Kako dijagnosticirati demenciju?

Ne postoji jedinstveni dijagnostički test koji može utvrditi uzrok demencije. Demencija opisuje skupinu simptoma koji uključuju probleme s pamćenjem, razmišljanjem, govorom i promjene raspoloženja i ponašanja.Ovi simptomi su prisutni u znatnoj mjeri tako da ometaju bolesnika u svakodnevnim aktivnostima i čine ga ovisnim o pomoći okoline.

Liječnici koriste različite pristupe i alate kako bi pomogli u postavljanju dijagnoze. Iako liječnici gotovo uvijek mogu utvrditi ima li osoba demenciju, može biti teško identificirati točan uzrok. Dijagnoza uzroka demencije počiva na: povijesti bolesti, rezultatima testova kognitivnog statusa, fizikalnom i neurološkom pregledu i različitim dijagnostičkim testovima.

  1. Povijest bolesti

Tijekom medicinskog pregleda liječnik će uzeti podatke o početku kognitivnih promjena i promjena u ponašanju. Također su bitni podaci o prošlim medicinskim problemima, kao i o svim lijekovima koje bolesnik uzima. Bitni su i podaci o upotrebi alkohola i životnim navikama.

2. Fizikalni pregled

Može pomoći u prepoznavanju zdravstvenih problema koji mogu uzrokovati simptome demencije. Uobičajeni uzroci simptoma sličnih demenciji su depresija, neliječena sleep apneja, delirij, nuspojave lijekova, problemi sa štitnjačom i nedostatak određenih vitamina. Ova stanja se mogu preokrenuti liječenjem.

3. Neurološki pregled

Tijekom neurološkog pregleda neurolog će pomno procijeniti znakove koji mogu signalizirati moždani udar, Parkinsonovu bolest, tumore mozga, i drugih stanja koja mogu narušiti pamćenje ili razmišljanje.

4. Testovi kognitivnog statusa

Testiranje kognitivnog statusa procjenjuje sposobnost pamćenja, razmišljanja i jednostavnog rješavanja problema. Neki testovi su kratki, dok drugi mogu biti vremenski intenzivniji i složeniji. Opsežnije testove mentalnog kognitivnog statusa često radi neuropsiholog za procjenu izvršnih funkcija, prosuđivanja, pažnje i jezika.

Takvi testovi daju opću sliku da li je osoba:

  • Svjesna simptoma
  • Zna datum, vrijeme i gdje se nalazi
  • Može zapamtiti kratki popis riječi, slijediti upute i napraviti jednostavne izračune

Mini-Mental State Exam (MMSE) i Mini-Cog test su dvije najčešće korištene procjene. Tijekom MMSE, liječnik postavlja pacijentu niz pitanja namijenjenih testiranju niza svakodnevnih mentalnih vještina. Maksimalni MMSE rezultat je 30 bodova. Rezultat od 20 do 24 ukazuje na blagu demenciju, od 13 do 20 na umjerenu demenciju, a manje od 12 na tešku demenciju. U prosjeku, MMSE rezultat osobe s Alzheimerom opada za oko dva do četiri boda svake godine.

Tijekom Mini-Cog-a, od osobe se traži da izvrši dva zadatka: Zapamti i nekoliko minuta kasnije ponovi nazive tri uobičajena predmeta. Nacrta sat koji pokazuje svih 12 brojeva na pravim mjestima i vrijeme koje odredi ispitivač.

Rezultati ovog kratkog testa mogu pomoći liječniku da utvrdi je li potrebna daljnja dijagnostička obrada. Osim probirnih testova postoje i kompjuterizirani kognitivni testovi koji mogu puno detaljnije ispitati svaku kognitivnu funkciju posebno.

5. Genetsko testiranje

Postoje određeni geni koji povećavaju rizik od razvoja Alzheimerove bolesti. Iako su genetski testovi dostupni trenutno se nigdje u svijetu ne preporučuju rutinsko genetsko testiranje na Alzheimerovu bolest.

Geni rizika: APOE-e4 se uglavnom koristi u kliničkim ispitivanjima za identifikaciju ljudi s većim rizikom od razvoja Alzheimerove bolesti. Nošenje ove genske mutacije samo ukazuje na veći rizik; ne ukazuje hoće li osoba razviti Alzheimerovu bolest ili da li osoba ima Alzheimerovu bolest. Genetsko testiranje na APOE-e4 je predmet brojnih kontroverzni.

Testiranje je također dostupno za gene koji uzrokuju autosomno dominantnu Alzheimerovu bolest (ADAD) ili “obiteljsku Alzheimerovu bolest”, rijedak oblik Alzheimerove bolesti koji čini 1 posto ili manje svih slučajeva. Ovaj oblik bolesti obično počinje ranije u životu, ponekad već u 30-im godinama.

6. Snimanje mozga

Snimanje mozga može pomoći u dijagnosticiranju demencije. Standardna medicinska obrada za Alzheimerovu bolest često uključuje strukturalno snimanje s magnetskom rezonancijom (MRI) ili kompjutoriziranom tomografijom (CT). Ovi se testovi prvenstveno koriste za isključivanje drugih stanja koja mogu uzrokovati simptome slične Alzheimerovoj, ali zahtijevaju drugačije liječenje. Strukturna slika može otkriti tumore, moždane udare, oštećenja od teške traume glave i druga stanja.

Tehnologije snimanja donijele su revoluciju u razumijevanju strukture i funkcije mozga. Osim strukturalnih snimaka mozga postoje i funkcionalne snimke (PET CT) koje mogu pokazivati poremećaje metabolizma određenih regija mozga kao i razine beta-amiloida, obilježja Alzheimerove bolesti. Ove tehnike se ne rade rutinski već kod indiciranih bolesnika u kojih dijagnoza demencije nije u potpunosti razriješena.

7. Analiza cerebrospinalnog likvora

Alzheimerovu bolest karakteriziraju abnormalne nakupine proteina zvanih amiloid i tau u mozgu. Te se promjene ogledaju u razinama bjelančevina u likvoru, pa lumbalna punkcija može pokazati da li je mozak zahvaćen Alzheimerovom bolešću. Osim u Alzheimerovoj bolesti analiza cerebrospinalnog likvora je izuzetno bitna u infekcijama mozga kao i u nekim drugim bolestima koje zahvaćaju mozak. Cerebrospinalna tekućina se dobiva tehnikom lumbalne punkcije i primarno se radi u bolesnika u kojih dijagnoza demencije nije u potpunosti razriješena.

Rano otkrivanje uzroka demencije je važno jer se neki uzroci mogu liječiti. Iako se uzroci demencije poput Alzheimerove bolesti ne mogu izliječiti mogu se liječiti tegobe na načine koji mogu poboljšati funkcioniranje i kvalitetu života te usporiti stopu pogoršanja simptoma.

Imate pitanje vezano za zdravlje?

Konzultirajte se s našim stručnim timom.

Povezane teme

Iznenadni trzaji tijela

Tikovi

Tikovi su brzi, stereotipni pokreti koji rezultiraju iznenadnim trzajima tijela ili zvukovima koje je teško kontrolirati. Česti su u djetinjstvu i obično se prvi put pojavljuju u dobi od oko 5 godina. Povremeno se mogu prvi put javiti u odrasloj dobi. Tikovi mogu biti prolazni i spontano prestati, ali mogu biti frustrirajući i ometati svakodnevne […]

EEG

Ljubazno molim pojašnjenje EEG nalaza

Alzheimerova bolest

Koronarna bolest i demencija

Odrasle osobe kojima je dijagnosticirana koronarna bolest srca pod povećanim su rizikom za razvoj demencije, uključujući sve uzroke, Alzheimerovu bolest kao i vaskularnu demenciju, koja nosi najveći rizik od oko 36% — ako se javlja prije dobi od 45 godina. Navedeno pokazuju rezultati velike opservacijske studije. Studija je uključila 432,667 ispitanika iz Velike Britanije, prosječne […]

Alkohol

Depresija i komorbiditeti

Depresija se često javlja u komorbiditetu (istovremena pojava dva ili psihičkih poremećaja ili prisustvo tjelesne bolesti uz psihijatrijski poremećaj). Najčešće tjelesne bolesti koje se javljaju uz depresiju su epilepsija, Parkinsonova bolest, multipla skleroza, degeneracijske bolesti mozga, Alzheimerova bolest, koronarna bolest, maligne bolesti, hipotiroidizam, hipertiroidizam, hiperparatiroidizam, Cushingov sindrom, Addisonova bolest, šećerna bolest, itd. Istraživanja pokazuju kako […]

Glavobolje

Traumatska ozljeda mozga

Traumatska ozljeda mozga je ozljeda glave ili mozga uzrokovana traumom koja remeti normalnu funkciju mozga. Događaji koji dovode do traumatske ozljede mozga razlikuju se. Među civilima, nesreće motornih vozila vodeći su uzrok traumatskih ozljeda mozga; među malom djecom i starijim odraslim osobama padovi su glavni uzrok traumatske ozljede mozga; a među vojnicima i veteranima, najčešći […]

Mozak

Molim mišljenje za MR nalaz mozga

Iz iste kategorije

Neurologija

Kako se liječi migrena?

Ne postoji lijek koji može izliječiti migrenu, no danas imamo vrlo potentne lijekove koji mogu smanjiti učestalost napada i učinkovito otkloniti simptome. Pri tome je bitno ne samo uzimanje lijekova već i usvojiti zdrave životne navike. Koji lijekovi se koriste kod migrene? Koriste se dvije vrste lijekova: Lijekovi za zaustavljanje migrene: ove lijekove se može […]

Neurologija

Migrena

Migrena je jaka glavobolja koja uzrokuje pulsirajuću glavobolju jedne polovice glave. Faza glavobolje kod migrene obično traje najmanje četiri sata, ali može trajati i više. Težina glavobolje se pogoršava sa: – tjelesnom aktivnosti – izloženosti svjetlu – glasnom bukom – jakim mirisima. Migrene mogu ometati svakodnevnu rutinu i utjecati na sposobnost ispunjavanja osobnih i društvenih […]

Neurologija

Zašto nastaje osjećaj pritiska u glavi?

Pritisak u glavi može biti posljedica glavobolje ili infekcije uha, ali može signalizirati i teže stanje, poput potresa mozga. Može se pojaviti s drugim simptomima poput vrtoglavice. Brojna stanja mogu uzrokovati osjećaj stezanja, težine ili pritiska u glavi. Većina stanja koja rezultiraju pritiskom u glavi nisu razlog za uzbunu. Uobičajene uključuju tenzijske glavobolje, migrenu, stanja […]

Neurologija

MR anigiografija – molim očitanje nalaza

Neurologija

Tumori pinealne regije

Tumori pinealne regije su tumori same pinealne žlijezde ili tkiva koje je okružuje. Pinelana žlijezda je mali organ u obliku graška u središtu mozga koji je odgovoran za proizvodnju i izlučivanje melatonina (koji je poznatiji kao hormon sna) u tamnom okruženju. Njegove primarne funkcije su reguliranje 24-satnog unutarnjeg tjelesnog sata (ili cirkadijalnog ritma), kao i […]

Neurologija

Što su skotomi?

Skotom je medicinski izraz za poremećaj vidnog polja ili slijepu pjegu. Većina ih se javlja na jednom oku, ali mogu se pojaviti na oba oka. Mnoge stvari mogu uzrokovati skotom ili slijepu pjegu a liječenje ovisi o tome što ih uzrokuje. Retina ili mrežnica je sloj na stražnjoj strani oka koji pretvara svjetlost u električne […]

Neurologija

Kortikobazalna degeneracija

Kortikobazalna degeneracija, koja se naziva i kortikobazalni sindrom, rijetko je stanje u kojem se područja mozga smanjuju, a živčane stanice degeneriraju i umiru tijekom vremena. Bolest zahvaća područje mozga koje obrađuje informacije i moždane strukture koje kontroliraju kretanje. Ova degeneracija rezultira rastućim poteškoćama u kretanju jedne ili obje strane tijela. Obično se javlja kod starije […]

Neurologija

VEP – vrtoglavice i glavobolje