan razvoj ploda, dodaci prehrani s folnom kiselinom preporučaju se i osobama s malignomima, te depresijom i demencijom, kao i ženama koje se liječe od neplodnosti. U potonjem slučaju, zna se za povoljan utjecaj folne kiseline na enzimski put u metabolizmu homocisteina, no kada i nije riječ o ovom poremećaju, koji je često u podlozi neplodnosti, ženama s dijagnozom neplodnosti preporuča se i konzumacija ovih preparata.

Medicus curat, natura sanat. (Liječnik liječi, priroda ozdravlja).

Imate pitanje vezano uz vaše zdravlje? Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Pitajte liječnika